reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte G-MAX N601 - namakaný hezoun

7.9.2004, Igor Viduna, recenze
Gigabyte G-MAX N601 - namakaný hezoun
Dnes vám představíme další notebook, který se rozhodně neztratí ani mezi konkurenty z té nejvyšší třídy, kde zákazník za své peníze žádá maximální výkon. Je jím notebook Gigabyte G-MAX N601, který je postaven na technologii Centrino.
Kapitoly článku:
Jen se koukněte...

Nyní vás asi zajímá, jak notebook vypadá. Proto vám nyní nabídneme fotky, které vám jej blíže ukáží. A jelikož se o výbavě a příslušenství a možnostech notebooku budeme blíže rozepisovat později, ponecháme je bez komentáře.


Obr.05 - Ještě jednou pohled na otevřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.06 - Zavřený notebook
Pro detail klikněte myší

Popis notebooku

Nyní si ukážeme notebook ze všech možných stran, kde naleznete celkem tři USB 2.0 porty, dva FireWire, RJ11, RJ45, externí VGA výstup spolu s S-Video TV-Outem, Paralelní port, PCMCIA slot, čtečku paměťových karet atd. Jenom bychom rádi upozornili na čelní pohled, kde je pěkně vidět slot-in DVD mechanika - jde tedy o systém bez plotny, který známe především od výrobků Pionner. V tomto modelu je pak pužita klasická kombo mechanika DVD-ROM/CD-RW (což notebooku trošku ubírá, protože kombo mechaniky jsou již běźnou součástí low-endu). U výstupu na sluchátka nám pak vadilo, že je na zadní straně, i když používáte-li externi reproduktory, rázem je z této skutečnosti klad... Též si všimněte, že zde chybí disketová mechanika.


Obr.07 - Notebook ze všech stran
Pro detail klikněte myší

Notebook má pak standardní dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR. Je obsazen 512MB modulem DDR400 značky Transcend, byť čipová sada zvládá pouze standard DDR333, což ale ničemu nevadí. Maximum možné paměti je 2GB. Ocenili jsme snadnou přístupnost i "upgradovatelnost" notebooku.


Obr.08 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší

Pevný disk je vysokovýkonný Fujitsu o velikosti 2,5" s rychlostí 5400 ot./s (Ultra ATA100) a vyrovnávací pamětí, která činí neuvěřitelných 16MB. I velikost 80GB směřuje tento model do highendu.


Obr.09 - Foto pevného disku
Pro zvětšení klikněte myší

Velmi důležitou součástí notebooku je samozřejmě i Li-On baterie, která je asi jedinou slabinou celé sestavy. Protože její kapacita činí pouhých 4000 mAh. A to má (vzhledem k nízké spotřebě procesoru) za následek relativně citelné zkrácení provozu na baterie. Standard činí totiž 4400 mAh.


Obr.10 - Foto baterie

Velmi zajímavou součástí notebooku je ale vyspělý audio systém, který kromě snadného přehrávání CD disků (pochopitelně bez nutnosti zapnutí celého notebooku) obsahuje také vyjímatelný bassový reproduktor. Tento systém má kromě dobře čitelného displeje taky (oproti konkurenčním řešením) výhodu snadného ovládání. Kromě klasických audio CD zde ale přehrajete také MP3 či video CD a DVD (data čte i z paměťových karet). Jednoznačně bez komentáře!


Obr.11 - Detail displeje a ovládání
Pro zvětšení klikněte myší


Obr.12 - Foto "basáku"

Příslušenství

K notebooku pak dostanete samozřejmě také napájecí trafo. Délka přívodní šňůry činí 150 cm a pokračování z trafa do notebooku měří 160 cm.


Obr.13 - Foto napájecího zdroje

To ale není vše, co vám Gigabyte nabízí. Součástí balení je též malá stylová optická USB myš (a to i s krásným plyšovým váčkem na přenášení) a brašna na notebook, což znamená úsporu minimálně dalších 1500 - 2000 Kč. A to už za to stojí, nemyslíte?


Obr.14 - Foto myši

Software

Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém - tedy nepodíváme, protože součástí dodávky není žádný operační systém. Mezi další softwarovou výbavu patří také programy Adobe Acrobat Reade 6, Easy CD & DVD Creator a PowerDVD 5. Za malý příplatek jsme pak k notebooku dostali i antivirový program AVG 7.0 OEM.


Obr.15 - Foto instalačních CD
reklama