reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Aurora: vskutku zajímavá ulita

6.12.2005, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Aurora: vskutku zajímavá ulita
V recenzích skříní pokračujeme neméně zajímavou, celohliníkovou skříní od Gigabyte. Skříň se vyznačuje neotřelým designem a drobnostmi, které potěší. V neposlední řadě se ale také podíváme na kvalitu chlazení v porovnání s výsledky předchozí recenze Antecu.
Kapitoly článku:
Na pravé straně skříně jsou už k vidění jen mechanikové a diskové šachty. Mechanikové šachty pro 51/4 zařízení mají od výroby připevněné hliníkové záslepky, které musíte před instalací vylomit.


Uvnitř šachet si na levé straně můžete všimnout pružných kovových pásků, které mají za úkol mechaniku pevně přitisknout a zamezit tak možnému drnčení od vibrací.


Stejné pásky jsou také u dolní šachty pro 31/2 mechaniky, popřípadě pevné disky. Princip ukotvení je pak velmi prostý: stačí mechaniku zasunout na své místo a pak posunout plastový jezdec (vyznačený červeně) směrem doprava. Následně se uzamknutí zabezpečí pojistkou (vyznačena modře), která se posune dolů. K ukotvení se ve skutečnosti použije kovový trn, jež se posunutím jezdce vysune do jedné z dírek na šroubky v mechanice. Pro uvolnění stačí proceduru zopakovat v opačném pořadí.


Princip ukotvení mechanik

Disky se uchycují poněkud odlišně. Vlastně již odlišná od klasického uspořádání je jejich šachta, která se svým pootočením sice velmi usnadňuje operace s disky, ale na druhou stranu zde vznikají problémy s uspořádáním kabelů, zvláště, když ještě používáme staré Parallel ATA pevné disky.



No a jakže se tedy pevné disky uchytí? Jak výrobce slibuje, instalace je i zde velmi snadná a rychlá. Stačí si vzít dvě lyžičky (v balení je jich celkem deset, tedy akorát pro instalaci pěti disků) nasadit je na disk do dírek pro šroubky a disk jednoduše zasunout do šachty. Nic se tedy ani zde nešroubuje; kovové výstupky na lyžičkách jsou bez závitů, ale i tak dobře drží na svém místě a nejsou tedy žádné problémy s tím, že by samovolně vypadávaly.


Disk povysunutý ze svého úložiště

Disk se po zasunutí zacvakne a ukotví na místě. Pro jeho vyjmutí stačí konce lyžiček ohnout směrem k sobě a disk se ihned uvolní. Způsob uchycení je dobrý také v tom, že trochu omezuje šíření vibrací, než kdyby byl disk spojen s šachtou způsobem kov na kov. Nevýhoda ale tkví v tom, že se spolu s vibracemi omezuje i přenos tepla a tak se zde velmi hodí přední nasávací ventilátor.

Osvětlení skříně

Skříň se rovněž chlubí svým osvětlením, o které se starají opět modré diody. Popravdě už pomalu začínám být na tuto barvu alergický, ale jde o módu, takže se musíme chtě nechtě podřídit, nebo si udělat osvětlení svoje.


Největší zásluhu na světelném výkonu má osmero modrých LED umístěných po čtyřech do obou zadních ventilátorů. Stěna za zádí skříně tak chytá světle modrý nádech, ale zase ne tak intenzivní, aby rušil. Světelné diody se ovšem dají vypnout pouze spolu s ventilátorem, takže pokud by se někomu nelíbily, musel by dotyčný přerušit jejich napájení, ale to není tak složitá úprava.


Perforovaná boční stěna se pak vyjímá zcela jinak a po rozsvícení ve tmě je tak skrz ni částečně do skříně vidět. Při tomto pohledu jistě nejednoho z vás napadne, že perforace by se dala snadno vyměnit za průhledné plexisklo – výrobce již půl práce udělal.



Jistě si vzpomínáte na diodu umístěnou před nasávacím ventilátorem. Ta má za úkol prosvítit malý plexi štítek s nápisem 3DAurora, který se zobrazí pod čelo skříně. Výsledek je ale poněkud rozmazaný, ale na druhou stranu je možné štítek vyměnit za dodaný čistý, invertovaně si na kus fólie vytisknout vlastní design a originální štítek vyměnit za svoji verzi.


Originální štítek s nápisem 3DAurora

Nebo si také můžete osvětlovací diodu vypojit, to záleží na vás. Výměna štítku se provádí velmi jednoduše zespoda předního perforovaného panelu. Stačí vycvaknout starý a nasadit upravený.





reklama