Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Force M7 Thor: dostupná herní myš

29.3.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Force M7 Thor: dostupná herní myš
Společnost Gigabyte uvedla na trh herní myš Force M7 Thor, která patří mezi ty jednodušší modely, ovšem přesto nabídne zajímavé vlastnosti. Mezi ty bude patřit i její souměrné tělo, výkonný senzor či programovatelná tlačítka.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte Force M7 Thor
  2. Nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Zpracování této myši je na vysoké úrovni, ovšem s jednou chybou, a tou je kolečko, jehož plášť je jednak příliš volný, takže se může klidně stát, že jej posunete či částečně svléknete a kolečko začne drhnout. Dále se mi nelíbila nevýrazná aretace při krokování a rovněž bych ocenil alespoň nějaký vzorek. To vše dohromady ale neznamená, že by kolečko bylo nepoužitelné, to v žádném případě.

Ostatní tlačítka se používají velmi dobře. Ta hlavní mají jemnější stisk, což se projeví i tišším cvaknutím a tlačítka na boku mají naopak hlubší stisk s výraznou hmatovou odezvou i silnějším zvukem, a to se pro palec dobře hodí. Na tvaru těla mi vadilo, že jeho zadní část je příliš úzká a nedokázala vyplnit dlaň, zatímco tvar přední části nás tuto myš nutí používat tak jako velké myši typu CM Storm Sentinel Advance II. Myš tedy musíme chytit mezi prsty, protože kdybychom si ji vrazili do dlaně a opřeli se o ni, spočinuly by naše prsty moc vepředu, takže to je trošku schizofrenní pocit. Nicméně po nějaké době se dá zvyknout na postupně se rozšiřující přední část, i když osobně bych se právě kvůli tomuto poohlédnul po jiném modelu.

Teflony myši Force M7 Thor jsou velmi dobré. Snadno a bez zadrhávání klouzají po tvrdé i měkčí podložce a co se týče senzoru, ten pracuje bezproblémově. Gigabyte sice nikde nemluví o funkci angle snapping, ale z pohybu kurzoru je jasné, že tato myš nevyrovnává horizontální a vertikální pohyby jako kancelářské myši, ale snaží se věrně zachytit pohyb ruky. Tou tedy jen těžko nakreslíte absolutně rovnou čáru, čehož se s běžnou myší dá dosáhnout. Senzor také nemá problém zachytit i velmi rychlé pohyby, stejně jako pomalé a opatrné, což se hodí třeba při práci v grafických editorech. Nicméně potíže má v případě, že mu namísto podložky pod myš nebo tmavého stolu naservírujete bílý papír, nebo nedejbože nějaký lesklý materiál. V takovém případě začně ztrácet orientaci, nebo rovnou přestane fungovat, zatímco optika pracuje dál (přesněji Microsoft Bluetrack).





A nakonec tedy odezva, která dle utility Mouse Rate Checker dle očekávání odpovídala nastavení na maximálních 1000 Hz. CM Storm Test Utility jako obvykle udávala v průměru odezvu o něco menší, a to kolem 910 Hz. Zde je tedy vše v pořádku.


Závěrečné hodnocení


Herní počítačová myš Gigabyte Force M7 Thor patří svou cenou do střední třídy, přičemž k dispozici je ještě podstatně levnější Force M7 lišící se především senzorem s nižším rozlišením dpi. Testovaný model Thor měl velmi slušné celkové zpracování, kvalitní materiály a také tlačítka, ovšem s výjimkou kolečka. Jeho příliš volný plášť bez vzorku může způsobit problémy a po chuti mi nebylo ani nevýrazné krokování. Doporučoval bych si tuto myš před koupí pokud možno vyzkoušet, neboť její tvar nemusí padnout každému. To zvláště kvůli široké přední a velmi úzké zadní části.




- klikněte pro zvětšení -


Dále mohu pochválit teflony a také laserový senzor, jenž pracoval spolehlivě, ovšem k tomu potřeboval vhodný povrch - nejlépe podložku. Vadily mu příliš světlé a pak samozřejmě i přímo reflexivní materiály. Naopak vyloženě slabý je doprovodný software, který nabízí velmi málo možností. Zapomenout můžeme na profily, makra či jiné pokročilé funkce, nastavení dpi v jednotlivých osách, natož pak na specialitky typu angle snapping či nastavení vzdálenosti od podložky, na niž má senzor ještě reagovat.

Celkově tedy myši Force M7 Thor schází pár kroků k tomu, abychom s ní mohli být i za danou cenu spokojeni.


Plusy


+ pevné tělo a kvalitní materiály
+ dobrý laserový senzor (pozor na lesklé materiály)
+ kvalitní teflony
 
 

Minusy


- kolečko s volným pláštěm a nevýrazným krokováním
- vyloženě slabý doprovodný software
- problematický tvar myši - nemusí sednout všem
 

Cena v době testování: cca 580 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení myši Gigabyte Force M7 Thor děkujeme Alfa.cz.



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Gaming computer mouse Gigabyte Force M7 Thor is aimed at the mainstream market, while the basic Force M7 has the role of a significantly cheaper alternative with weaker sensor. The tested model has very firm and tough body made of high quality materials and I also liked the main and side buttons. However, the wheel rubber coat happened to be too loose, which could cause problems, and I also did not like the rather indistinct stepping of the encoder. I would also recommend a customer to try the mouse in hand before purchase, since its shape probably won't appeal to everyone because of the wide front and narrow rear part.

On the other hand, Thor's teflons as well as its sensor are of high quality, though the sensor itself needs a suitable working surface, which is certainly not a sheet of white paper, or even reflective materials. Gigabyte also offer their software and that is something they should work hard on, since it does not offer much. There are no profiles, macros or other advanced functions such as angle snapping, let alone lift-off distance setting.

Gigabyte Force M7 Thor could be a nice and affordable gaming mouse, but it has its issues.
Jak hodnotíte myš Gigabyte Force M7 Thor?
V anketě šlo hlasovat od 29.3.2013 do 30.3.2014. Počet hlasujících: 7
Výborná14 %
Průměrná71 %
Špatná14 %