reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte G1.Sniper Z87: herní deska s kvalitním zvukem

11.12.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte G1.Sniper Z87: herní deska s kvalitním zvukem
Horkou novinkou v nabídce základních desek firmy Gigabyte je model G1.Sniper Z87, jehož název napovídá, že jde o základ herních počítačů. Ovšem tato deska nám chce také poskytnout kvalitní zvuk s možností výměny operačních zesilovačů a dalšími výhodami.

Zvukový systém desky


Zvukový hardware jsme si již popsali, ale co software? K dispozici je software Recon3Di Control Panel od Creative, díky němuž si můžeme zvuk detailně nastavit a libovolně pozapínat či povypínat jeho technologie jako Crystalizer, apod. Podívejme se teď v rychlosti na to, co jeho sedm záložek nabídne. Poslední Advanced Features si nemá cenu ukazovat, protože tam je volba pouze jedna, a to zapnutí zvuku do digitálního výstupu.




















Když si zapojíme do výstupu na zadním I/O panelu sluchátka, v našem případě velká Sennheiser HD 497, pak s jejich rozezvučením nejsou opravdu žádné problémy, a to i bez zapnutí Gain Boost. Pokud si v menu Speakers/Headphones přepnete na režim sluchátek, pak se ve výchozím nastavení aktivuje SBX Pro Studio a jeho funkce zesílení basů vedle Crystalizeru a Surroundu.

Zde se asi v Creative trošku zbláznili, protože výsledkem byl absolutně neposlouchatelný zvuk s přebuzenými basy, které sluchátka vůbec nestíhala. V podstatě to odpovídalo zesílení nízkých frekvencí na ekvalizéru. Ostatně ani Surround a Crystalizer nemělo cenu zapínat, protože tyto funkce dokázaly zvuk leda tak zkreslit. On prostě není důvod k tomu, abyste si zvuk vylepšovali těmito softwarovými funkcemi, pokud máte kvalitní záznam a jen trošku slušná sluchátka či reprosoustavu.

Nějaký smysl ale může mít funkce pro potlačení šumu při záznamu hlasu pomocí mikrofonu, kterou najdete v záložce Crystal Voice. Pak tu je také Scout Mode, čili herní funkce, která vám má dát výhodu v tom, že uslyšíte svého protivníka dříve než on vás a pak nesmí chybět klasický mixer a také ekvalizér s různými přednastavenými režimy.

Celkově je ale výstup na integrovanou zvukovku kvalitní, nezaznamenal jsem v něm žádné rušení a také jeho výkon dokáže jistě rozezvučet i velká sluchátka s neméně velkou impedancí.


BIOS a jeho prostředí


Pokud si necháme zobrazit BIOS v plném rozlišení, pak se základní obrazovka, kterou na prvním screenshotu vidíte uprostřed ohraničenou klasickými záložkami, rozšíří o levý, pravý a vrchní panel. Vlevo se ukazuje stav procesoru, čili jeho takt, napětí, teplota i otáčky ventilátoru a také stav pamětí. Vpravo máme zobrazeny systémové informace, čili hlavní frekvenci, aktuální napětí hlavních větví zdroje, systémovou teplotu a také otáčky dalších ventilátoru. Nahoře pak máme vybrané informace zobrazeny v časových grafech.




- klikněte pro zvětšení -


Samotné nastavení budeme provádět pomocí menu uprostřed, které je v podstatě stejné jako u základní desky Gigabyte Z87X-UD5H, pouze jinak barevně laděné. Celkem tu tedy je sedm záložek, a to Home, Performance, System Information, BIOS Features, Peripherals, Power Management a Save & Exit. Jejich nabídku a funkce jsme si již popsali u zmíněné desky, takže se nebudeme opakovat. Stačí si uvést příslušné screenshoty, které můžeme v tomto BIOSu tvořit pomocí klávesy F12. Výsledné bitmapy se pak automaticky uloží třeba na připojený flash disk.




















I zde se pak můžeme pomocí menu, jež se objeví po stisku pravého tlačítka, přepnout do klasického textového zobrazení BIOSu, kde pak můžeme dělat to samé, pouze v jiném uživatelském prostředí.




- klikněte pro zvětšení -




Článek v angličtině: Gigabyte G1.Sniper Z87: gaming motherboard with high-quality sound

reklama