reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník

7.2.2006, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník
Do redakce nám dorazilo vodní chlazení řadící se k produktům určeným pro uživatele, kteří si chtějí koupit hotovou chladicí soustavu s jednoduchou instalací. Jak již tomu ale bývá, vodní chlazení jsou ve skříni cokoliv, jen ne skladná a sebelépe navrhnutá instalace se svou náročností nemůže vyrovnat vzduchovému chladiči. Pro výrobce nelehký úkol, pro nás hodnocení jeho snažení.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník
  2. Radiátor a ostatní příslušenství
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěr
Chlazení jsme dostali v poněkud netradiční podobě – bylo již kompletně nainstalované do skříně Gigabyte 3D Aurora, jejíž samostatnou recenzi si můžete prohlédnout zde. Ovšem to samozřejmě kromě nemožnosti se podívat, v jak nádherném obalu se set prodává, není ničemu na škodu a to nejdůležitější – výsledky testů chlazení – touto skutečností budou jen těžko ovlivněny. Musíte mě také omluvit, že nezveřejním standardní fotky všech komponent samostatně, což bylo také znemožněno tím, že chlazení přišlo již sestavené a napuštěné chladicím médiem.



Podívejme se nyní na obsah vodnického kitu. Každé vodní chlazení se skládá ze tří hlavních prvků, rozhodujících o jeho efektivitě: vodní blok, nebo bloky, tepelný výměník (radiátor) a vodní pumpa s případnou expanzní nádobou. Všechny tyto prvky jsou zastoupeny i zde a my se nejdříve podíváme na vodní blok.


Vodní blok

Vodní blok je zde vytvořen z mědi, akrylátu a kovového krytu a oplývá celkovými rozměry 68 * 92 * 30mm. Masivní měděná základna je na své vrchní straně bohatě osazena kolíky tvořícími překážku proudícímu médiu, které z nich absorbuje tepelnou energii. Vstupní a výstupní fitinky výrobce patřičně natočil, aby se co nejvíce usnadnil průtok, který by byl při jejich kolmém nasazení jistě omezen odporem vzniklým nucenou změnou kurzu toku o 90°. Pokud se rozhodnete blok rozmontovat a podívat se na jeho vnitřní uspořádání zblízka, je zde nasnadě výzva k opatrnosti. Umělohmotné víka totiž nebývají nejpevnější a často se stává, že uživatelé s vidinou vyteklého média přespříliš utáhnou šroubky a víka prasknou. Neméně důležité je také dbát na bezchybné umístění těsnícího kroužku.



Zbývá ocelová krytka bloku. Ta má jako jediný úkol opřením se o retenční rámeček zafixovat blok ve slotu, aby ve svém uložení neplaval, neboť sama spona není dostatečně silná, aby zamezila menším pohybům v uložení, který může nastat vlivem hadiček. Ty jsou totiž poměrně tuhé a k jejich ohnutí je zapotřebí větší síly.



Zdálky by se při pohledu na oblast procesoru zdálo, že jde o jakýsi hybrid mezi vodním a vzduchovým chlazením, ale na bloku nejsou žádná dodatečná žebra, jímž by mohl přídavný ventilátor pomoci. Mluvím zde o 80mm ventilátoru umístěném pomocí dlouhých plastových nožek na vodní blok. Jeho cílem ale není procesor, nýbrž jeho okolí, kde se nacházejí zahřívající se součástky starající se o napájení – mosfety, kondenzátory a jiné. Ty se u normálních vzduchových chladičů přiživují na proudu vzduchu, ale zde by zůstaly bez ofuku. Gigabyte tedy nabízí možnost, jak jim dopomoci k nižším teplotám a pokud se tento způsob někomu nebude zamlouvat, není žádný problém ventilátor sejmout, což je mimochodem otázka několika sekund – drží pouze pomocí plastových sloupků.


Ventilátor se otáčí rychlostí 2000RPM při udávaném hluku 19dBA a je osazen dvěma kuličkovými ložisky. Takto roztočený ventilátor je ale u vodního chlazení trnem v oku, a tak bych uvítal rovněž možnost jeho regulace; jinak se musíme spolehnout na BIOS, nebo software umožňující upravení otáček, jako je například Speedfan.



Pumpa a expanzní nádoba

Další součástí je pohonná jednotka celého chlazení – vodní pumpa spojená s expanzní nádobkou v jeden celek. Pumpa je vyvedena v rozměrech 61 * 60 * 46mm a jde o průtokovou verzi. To znamená, že pro svou funkci nemusí být ponořena do vodní lázně, ale využívá dvou vývodů – předního pro nasávání a horního pro vypouštění média. Pumpa je schopna za 1 hodinu v ideálních podmínkách lopatkami prohnat 400l kapaliny a vyznačuje se provozním hlukem 20dBA, keramickými ložisky, díky nimž se chlubí 70000 hodinami provozu bez poruchy (MTBF) a napájením 12V/0,5A.



Pumpa je připevněna k nádrži pomocí dvou bodů – zaprvé již zmíněným vývodem pro nasávání a z druhé strany pomocí pružného gumového výlisku a to umožňuje efektivní pohlcování vibrací. Problémem pump totiž nebývá hluk přímo z nich vycházející, ale vibrace, které by se pevným upevněním přenášely na kostru skříně a rezonance, jak je známo, do tichého PC nepatří.



Expanzní nádrž je také vyrobena z průhledného plastu a není jen tak obyčejná. Začneme ale s jejími rozměry – 75 * 75 * 92mm. Kapacita chladicího média je 0,3l (300cm3). Nádržka slouží k rozšíření objemu, což malinko napomáhá k efektivitě chlazení, k pohodlnému dolévání vypařené tekutiny a také k zachycování nežádoucích vzduchových bublinek v oběhu. K doplňování tekutiny slouží malé víčko opatřené těsněním a šestihrannou hlavou potřebnou k jeho bezpečnému zajištění.



Nádrž je ale zvláštní svým mechanismem majícím za úkol sledovat hladinu média pomocí plováku a případně dát najevo jeho nedostatek pomocí blikající červené diody, zvukového signálu a posléze vypnout počítač. Funkce vypnutí počítače je zajištěna jednoduše pomocí prodlužovacího kablíku – Power Switch, přes který se zapojí kabel vedoucí z předního POWER tlačítka na skříni. Při nízké hladině jednoduše elektronika v nádrži pošle signál a počítač se vypne. Nu a pokud si tuto funkci nepřejete, stačí tuto prodlužku při instalaci vynechat, chlazení spolehlivě funguje i bez ní. Další ochranná funkce sleduje teplotu vody a při nebezpečné hodnotě rovněž počítač vypne.



Obvody na plošném spoji jsou umístěny v základně a napájí je speciální šestipinový konektor připojující se z druhé strany na jeden z molexů napájecího zdroje. Pumpa pracuje s 12V, takže jí je možné také napájet ze zdroje a aby nebyl třeba další vývod, je připojena krátkým dvojžilovým kablíkem přímo na plošný spoj v nádrži.



Jak je vidět z bočního pohledu, voda do nádrže proudí seshora a skrz plastovou trubičku je vedena až dospodu, kde je její tok ihned otočen na druhou stranu a to zajišťuje patřičné promíchání. Bílý plovák má rovněž oddělené místo, aby jej neovlivňovala vodní turbulence, ale samozřejmě jeho koutek není separovaný zcela, protože pak by jeho funkce postrádala smysl.
reklama