reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Aurora 570: hliníkový titán

27.2.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Aurora 570: hliníkový titán
Gigabyte známe především jako výrobce základních desek, avšak již poměrně dlouho se věnuje i výrobě skříní. Dnes se představuje nová verze skříně 3DAurora, s níž jste se už mohli na našich stránkách setkat. Podíváme se, co tato verze přináší nového.
Skříň je možné z levé stran zajistit pomocí třech dodávaných šroubků s velkou hlavičkou a také dvířek se zámkem. Ty však nemohou bočnici pevně přitisknout tak, aby nevznikaly nelibé zvuky vlivem vibrací, takže se přimlouvám za fortelnější upevnění pomocí oněch šroubků.


- klikněte pro zvětšení -

Při srovnání s předchozí verzí Aurory se tato novinka ve vnitřním uspořádání vůbec neliší, samozřejmě kromě toho, že je zde prostor navíc. Při porovnávání fotografií jsem tedy narazil pouze na jinak zpracovaný úchyt kovové západky u jištění rozšiřujících karet a to se dá těžko nazvat změnou. Sluší se ale skříň popsat, protože si ji jen těžko budete pamatovat z minulého roku.


- klikněte pro zvětšení -

Nejdříve se zaměřím na provedení konstrukce, za něž se Gigabyte nemusí vůbec stydět. Všechny hrany, jež by vlivem prostého uříznutí byly velmi ostré, výrobce zneškodnil tím, že plech u krajů ohnul. Tím se nejenom nemusíte bát, že byste se pořezali, ale také se můžete těšit zvýšené pevnosti a odolnosti konstrukce. Ta je však posílena i jinými prvky. V levém dolním rohu například máme rohovou výztuž, stejně jako nahoře dvě dlouhé odšroubovatelné přepážky. Ty mimo zpevnění konstrukce i podpírají napájecí zdroj a tvoří ideální kanál k vedení kabelů, což již zčásti bylo využito k napájení zadních ventilátorů.



Na obrázku zadní části skříně si můžete všimnout především oněch dvou 120mm ventilátorů, jejichž 1000 RPM zajišťuje příjemně tichý chod skříně a zároveň kvalitní chlazení. Ventilátory mají 9 zakulacených poloprůhledných žeber, skrze něž prosvítají 4 vysokosvítivé modré LED. Co se týče provozu, pak oba zadní ventilátory byly při svých 1000 RPM relativně tiché, avšak jejich motorky, či spíše ložiska se projevovaly nadměrně hlučným šelestěním. To však není nic hrozného; oproti silnému klapání cívek jiných modelů jde o snadno odpustitelný neduh.



Dole ve skříni se ukazuje zmíněná rohová výztuž, nad níž máme ony otvory s gumovými chlopněmi pro vedení hadic vodního chlazení. Gigabyte totiž vyrábí i vlastní model vodního chlazení, kde je možné radiátor vyvést na zadní stěnu skříně a k zčásti chlazení využít i zadní ventilátory. K uchycení karet můžete, nebo také nemusíte využít rychlého způsobu pomocí kovové spony, která všechny karty zajistí najednou. To samozřejmě není žádná novinka, však již několik let podobné spony využívají jiné firmy, jako například Chieftec. Z tohoto pohledu také máte možnost vidět dvojici přepážky a jejich rozšíření v místě, kde budou podpírat napájecí zdroj. Je také nad slunce jasné, že zdroj nebude mít ani tu nejmenší šanci nějak omezovat základní desku a případné rozměrné chladiče.



Přední strana je v celé výšce zabrána šachtami pro mechaniky a disky. Zcela nahoře to je pětice pozic pro 5,25“ zařízení. V nich má každá mechanika vlastní prostor vyhrazený ohnutými packami, takže může nastat menší problém s nadměrnými zařízeními s rozměrem 5,25“, které zaberou více než jednu pozici, ale přeci jen jde o měkký hliník, takže nejde o neřešitelný problém. Pod 5,25“ pozicemi máme dvojici stejně provedených šachet pro externí 3,5“ zařízení, do nichž si v dnešní době nainstalujeme spíše než disketovou mechaniku nějakou all-in-one čtečku paměťových karet, nebo modul k ovládání a sledování otáček ventilátorů či teplot. Oba typy šachet navíc mají po stranách kovové pásky, jež mají za úkol pružně tlačit na instalované zařízení a zabránit tak nepříjemnému drnčení a rezonování. Je to v podstatě náhrada za pevné uchycení realizované šroubky, protože zde se mechaniky jistí pomocí plastových zámků, jež do děr se závity zasunou kovové trny.



Bezšroubkově se instalují i pevné disky, jichž může být až pět. Využijete k tomu staré známé kolejničky, takže instalace je ve výsledku snadná a rychlá. Jenomže se disky nemohou tak dobře chladit tak, jako tomu je ve skříních, kde mají přímý kontakt se šachtou. Avšak přední 120mm ventilátor tuto práci musí zvládnout. Zde mě však nenadchlo provedení jeho pozice. Dovnitř proudící vzduch je jednak filtrován už předním panelem skříně s jemnou perforací a dále ještě jemnějším prachovým filtrem. Tyto prvky již samy o sobě dokáží výkon ventilátoru patřičně přiškrtit, avšak zde je proud vzduchu omezen i z druhé strany roštem s kulatými otvory a následně i šachtou pro pevné disky.



Někteří výrobci již u skříní s otočenými diskovými šachtami používají také jiný způsob chlazení, kde jsou ventilátory umístěny zboku a vzduch tak nemusí na disky vanout neefektivně přes stěnu šachty, ale pěkně nekratší cestou přímo na disky a následně skrz pravou bočnici ven ze skříně. Může se však zdát, že takové uspořádání není vhodné kvůli tomu, že ventilátory jsou pak vyhrazeny pouze pro pevné disky a nemohou přispět k celkovému chlazení skříně. Jenomže s takovým provedením, jaké má i tato 3D Aurora, má přední ventilátor na ostatní komponenty jen minimální vliv a nesmíme také zapomínat, že teplo z disků jde dále do skříně, což u druhého popsaného řešení neexistuje.



Management kabeláže zvládá 3D Aurora 570 velmi dobře. K dispozici máte vedle dvou příček také množství plastových úchytů (dva další Gigabyte přidal do příslušenství) a především se mi zamlouvaly dva obdélníkové otvory v trayi základní desky. Skrz ně můžete totiž protáhnout napájecí SATA kabely ze zdroje, které tak se tak skryjí mezi tray a bočnici a nebudou hyzdit vnitřek skříně.



Napájení ventilátorů a LED pro prosvícení štítku s logem již za bezchybně vyřešené nepovažuji. Zvláště napájení oné LED je vyvedeno na zbytečně velkou Peripheral Power prodlužku, což by šlo jistě vyřešit i úsporněji. Napájení ventilátorů už akceptuji, protože se z jednoho konektoru krmí všechny tři. Neznamená to však, že se točí buď všechny, nebo žádný. Každý můžete libovolně zapojovat a odpojovat pomocí třípinového konektoru.



Ostatní konektory z předních prvků a I/O panelu už mají celkem klasické provedení. USB piny mají standardizované rozmístění, takže zde postačí jeden typ konektoru, avšak u IEEE1394 FireWire už toto příliš neplatí. Proto Gigabyte na základní konektor napojil rozvětvující se redukci, takže zde máme celkem tři typy FireWire konektoru. Obdobně je vyřešena situace s audio kabelem, na nějž se napojuje HD Audio i AC’97 konektor.



Celkové příslušenství najdete v černé plastové krabičce v diskové šachtě. Do ní si můžete bezpečně a pohodlně umístit nepotřebné díly.



Po otevření z ní vyjmete dvojici rozdvojek Peripheral Power -> Peripheral Power + SATA Power, sadu deseti černých plastových kolejniček, sáček se šroubky a distančními sloupky, prázdný rámeček pro vaše logo, dvě sady klíčků, dva plastové úchyty pro kabely a nakonec i jemný hadřík s logem firmy Gigabyte. Ten využijete na čistění skříně od otisků a pro muže neviditelného úkazu, kterému se říká prach.


reklama