reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Galaxy II - vodník vše v jednom

4.12.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Galaxy II - vodník vše v jednom
Námětem dnešní recenze je po dlouhé době vodní chlazení, tentokrát v podání společnosti Gigabyte. Jedná se o kit typu sestav si sám, ke kterému nebudete potřebovat nic, jen nějaké to nářadí a vlastní šikovné ruce. Podívejme se tedy, jakou sestavu vodního chlazení nám tato firma nadělila pod názvem 3D Galaxy II.
Vodní chlazení Gigabyte 3D Galaxy II se vyznačuje slušným zpracováním, jednoduchou instalací a dostatečným výkonem. Gigabyte nám v balení připravil vše, co bychom mohli k instalaci potřebovat a nezapomněl ani na možnosti rozšíření pro vodní bloky grafické karty a čipové sady. Pokud se dopředu seznámíte s manuálem, přičemž si stačí prolétnout jeho zkrácenou verzi, není problém se ihned pustit do instalace a za několik desítek minut mít vše připravené k provozu. Chlazení jsem plnil celkem třikrát a ani jednou nevznikl se zprovozněním okruhu sebemenší problém. Pumpa je tedy dostatečně silná, aby snadno prohnala chladicí médium okruhem, což se nedá říci o všech modelech vodních chladičů.



Celkem zbytečné se mi zdály čtyřcestné ventily, jež mají rozdělit okruh tak, aby médium protékalo bloky paralelně, čímž se dle mého názoru zcela zbytečně zvýší počet hadic a spojů ve skříni a zvýší nebezpečí úniku kapaliny. Nic vás ale na druhou stranu nenutí je použít, i když je pravda, že přidání dalšího bloku do již existujícího okruhu se s použitím ventilu značně usnadní, protože není třeba chlazení vypouštět. Také by se nejspíš nic nestalo, kdyby místo tak tlustých PVC trubic byly použity o něco slabší a poddajnější silikonové. Avšak v případě takovéhoto chlazení je asi přednější zajistit bezpečný ohyb, co se 'nezlomí'. Co se týče hluku, pak u čerpadla si není na co stěžovat. Jeho hluk byl v každém případě přerušen hlukem ventilátoru, jehož nejnižší otáčky byly pro mě ty jediné použitelné. Avšak i při nich dokázalo chlazení zkrotit výkonný procesor i grafickou kartu. Otázkou je, zda se kvůli těmto kvalitám vyplatí do 3D Galaxy II investovat.


Dobré zpracování
Na vyšší otáčky radiátor velmi hlučný
Jednoduchá instalace
Příliš tlusté a nepoddajné hadice
Dobrý výkon
Vyplatil by se rozměrnější radiátor
Orientační cena: 6200 Kč s DPH

Za zapůjčení vodního chlazení Gigabyte 3D Galaxy II děkujeme společnosti Gigabyte




Za poskytnutí teplovodivé pasty MX-2 děkujeme společnosti Arctic Cooling

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Liquid cooling Gigabyte 3D Galaxy II is a quality product that is easy to install and also performs well even in low RPM setting. Gigabyte also provided us with everything we need to install and run the cooler and didn't forget about further extensions by means of GPU and chipset water blocks.If you acquaint yourself with the manual or its short version, it is no problem to start installing right away and finish in about an hour or so. Personally, I filled the tubes three times and there were no problems at all. The cooling always worked fine and its water pump is powerful enough to run the coolant through the whole circuit easily, which is not the case of all available liquid coolers on the market.

Next, I found four-way valves, that should split the circuit into 3 paralel ways, pretty useless. The valves in my opinion only increase the number of tubes, which also increases the number of connections, and the danger of coolant leak is also greater. However, it is true that the valves make it much easier to add a new block into the cooling circuit, because you don't have to let coolant off. I would also like to work with a little bit thinner tubes that would not be made of PVC, but of silicone, because silicone is softer. PVC is on the other hand safer to bend, which is in this case probably more important. Considering the overall noise, there is not much to complain about the water pump. Its noise was in all cases drowned out by the 120mm fan. For me, the only possible RPM setting was the lowest one, 1200 RPM. However, even then 3D Galaxy II managed to cool down powerful CPU and graphics card. So the question is, whether you are or are not willing to use these qualities and invest your money.
reklama