reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte G1.Sniper Z87: herní deska s kvalitním zvukem

11.12.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte G1.Sniper Z87: herní deska s kvalitním zvukem
Horkou novinkou v nabídce základních desek firmy Gigabyte je model G1.Sniper Z87, jehož název napovídá, že jde o základ herních počítačů. Ovšem tato deska nám chce také poskytnout kvalitní zvuk s možností výměny operačních zesilovačů a dalšími výhodami.
Obvykle se Gigabyte u svých desek chlubí technologiemi Ultra Durable, ovšem zde nabízená Ultra Durable 4 Plus ustupuje do pozadí. Slibuje nám kvalitní MOSFETy (Lower RDS(on)), které procesoru zajistí dost energie a nebudou se přehřívat, což je shrnuto pod hesla Ultra Cool a Ultra Performance, a pak tu je zdůrazněno už jen heslo Ultra Safe, pod čímž se schovávají 2 BIOSy systému Gigabyte UEFI DualBIOS.





My se raději podívejme na jiné vlastnosti této základní desky, která nenabízí ty nejkvalitnější komponenty schované pod Ultra Durable a ani nejširší výbavu. Snaží se přesvědčit něčím jiným - kvalitním zvukem a herní síťovkou, tedy mimo jiné.


Síťový provoz


Nejdříve se podívejme na síťové řešení Qualcomm Atheros Killer E2201 s Advanced Stream Detect technology, která je jeho hlavním trumfem. Slouží pro identifikaci síťového provozu a jeho prioritizaci, čili nejvyšší prioritu dostávají packety při hraní po síti, kde je důležitá především odezva a pak má vysokou prioritu také videokomunikace. Do druhé skupiny patří streaming videa a audia a nejnižší prioritu má stahování dat a ostatní provoz. Využít pak můžeme funkci Visual Bandwidth Control, která nám umožní sledovat, jakým způsobem různé aplikace využívají síť a pokud je některá moc náročná, že blokuje ostatní, můžeme ji přiškrtit.




- tři priority síťového provozu -


Na cestě za lepším zvukem


Creative Sound Core 3D je zvukový procesor, který na desce najdeme pod zlatavým plechovým krytem vedle slotů. Slibuje nám vysoký výkon při zpracování zvuku a také technologie schované pod značku Sound Blaster. Jde o Sound Blaster SBX Pro Studio Crystalizer pro vylepšení zvuku obohacením o detaily nebo Sound Blaster SBX Pro Studio Surround zajišťující prostorový zvuk, u nějž máme být schopni rozlišit nejen směr, ale také vzdálenost zdroje zvuku. To vše si pochopitelně můžeme nastavit a upravit pomocí dodávaného softwaru.




- vyměnitelný operační zesilovač -


Na konci předchozí kapitoly jsme se také zmínili o vyměnitelném operačním zesilovači Burr-Brown OPA2134PA, který můžeme nahradit jinými čipy. Ty Gigabyte nabízí zde v rámci sady po třech, přičemž my si je můžeme dle označení sehnat i samostatně. Dopad využití čipu AMP-UP je ukázán v následujícím videu, kde je nejdříve porovnána reprodukce se zapnutou a vypnutou funkcí a následně je ukázána i výměna čipu za jiný.



Tím téma zvuku nekončí. Máme tu ještě funkci Gain Boost pro zvýšení zisku 6x nebo 2,5x, abychom mohli přímo ze zvukového výstupu rozezvučit i sluchátka s vysokou impedancí. Kondenzátory Nichicon a pozlacené audio výstupy mají také přispět k lepšímu zvuku, ale my se zastavíme až u funkce USB DAC-Up. Ta se týká rovněž pozlaceného a osamoceného portu USB 2.0 na zadním I/O panelu desky.




- USB port vyhrazený externím DAC -


Gigabyte uvádí, že tento port bude nejvhodnější pro připojení externích DAC, jimž zajistí při napájení velmi nízké rušení bez distorzí, a to díky zvláštnímu izolovanému zdroji napětí tohoto konektoru. Celkově nízké rušení také slibuje onboard zvukovka, a to díky Audio Noise Guard oddělujícího analogové zvukové obvody na desce od digitálních obvodů, což má být na samotné desce i zvýrazněno LED cestičkou hned vedle kondenzátorů, která se po zapnutí počítače rozsvítí zeleně. Tu můžete vidět na fotografii spodní strany desky v předchozí kapitole.


Ochrana portů USB a RJ45


Technologie Ultra Durable 4 se starají také o ochranu portů USB a RJ-45, a to proti elektrostatickým výbojům, přičemž každý USB port má mít svou pojistku. Dle výrobce tak nehrozí, že zničená pojistka při problému s jedním portem zlikviduje i ostatní. A nakonec ani zde nechybí funkce On/Off Charge, která umožní dobíjení například telefonu z USB portu i z vypnutého či uspaného PC. Nicméně se může stát, že telefon bude třeba připojit ještě před tím, než PC uspíte či vypnete, což tuto funkci malinko degraduje.



- chráněné USB porty -

Dále už můžeme mluvit o softwarové výbavě App Center zahrnující Easy Tune pro nastavení výkonu PC a Smart Fan 2 pro nastavení chlazení.



Článek v angličtině: Gigabyte G1.Sniper Z87: gaming motherboard with high-quality sound

reklama