reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Galaxy II - vodník vše v jednom

4.12.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Galaxy II - vodník vše v jednom
Námětem dnešní recenze je po dlouhé době vodní chlazení, tentokrát v podání společnosti Gigabyte. Jedná se o kit typu sestav si sám, ke kterému nebudete potřebovat nic, jen nějaké to nářadí a vlastní šikovné ruce. Podívejme se tedy, jakou sestavu vodního chlazení nám tato firma nadělila pod názvem 3D Galaxy II.
Kapitoly článku:

Příslušenství


Mezi příslušenství, patří celá sada věcí, kterou pro montáž celého chlazení můžeme, nebo nemusíme využít. Celkem diskutabilní a dle mého názoru zbytečné, jsou dvě sestavy ventilů. Ty jsou určeny pro to, aby se proud tekutiny mohl rozdělit a zároveň téci k vodním blokům procesoru, čipové sady a grafické karty. Procesor je průchozí v každém případě, ale ventily čipové sady a grafické karty je možné uzavřít páčkou.



Za tím vším stojí myšlenka, aby médium proudilo ke všem blokům najednou, tedy aby se při sériovém zapojení postupně neohřívalo. Jenomže i tak jde o velmi malé až zanedbatelné teplotní rozdíly a výkon chlazení se tímto stejně nemůže zvýšit, protože ten závisí na radiátoru. A dále se tímto krokem výrazně zvýší počet hadiček, takže se sníží průtok v nich, správa vodního chlazení učiní složitější a také se zvýší počet míst, kudy by mohla potenciálně unikat tekutina.



Kolikrát jsme již mluvili o hadičkách, takže zde je máme. Jde o PVC ultrasenzitivní hadičky s vnitřním průměrem 1/2", tedy 12,7 mm. Vnější průměr je něco pod 16 mm, z čehož je vidět, že jde o pořádné trubice, které nebude snadné zkrotit. I na dotyk jsou pěkně tuhé a v ohybu by se mohly snadno zlomit, čímž by se proud tekutiny přiškrtil, či přinejhorším zcela zastavil. Proto Gigabyte přibalil ještě dvě pružiny, jež by tomuto měly v těch nejhorších ohybech zabránit. Jinak hadička je dlouhá celkem 190 cm, což by mělo pro všechny účely bohatě stačit. A pokud ne, není to zrovna nesehnatelný artikl.



Dále již přichází na řadu drobné příslušenství. To vytáhneme ze dna krabice ve dvou igelitových sáčcích. V prvním jsou pouze kovové součásti, jež využijeme téměř výhradně pro instalaci vodního bloku na procesor. Jinak je zde pouze plech pro montáž radiátoru. Pro instalaci na AMD sockety využijeme již umístěný ochranný plech na vodním bloku, originální rámeček socketu a dodávanou sponu s otočnou páčkou. Instalace tedy vypadá naprosto snadně. Pro LGA775 je zde připraven druhý plech na CPU blok s montážními otvory, zadní křížový plát pro základní desku a sada šroubků s pružinami. Montáž bude tedy o něco složitější a bude nejspíše nutné vyndat základní desku ze skříně.



Druhý sáček již obsahuje rozmanitější příslušenství. Jednak to jsou nezbytné pružné svorky pro bezpečné uchycení hadiček s fitinkami – celkem osm kusů. Pod nimi vidíte připravenou záslepku, skrz níž lze protáhnout zploštělé hadice a zároveň jejím potenciometrem regulovat otáčky ventilátoru u výměníku. Poloprůhledný modul s nápisem Gigabyte je regulátor otáček, do nějž jde z jedné strany napájení z třížilového kabelu a z druhé strany se zapojuje konektor potenciometru i kabel od ventilátoru pro regulaci (tento modul se bohužel po vyndání z obalu rozpadl, protože závity nevydržely nápor šroubků, ale na funkčnost toto nemělo vliv). Všechny příslušné kabely pochopitelně v balení také najdete, stejně jako nalepovací suché zipy pro zajištění vodní pumpy.

V malém sáčku dále vidíme osm klasických hliníkových pasivků pro paměti, jejichž přítomnost je poněkud záhadná, když v balení není obsažen blok pro grafickou kartu. Na druhou stranu se tyto pasivky samozřejmě nemusí využít pouze pro BGA paměťové čipy, ale mohou se nalepit třeba na MOSFETy. A nakonec to je kabel pro napájení vodní pumpy. Ten, aby byla pumpa schopna vypnout počítač, je vybaven rovněž dvoupinovým konektorem do základní desky. Konektor zapojíte místo konektoru z předního tlačítka power, pro nějž je zde zase připraven na onom kabelu protějšek. Signál z tlačítka skříně tak jde přes pumpu, která je schopná počítač vypnout, kdykoliv to uzná za vhodné.



Nakonec dostaneme jeden obsáhlý manuál a také jednoduchý manuál pro rychlé zprovoznění. A vedle nich samozřejmě chladicí médium v plastové láhvi o objemu 600 ml. Ta mi přichystala nemilé překvapení, protože dorazila s uvolněným víčkem a částečnému rozlití média nezabránila ani ochranná fólie na hrdle, protože i ta byla pootevřená.




Instalace a zprovoznění


Po seznámení se s touto sestavou vodního chlazení již nebyl problém s instalací ani se zprovozněním. Prvním krokem je instalace vodního bloku procesoru, což je v případě našeho socketu 939 záležitost velice snadná až primitivní. Nejdříve je třeba si uvědomit, kam chceme, aby fitinky mířily a podle toho si natočit ochranný plech. Pak jen aplikujeme teplovodivou pastu na procesor, přiložíme vodní blok na místo, usadíme jej a zajistíme sponou zaháknutou za packy rámečku kolem procesoru. Blok pak sedí pevně a nemá šanci se uvolnit.



Následně si zvolíme pozice pro ostatní prvky, tedy hlavně vodní pumpu s expanzní nádobou a radiátor, jenž samozřejmě půjde v každém případě ven ze skříně (či byste jej mohli případně nainstalovat na rozhraní skříně a okolí). Při těchto krocích každopádně musíte přemýšlet dopředu a dbát na to, aby pak bylo možné všechny prvky pospojovat hadičkami nebo také abyste měli dobrý přístup k hrdlu expanzní nádoby. Poté je již na čase naměřit si délku hadiček a připravit si je, třeba pomocí silných nůžek. Střihy samozřejmě musí být co nejvíce rovné. Pak na každou hadičku nasuneme po dvou svorkách, konce narazíme na fitinky a svorky posuneme na místo spojení. Tím by se měl vytvořit vodotěsný spoj a pokud jsme vše provedli řádně, neproteče ani kapka, i když je samozřejmě vhodné situaci při prvním spuštění sledovat.



Pak již můžeme dílo dotvořit zapojením pumpy a ventilátorů a jsme připraveni na první spuštění. Před ním se expanzní nádoba musí až po okraj naplnit chladicím médiem a pak můžeme počítač zapnout. Možné je samozřejmě ještě zapojit pumpu na zvláštní zdroj, abychom počítači nepřivodili šoky rychlým zapínáním a vypínáním, protože expanzka se během okamžiku vyprázdní, její plovák klesne ke dnu, spustí se alarm a počítač se vypne. Pak již ale stačí ještě jednou vrchovatě dolít a znovu počítač spustit a okruh již bude naplněn a my můžeme již jen zkorigovat hladinu média v nádobě. Při úvodním plnění okruhu je také velmi vhodné, abyste měli radiátor ještě volně položený, protože ten se ve vertikální poloze sám nenaplní a vy byste přišli o část jeho výkonu. Je tedy vhodné při běžícím čerpadlem jím všemožně naklánět, až z něj přestanou proudit vzduchové bubliny a až poté jej přimontovat na místo. Pak již máme vše hotové a můžeme vesele testovat.
reklama