reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Aurora: vskutku zajímavá ulita

6.12.2005, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Aurora: vskutku zajímavá ulita
V recenzích skříní pokračujeme neméně zajímavou, celohliníkovou skříní od Gigabyte. Skříň se vyznačuje neotřelým designem a drobnostmi, které potěší. V neposlední řadě se ale také podíváme na kvalitu chlazení v porovnání s výsledky předchozí recenze Antecu.
Přední panel se zevnitř nechá snadno odejmout a tím se zjeví obnažený předek. V něm vidíme zabudovaný přední ventilátor, který je připlácnutý na přední plastový rámeček a tím je nucen nasávat vzduch přes textilní filtr.


Pokud se podíváme na filtr zblízka, je na jeho horní hraně vidět jedna LED svítící směrem dolů. Její funkci si "osvětlíme" o něco později. Na levé straně je ještě vidět plošný spoj starající se o USB, FireWire a audio vývody na pravém boku skříně.



Detailním pohledem na předek pravého boku ještě odhalíme, kamže se to ztratily stavové diody. Poněkud netradičně se uchýlily na spodek pod I/O konektory. To je ale docela nešťastné řešení pro ty, co mají počítač ukrytý ve stole, nebo přitisknutý pravou stranou ke stěně. Buď se rozloučí se stavovými diodami a předními konektory, nebo budou muset postavení přesunout. Poloha konektorů tedy až zbytečně násilně omezuje umístění skříně.



Z vnějších detailů zbývá ještě zamykání předního panelu. Zámek je zapuštěn do plastové části a jeho otočením se vysune kovová západka, jež zajistí přední masivní hliníkové dveře. Jsou tak chráněny tlačítka Power a Reset a to v kombinaci s uzamčením bočnice znemožňuje zapnutí počítače – ovšem pokud se vetřelec rozhodne použít kladivo, nebo jsme tak hloupí a máme zapínání nastaveno na klávesnici, je tato ochrana k ničemu. Kromě toho také PC zámky nejsou samy o sobě kdovíjakým výkvětem bezpečnosti a tak dostačují spíše jenom pro ochranu před malými dětmi.



Pojďme se ale už podívat dovnitř skříně. Vnitřek je vyveden účelně a jednoduše. 51/4 šachty jsou opatřeny bezšroubkovým rychloupínáním. Podobně je na tom o 90° otočená 31/2 šachta, kde si zatím můžete všimnout černé plastové krabičky, ve které se ukrývá veškeré drobné příslušenství, které se skládá z napájecích redukcí Molex -> SATA, šroubků, lyžiček pro připojení pevných disků, PC klíčů a distančních sloupků.


Na levé straně jsou vidět dva 120mm ventilátory starající se o odvod vzduchu. Potěšily mě velmi dobře uzpůsobené kabely, které hlavně u těchto ventilátorů neměly ani centimetr délky zbytečný a hlavně byly drženy plastovými nalepovacími svorkami na místě, kde ani v nejmenším nevadily. Tyto dva ventilátory byly zapojeny přes jeden 3 pinový kabel, vedoucí kolem místa na motherboard dolů k ostatní směsici kabelů. Na rozdíl od těchto má přední nasávací ventilátor přípojku v podobě 4 pinového molex konektoru.


Co se týče otvorů pro instalaci distančních sloupků, všechny jsou dobře popsány a tak nemusíte dlouze zkoumat, do kterého je třeba sloupek našroubovat. Pohledem dolů se přesuneme k záslepkám a otvorům pro hadičky vodního chlazení. Záslepky není třeba nijak vylamovat, jsou už od výroby uloženy volně a zajištěny rychlým upínáním, se kterým, pokud se dobře pamatuju, přišel už před několika lety Chieftec. Jediným zacvaknutím upínacího ramene se tak najednou zafixují všechny karty a záslepky. Šroubky už zde tedy nejsou potřeba.



Na tomto obrázku si také můžete všimnout uchycení výklopných nožiček, jež sice svoji stabilizační úlohu plní, ale jejich uchycení samo o sobě moc stabilní není a poněkud se viklá.


reklama