reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte AB350-Gaming 3, aneb na co X370?

27.4.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte AB350-Gaming 3, aneb na co X370?
AMD spojilo představení procesorů Ryzen 5 se čtyřmi či šesti jádry s čipsetem B350, a to nejen kvůli lépe připravenému BIOSu. Jde prostě o střední třídu desek pro střední třídu Ryzenů, ovšem má vůbec běžný uživatel důvod si i pro výkonné Ryzen 7 vybrat X370?

Pohled na základní desku


Gigabyte Aorus AB350-GAMING 3 je základní deska rozměrů formátu ATX, ale ne klasických 305 x 244 mm. Je trošku zúžena na 230 mm, a přesto se na ní našlo místo pro prosvícený plastový proužek. Máme tu pak již známou patici AM4, která nahrazuje obě dosavadní patice AM3+ i FM2+, přičemž kvůli odlišným roztečím montážních děr nelze použít starší chladiče. Výjimku tvoří pouze ty modely, které se na procesor přichytávají pomocí spony, neboť plastové packy zůstaly na svých místech. Deska je také vybavena nejmodernější čipovou sadou nové generace AMD, a to mainstreamovou B350, o jejíchž vlastnostech jsme se už dostatečně zmínili v první kapitole. Tato deska má hnědo-černé PCB a červené doplňky. Designově není tak výrazná a vytříbená jako dražší modely, ale to nám větší stabilitu ani výkon nezajistí.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodní straně desky si můžeme prohlédnout zadní část rámečku pro montáž CPU chladiče. Jde o kovový štítek, který je v podstatě stejný jako na deskách s paticí AM3+ a přinejmenším velice podobně vypadají také vrchní plastové spony. Zmíněné rozteče děr už ale nejsou 96 x 48 mm jako dříve, ale 90 x 54 mm. Bez nového chladiče, který využívá tyto otvory v desce, nebo alespoň bez nové montážní sady se už neobejdeme. Na spodní straně je také jasně vidět, že plných 16 linek má pouze první slot PCIe x16 a ostatní mají přinejlepším čtyři.


- klikněte pro zvětšení -

O oblasti I/O portů najdeme nabídku, která je uzpůsobena i 7. generaci APU, neboť tu máme jednak DVI-D a pak HDMI 1.4, které procesory Ryzen postrádající IGP využít nemohou. Vedle toho tu máme kombinovaný port PS/2 pro klávesnici, nebo myš a pod ním jsou dva modré porty USB. Jde o USB 3.0 (budeme zde používat staré označení). Vedle toho tu máme také další dva modré USB, což jsou další klasické 3.0, dále dva červené USB 3.1 s propustností 10 Gb/s a nakonec jeden umístěný vertikálně, což je pozlacený USB 2.0, který se má díky samostatnému napájení dobře hodit především pro DAC, čili externí zvukovky . Nakonec nám deska ještě nabídne jeden 1Gb/s ethernetový port, pět 3,5mm audio konektorů a jeden optický S/PDIF.


- klikněte pro zvětšení -

Kolem procesorové patice jsou osázeny cívky ukazující na 7fázové napájení procesoru a poblíž jsou také dva ventilátorové konektory s PWM regulací (jeden z nich je vhodný i pro vodní pumpy). Na opačné straně od nich máme v poněkud netradiční pozici umístěny dva čipy s uloženým BIOSem, jeden hlavní a jeden záložní a poblíž (vedle hlavního PCIe x16) bychom našli také ethernetový kontroler od Realteku. Chladič MOSFETů je tu jen jeden, a to u hlavní čtveřice cívek. V jejich případě jde o dvoučipové řešení, takže ne produkty známé společnosti International Rectifier jako na desce Aorus AX370-GAMING 5.



- klikněte pro zvětšení -

Paměťové sloty nemají u této desky mezi sebou plastové proužky prosvícené barevnými LED, jaké nabízí dražší modely Gigabyte. Důležité ale je, že do nich můžeme nainstalovat až 64 GB paměti DDR4 na taktu maximálně 3200 MHz, kterážto frekvence je skutečně reálná. Barevnými LED je tu prosvícený plastový proužek umístěný pod hlavním napájecím konektorem ATX, což platí také pro proužek oddělující audio obvody od zbytku desky. Jiné podsvícení tato deska nemá, tedy až na konektor určený pro WRGB LED pásek, ale ten si už musíme dokoupit. Vedle ATX konektoru máme ještě ventilátorový konektor a na opačné straně dva konektory SATA 6Gbps.


- klikněte pro zvětšení -

Pod nízkým chladičem s logem Gigabyte Gaming máme čipovou sadu B350 a pak také další čtyři porty SATA 6 Gb/s. Ty jsou tak na této desce poněkud neuspořádané. Čtyři jsou sice blízko sebe, ale jeden pár míří do strany a druhý vzhůru, stejně jako poslední pár šedých portů opodál. Kdyby přitom Gigabyte neinstaloval na desku tak dlouhý podsvícený plastový proužek, mohly by být všechny porty pěkně blízko sebe. Každopádně jestli toto uspořádání vadí, to si musí každý říci sám. Co mi tu ale vůbec nechybí, je rozhraní SATA Express, které můžeme považovat za jeden z omylů IT průmyslu, který by mohl už co nejdříve skončit v propadlišti dějin.

Co se týče slotu M.2 pro rychlá SSD, ten je umístěn hned pod hlavním slotem PCIe x16 pro grafické karty. Je to na jednu stranu logické umístění, protože tam stejně nemá cenu dávat klasický slot, když drtivá většina grafik dnes zabere dva. Na druhou stranu tak může být SSD zakryto teplým tělem karty a postrádat chlazení, jež výkonné modely už dnes potřebují, aby jim nebyl škrcen výkon kvůli přehřívání. Zde ale bude velice záležet na chladiči karty, neboť ten může konec konců pomoci SSD ofukovat. Pomoci si také můžeme vhodně umístěným předním ventilátorem ve skříni.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodním okraji základní desky se nachází jako obvykle nabídka všemožných headerů a nejdříve jde pochopitelně o audio. Pokračuje konektor LED DEMO určený výhradně pro účely prezentace desek, další LED_C2 pro světelné pásky a pak už tu máme header pro modul TPM, čtyři rozhraní USB 2.0, další ventilátor či pumpu vodního chlazení, header pro dva USB 3.0 a nakonec přední I/O panel s jeho tlačítky a diodami. Číslicový displej pro debugging tu nenajdeme, ale v samotném spodním pravém rohu jsou čtyři kontrolky DRAM, VGA, CPU a BOOT. Pokud některá z prvních třech svítí, je to známka, že paměti, grafika nebo procesor nepracují správně. Dioda BOOT zhasne poté, co start počítače převezme operační systém, takže už skončil POST.


- klikněte pro zvětšení -

Nabídka slotů zahrnuje výhradně PCI Express, a to tři dlouhé x16 a dva krátké x1. První dva dlouhé sloty jsou určeny pro grafické karty ovšem pouze vrchní je napojen na procesor 16 linkami. Druhý už má jen čtyři linky a navíc verze 2.0, které obsluhuje čipset a do něj můžeme zapojit druhou grafiku v režimu CrossFire, což nevypadá jako ideální způsob. Pro dvougrafikové systému to prostě bude chtít desku s X370, zvláště když dvě linky tohoto slotu PCIe x16 jsou sdíleny se sloty PCIe x1. Poslední neopláštěný slot PCIe x16 už může využít pouze jednu linku verze 2.0, takže se pro karty vyžadující vysokou propustnost už vůbec nehodí.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec tu máme audio obvody s kodekem Realtek ALC1220, který je umístěn v kovovém pouzdru AMP-UP Audio, kde jsou hned vedle zlatě zbarvené kondenzátory od Nichiconu. Na rozdíl od jiných desek nám tu ale Gigabyte nenabízí žádné operační zesilovače, ale tomu se vzhledem k ceně této desky nelze divit.

reklama