reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Aurora 570: hliníkový titán

27.2.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Aurora 570: hliníkový titán
Gigabyte známe především jako výrobce základních desek, avšak již poměrně dlouho se věnuje i výrobě skříní. Dnes se představuje nová verze skříně 3DAurora, s níž jste se už mohli na našich stránkách setkat. Podíváme se, co tato verze přináší nového.

Instalace


Instalace komponent do skříně proběhla bez jakýchkoliv problémů. Všude je dostatek místa, upevnění karet, disků i mechanik je snadné a rychlé, a tak je zdaleka nejotravnější částí instalace boj s kabely a zapojování předních tlačítek a diod.


- klikněte pro zvětšení -

Na obrázku sestavy si můžete všimnout, že nejblíže k chladiči procesoru má spodní ze zadních 120mm ventilátorů. Dále je na řadě horní ventilátor a až nakonec zdroj. To by mohlo mít za důsledek jeho nižší otáčky, protože by do něj měl proudit chladnější vzduch. Poukázat mohu také na dostatečný odstup základní desky od dna skříně, díky čemuž nebude poslední karta tolik natěsnaná a omezovaná.



U takto dlouhé skříně bych se také nebál použít klasicky orientovanou diskovou šachtu; zlepšený průtok vzduchu by mohl stát za to. Nyní již ale k sestavě, jíž vévodila základní deska DFI s čipovou sadou nForce 4 Ultra.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W



Teplotní testy


Testování probíhalo za okolní teploty 21-22°C, kdy jsem zkoušel celkem čtyři konfigurace chlazení. Jednak to byl provoz se všemi třemi ventilátory zapnutými, poté jsem zkoušel vypojit jeden ze zadních ventilátorů, následně jsem vypnul přední ventilátor a nakonec jsem teploty sledoval ve skříni, již větral pouze zdroj.

K zátěži a sledování teplot dobře posloužily aplikace Prime95, 3DMark03 (Mother Nature), Speedfan 4.31, Rivatuner a disk byl stresován programem h2benchw a opakovaným testem seeku. Podotýkám, že teploty se nijak výrazně nelišily od měření provedeném v předchozí skříni, což je ostatně logické. Za rozdíly stála hlavně teplota okolního vzduchu, protože ta byla v tomto případě o cca 1°C větší.


přední ON - zadní ON/ON
CPU
29°C
45,5°C
Chipset
30°C
45°C
GPU
54°C
80°C
HDD
N/A
34°C

V prvním případě, kdy byly všechny ventilátory zapnuté, dosáhla teplota procesoru pouhých 45°C, což je výborný výsledek. Ve stejném duchu se nesou i teploty čipové sady, grafické karty a pevného disku. Oproti původní skříni 3D Aurora však nemůžeme čekat žádné rozdíly, však obě skříně mají totožné možnosti chlazení.


přední ON - zadní ON/OFF
CPU
31°C
47°C
Chipset
32°C
47,5°C
GPU
55°C
83°C
HDD
N/A
34°C

Po vypojení jednoho ze zadních ventilátorů (pokud vás to zajímá, tak to byl ten blíže ke zdroji) stouply i teploty všech hlavních komponent kromě pevného disku. To jen dokládá, jak málo je jeho chlazení závislé na zadních ventilátorech, ke kterým jde stejně většina vzduchu přes perforovanou bočnici.


přední OFF - zadní ON/ON
CPU
29°C
45,5°C
Chipset
30°C
45,5°C
GPU
54°C
84°C
HDD
N/A
39°C

Vypnutý přední ventilátor ovlivnil především teplotu disku, jež prudce vzrostla. Ostatní komponenty tato skutečnost nijak netíží, však nejvyšší nárůst zaznamenala grafická karta a to pouhý 1°C. A nakonec jsem zkusil provoz skříně bez zapnutých ventilátorů, kdy vše zůstalo na bedrech napájecího zdroje. Jeho pomaloběžný ventilátor situaci nemohl zachránit, a tak se můžeme podívat na opravdu vysoké teploty.


přední OFF - zadní OFF/OFF
CPU
35°C
54°C
Chipset
37°C
55°C
GPU
61°C
89°C
HDD
N/A
41°C



reklama