reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte: GA-8I955X Royal - druhý pohled

20.1.2006, Karel Polívka, recenze
Gigabyte: GA-8I955X Royal - druhý pohled
Se základní deskou Gigabyte GA-8I955X Royal jsme se již dříve seznámili (v té době šlo o naprostý high-end). Nedávno však došlo k uvedení nové čipové sady i975X a jelikož byla naše testovací metodika rozšířena, rozhodl jsem se nyní před zkoumáním dalších desek k tomu, že podle nových kritérií otestuji i model GA-8I955X Royal a dřívější článek doplním (pro možnost dalšího porovnání v budoucnu).
Došlo tedy k rozšíření naší testovací metodiky základních desek - a to ve dvou směrech. Tím prvním jsou nové komponenty používané pro srovnávací testy (grafická karta, procesor i s chladičem, paměťové moduly), které jsou mnohem přívětivější pro možnosti zjišťování schopností základních desek. Zde se pomalu dostávám k druhé změně, kterou je rozšířená testovací metodika, přičemž se nově budu zaměřovat více na možnosti ladění výkonu a provozu základní desky jako takové.

U recenzí základních desek preferuji jejich stálou koncepci (která se samozřejmě postupem času inovuje), aby bylo možné jednotlivé modely mezi sebou následně porovnávat. A jelikož se testovací metodika dočkala změn ve více směrech, rozhodl jsem se v "novém duchu" otestovat i model Gigabyte GA-8I955X Royal s kterým jsme již měli tu čest. A to z toho důvodu, že se jedná bezpochyby o jeden z nejschopnějších základů s čipovou sadou i955X (a ve své době i pro LGA775 celkově), čemuž nasvědčují i recenze a ohlasy z mnoha jiných zdrojů. Zejména možnosti přetaktování se u totoho modelu ukázaly jako vysoce nadprůměrné a jelikož v inovované metodice testování se právě na toto více zaměřuji, bylo opětovné otestování pouze logickým krokem pro zajištění určité reference - nastavení pomyslné laťky pro nově příchozí základní desky patřičně vysoko.

Vzal jsem tedy dřívější článek a doplnil o nové pasáže - konkrétně se jedná o kapitolu věnovanou paměťovému subsystému a kapitolu o spolupráci s procesory (doufám tedy, že mi nebude v této spojitosti příliš vyčítáno "copy and paste" již prezentovaného obsahu). Dále vždy následovaly výkonnostní testy, na které sice dnes nenarazíme, avšak to jen z toho důvodu, že nejsou naměřené další základní desky s použitím nových komponent - u nově příchozích recenzí základních desek tedy samozřejmě již chybět nebudou. Pokud by vás nyní zajímalo, jak si Gigabyte GA-8I955X Royal ve srovnání s jinými výkonnostně stojí, můžete nahlédnout do dřívějšího článku (tedy prvního pohledu na tuto desku). Pokud byste měli další postřehy, jak testovací metodiku rozšířit, či jinak vylepšit, směrujte je prosím do diskuze pod článkem.

Specifikace čipových sad
Značení
i925X / XE
i955X
i975X
nForce 4 SLI IE
NorthBridge
82925X / XE
82955X
82975X
nF4 SLI SPP /
nF4 SLI x16 SPP
Podpora CPU
P4, P4 XE
P4, P4 XE, Pentium D, Pentium XE
P4, P4 XE
Pentium D, Pentium XE
Celeron D, P4, P4 XE, Pentium D*, Pentium XE
65nm
Pentium XE
ne
ne
ano
-
HyperThreading
Single-Core
ano
ano
ano
ano
HyperThreading
Dual-Core
ne
ano
ano
ano
Systémová sběrnice
800 / 1066 MHz
800, 1066 MHz
800, 1066 MHz
533, 800, 1066 MHz
Paměťový řadič
Dual channel
Dual channel
Dual channel
Dual channel
Rychlost DDR
400 MHz
-
-
-
Rychlost DDR2
400, 533 MHz
533, 667 MHz
533, 667 MHz
533, 667 MHz
Optimalizace paměti
ano
IMPT
IMPT*
-
FlexMemory Technology
ne
ano
ano
-
Maximum paměti
4GB
8GB
8GB
4GB
ECC
ano / ne
ano
ano
ne
AGP / PCIe 16x
jen PCIe x16
jen PCIe x16
jen PCIe x16
jen PCIe x16
Dual graphic
ne
ne
ano (8+8 linek)
ano (8+8 /16+16)
Grafické jádro
ne
ne
ne
ne
SouthBridge
82801FB / FR
ICH6 / ICH6R
82801GB / GR
ICH7 / ICH7R
82801GB / GR
ICH7 / ICH7R
nF4 SLI MCP /
nF4 SLI x16 MCP
Propojení
2 GB/s
2 GB/s
2 GB/s
2 linky PCIe
Počet PCI
6
6
6
5
Linek PCIe
4
6
6
celkem 22 / 40
Audio
High Definition(HD) Audio
High Definition(HD) Audio
High Definition(HD) Audio
AC'97
LAN
ne
ne
ne
gigabit
ATA
1 kanál PATA100
4 porty SATA150
1 kanál PATA100
4 porty SATA3Gb/s
1 kanál PATA100
4 porty SATA3Gb/s
2 kanály PATA133
4 porty SATA3Gb/s
RAID PATA
ne
ne
ne
0, 1, 0+1, 5
RAID SATA
0, 1, 0+1
0, 1, 5, 10
0, 1, 5, 10
0, 1, 0+1, 5
Matrix Storage Technology
ano
ano
ano
-
Active Management Technology
ne
ano
ano
-
USB
8 x USB 2.0
8 x USB 2.0
8 x USB 2.0
10 x USB 2.0
*nVidia nForce4 SLI IE nepodporuje procesor Pentium D 820 (ten ve spojitosti s touto čipovou sadou pracuje pouze jako jednojádrový)

Počátek se tedy nese v již zažitém duchu - srovnávací tabulka aktuálních čipových sad pro platformu Intel (LGA775). Bude následovat popis základní desky, jejího BIOSu a posléze již inkriminované kapitoly s novým obsahem.


* podpora pro DDR2 888MHz je pouze v kombinaci s procesorem s 1066MHz FSB,
v případě použití procesoru s 800MHz FSB se bude jednat o DDR2 800MHz.


Krabice + příslušenství



Opět poněkud rozměrnější krabice s průhledy dovnitř (díky čemuž je možné vidět DPS modul i Bluetooth adaptér) a odklápějícím předním víkem. Dominantní je zde logo i-DNA (Intelligent Dual Nano Architecture), což je značení celé série základních desek Gigabyte. V podstatě se jedná o skloubení dvou oblastí do jednoho celku/značení:

Performance DNA:
  • Podpora pro dvoujádrové procesory
  • Podpora pro EM64T
  • Funkce C.I.A. 2 (CPU Intelligent Accelerator 2)
  • Funkce M.I.B. 2 (Memory Intelligent Booster 2)

Security DNA:
  • Přídavný napájecí modul U-Plus D.P.S
  • Intelligent Data Protection (což zastupuje jen možnosti tvorby RAID polí)
  • Virus Free Protection (označení pro přítomnost technologie IntelR Execute Disable Bit a dodávaného bezpečnostního software Norton Internet Security)
  • Xpress Recovery (záloha potřebných dat a jednoduchý přístup k nim v případě potřeby)

Toto je opravdu marketing jak má být. Některé zde vyzdvihované vlastnosti jsou zaručené ze strany čipových sad a nikoli ze strany základních desek Gigabyte. Vše zabalené dohromady se vskutku firemními specialitami (například U-Plus D.P.S.) je tak docela nefér. Ale je nutné uznat, že označení Intelligent Dual Nano Architecture zní opravdu dobře stejně jako zkratka i-DNA.



Příslušenství je zde tvořeno 6 datovými kablíky Serial ATA, třemi rozdvojkami a zároveň redukcemi napájení z klasického Molex na Serial ATA, jedním 80-ti žilovým IDE a jedním FDD kabelem. Výčet zakončuje záslepka I/O konektorů, bracket s dvěma porty USB společně s dvěma porty FireWire a další bracket s dvěma porty USB. Nechybí samozřejmě ani manuál včetně instalačního CD. Mezi příslušenstvím lze nalézt i přídavný ventilátor, který je možné umístit na pasiv NorthBridge (blíže se o něm ještě zmíním později).






Jako nadstandardní vybavení zde najdeme ještě Bluetooth adaptér připojitelný přes USB, což vidím jako jasné plus, jelikož v dnešní době disponuje rozhraním Blutetooth například kdejaký telefon, avšak ne každý k němu má datový kabel - čili se tato přidaná hodnota od Gigabyte může v praxi opravdu hodit (a pokud své uplatnění nenajde, může potěšit aspoň stíněný prodlužovací kabel rozhraní USB 2.0).




GA-8I955X Royal v celé své kráse



Jedná se již na první pohled o klasického zástupce základních desek Gigabyte. Nepřekvapí zde slot pro přídavný napájecí modul, Dual BIOS a ani ztvárnění všech konektorů, které je adekvátně barevně odlišené. Čipová sada je pokryta dvěma pasivy a žádná viditelná specialita se zde nekoná. Pojďme se ale podívat podrobněji.

- pro zvětšení klikněte -

K rozmístění konektorů: 4-pinový ATX napájecí konektor mohl být výše (myšleno již při osazení ve skříni) u okraje desky, než v jejím středu. Poměrně atypické je zde umístění dvou portů SATA přídavného diskového řadiče Silicon Image na okraji pod posledním slotem PCIe 1x. Jinak se konektory nalézají při okrajích desky, což je ideální. Na desce se bohužel nenachází žádná LEDka indikující stav. Zcela jistě každého však zaujme netypický oranžový slot mezi I/O konektory a LGA775, který je určen pro přídavný napájecí modul U-Plus D.P.S.


- pro zvětšení klikněte -

Výčet slotů pro přídavné karty zahrnuje jeden slot PCIe x16 pro grafickou kartu, 3 sloty PCI a 2 sloty PCIe x1. Slot PCIe x16 je opatřen západkou, jež grafickou grafickou kartu upevňuje





- pro zvětšení klikněte -

Na NorthBridge je umístěn pasiv, jehož žebrování zaujme především svým tvarem. Navíc mezi příslušenstvím naleznete malý ventilátor v plastovém pouzdře, kterým je možné na tento pasiv umístit a NorthBridge tak chladit aktivně (navíc je při provozu modře podsvícen). Bohužel nelze určit jeho rychlost, jelikož není monitorovaný (pouze 2-pin napájecí kablík). Při provozu však hlasitý není, takže zdrojem nepříjemného hluku by být neměl. Na SouthBridge je pasiv již standardní. Napravo si všimněte ztvárnění SATA konektorů, které jsou "uzavřené" a kablík se v tomto spoji tolik neviklá, jako v případě těch "otevřených".


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -

Na přídavný napájecí modul jsme si už u vybavenějších základních desek Gigabyte v podstatě zvykli. Otázkou však zůstává míra jeho reálného přínosu. Nejlepší asi bude, když zmíním, co o tomto modulu tvrdí výrobce a posléze doplním krátký komentář.

"U-Plus D.P.S. (Universal-Plus Dual Power System 2 - revolutionary eight-phase power circuit designed to withstand varying electrical current levels, ensuring future processor upgrades)"

Stabilní napájení procesoru (odstranění výchylek v napájení) v kombinaci se snížením tepla kolem procesoru je samozřejmě možný přínos, avšak zmínku o zajištění bezproblémového přechodu na budoucí procesory bych bral s rezervou, obzvláště teď, když už to má architektura NetBurst definitivně spočítané. Na druhou stranu je pravda, že současné dvoujádrové procesory Pentium D energeticky náročné jsou a jejich příchod na scénu z počátku některé základní desky nevydržely (a to právě kvůli nevyhovujícímu napájení). S tímto problémem bychom se už u současných desek setkat neměli, avšak tato skutečnost aspoň dává najevo, že zejména v případě těchto procesorů by modul vliv na životnost z dlouhodobého hlediska mít opravdu mohl (ovšem to je něco, co se těžko prokazuje a v praxi to odhalí v podstatě až nelítostný běh času). Pravda ovšem je, že v případě této desky měla přítomnost/absence modulu vliv na míru stabilního přetaktování. O tom se zmíním blíže v kapitole tomu určené. Ještě poznamenám, že modul v horní části obsahuje 4 modré LEDky, které svítí podle aktuálního vytížení procesoru (při maximálním vytížení tedy svítí všechny 4).


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -


Osazení - rozvržení konektorů



Nalézáme zde i sériový port, což někteří výrobci u svých modelů opomíjí, přestože se stále najdou tací, kteří jeho přítomnost vyžadují. Mnoho uživatelů jej dnes již považuje za zastaralou záležitost, která jen "zabírá místo". Můžeme tedy sériový port považovat třeba už dokonce za přidanou hodnotu, jelikož není v současnosti samozřejmostí, ale může být vyžadován.


2xPS/2, S/PDIF out (coax), LPT, COM, 2xRJ-45, 4xUSB, audio

Vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:
  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 2x IEEE1394b (k menšímu konektoru přísluší 1 port, k většímu přísluší dva porty)
  • 4x SATA 3Gb/s (čipová sada) + 2x SATA 3Gb/s (přídavný řadič)
  • 1x S/PDIF In, CD-In
  • 4x ventilátor (1x 4-pin - CPU, 2x 3-pin, 1x 2-pin - NorthBridge)
  • + standardní konektory (přední výstupy pro audio, indikační diody a tlačítka na skříni atd.)



Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - 2 x Broadcom BCM5751KFB (Gigabit)
  • Zvuk - Realtek ALC882M (High Definition Audio, 7.1)
  • IEEE1394b - Texas Instruments, 3 porty FireWire 800
  • Přídavný diskový řadič PATA133 - IT8212F
  • Přídavný diskový řadič SATA 3Gb/s - Silicon Image Sil3132
  • I/O - IT8712F



Jumper sloužící k vymazání paměti CMOS se nachází mezi PCI sloty a baterií. Dále se pojďme podrobněji podívat na jednotlivé přídavné čipy, jež se na desce nalézají.


2 x Broadcom BCM5751KFB - gigabit LAN.


IT8212F - přídavný diskový řadič PATA133 - 2 kanály (umožňuje RAID 0, 1, 0+1, JBOD)


Silicon Image Sil3132 - přídavný diskový řadič SATA 3Gb/s - 2 porty (umožňuje RAID 0, 1).


Dvojice čipů od Texas Instruments - rozhraní IEEE1394b,
3 porty FireWire 800 (všechny je nutné vyvést formou bracketu).


Realtek ALC882M - High Definition Audio, osmikanálový zvuk (7.1), 24-bit/96HKz,
Dolby Master Studio: Dolby Digital Live, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker a Dolby Pro Logic IIx.


iTE IT8712F - I/O čip.


Softwarová regulace ventilátorů pomocí SpeedFanu



V návaznosti na I/O čip se podíváme na možnosti softwarové regulace ventilátorů připojitelných ke konektorům na základní desce pomocí monitorovací utility Speedfan (v aktuální verzi 4.27).


Ikona Odkaz na databázi
Fan1 (CPU)
Fan2
Fan3
Regulace
ano
ne
ne

Jak je z tabulky zřejmé, tak bylo možné pomocí Speedfanu regulovat pouze ventilátor připojený ke konektoru určenému primárně pro ventilátor chladiče procesoru. Tento konektor je samozřejmě 4-pinový a ve spojitosti s intelovským BOXovaným chladičem je možné pro regulaci jeho rychlosti (a i ostatních uzpůsobených pro 4-pinový konektor) využít funkci "CPU Smart Fan Control", kterou BIOS nabízí (její podstata spočívá v tom, že při nižší záteži/teplotě procesoru se ventilátor točí nižší rychlostí a pokud teplota vzroste, tak se jeho otáčky náležitě zvýší až na úroveň maxima (v případě BOXovaného chladiče se v takovém případě ale jedná opravdu již o značně obtěžující hluk).


Osazení rozměrným chladičem CPU (G-Power Lite)



Kvůli zlepšení podmínek v případě přetaktování procesoru byl BOXovaný chladič nahrazen modelem Gigabyte G-Power Lite s měděnou základnou (žebra jsou z hliníku) a využívající trojice heatpipes (konstrukčně je podobný dobře známému chladiči ThermalRight CP-90C). Jeho výhoda oproti boxovanému chladič spočívá nejen v účinnějším odvádění tepla z heatspreaderu procesoru, ale také v "ofukování" okolního prostoru pod chladičem - tedy okolí kolem procesoru, kde jsou umístěně další teplo generující součástky (například v podobě několika MOS-FETů). BOXOvaný chladič by představoval zbytečně slabý článek (pointa spočívá ve zjištění maximálních možností základní desky, nikoli možnosti při standardní konfiguraci).


Tento chladič je ale díky své konstrukci, která ač je sice poměrně účinná, dost rozměrný, takže může působit různé komplikace při jeho osazení. To je pro účely testů další výhoda oproti BOXovanému chladiči, jelikož ten zkrátka problémy kvůli své velikosti představovat nemůže. Pochybuji ale, že by se uživatelé zaměřující na ladění výkonu a provozu (tichost) s BOXovaným chladičem spokojili. Spíše se budou ohlížet po něčem výkonnějším a tišším, což v mnoha případech představuje právě o poznání větší rozměry.


Pro zvětšení klikněte



Pro zvětšení klikněte

A hned poprvé jsme se u této základní desky s podobným problémem setkali. Na vině nebyl nikdo jiný, než přídavný napájecí modul firemní technologie U-Plus D.P.S., který se usazuje do slotu umístěného příliš blízko u procesoru a tím pádem docházelo ke kolizi. Uchycení ventilátoru na žebrování chladiče je realizováno pomocí čtyř plastových "spojek" umístěných v rozích. Pro zajištění provozu společně s usazeným přídavným modulem U-Plus D.P.S. bylo nutné z inkriminované strany tyto dvě spojky odstranit, přičemž i poté není stav ideální, protože žebrování chladiče procesoru na modul mírně tlačí a ten je trochu vychýlen ze své vertikální osy (není tedy do slotu zasunut zcela kolmo). Testování to nijak nevadilo, avšak díky chybějícím spojkám již není vebtilátor patřičně uchycen a proto nedrží na svém místě (pokud by deska neležela jen na stole v horizontální pozici, tak by ventilátor na svém místě zkráka nezůstal).



Pro zvětšení klikněte

V případě nasazení do praxe (počítačové skříně) by se tedy musel nějakým způsobem dodatečně připevnit (ať už pomocí drátků, provázků či čehokoli jiného). Když se na to však podívám s odstupem, tak se nejedná zrovna o nejlevnější komponenty a pokud bych si je pořídil a následně musel improvizovaně řešit sestavení, tak bych z toho zrovna moc dvakrát nadšen nebyl. Kuriózní je na tom celém skutečnost, že základní deska i chladič pochází od stejného výrobce. Je tedy vidět, že onen přídavný modul může zkrátka působit v kombinaci s rozměrnými chladiči procesoru nemalé problémy.



Kolize chladiče procesoru s přídavným napájecím modulem (pro zvětšení klikněte)


Teploty chladičů čipové sady



Mezi další sledované aspekty jsem také zařadil zjišťování teplot chladičů čipové sady (a to pomocí měřáku s teplotním čidlem - čili klasické kontakní měření). U této desky se teplota uprostřed pasivu umístěného na SouthBridge pohybovala kolem 55°C, podobně na tom byl i NorthBridge, kde bylo možné uprostřed naměřit cca 56°C. Jelikož je možné mezi příslušenstvím nalézt malý 40mm ventilátor umístítelný na vrchol pasivu NorthBridge, zkusil jsem jej tedy posléze nasadit, což mělo za následek ve stejném bodě snížení teploty cca na 45°C, tedy o celých 11°C.




Další modely se stejnou čipovou sadou



Pokud jde o řešení společnosti Gigabyte, tak má ve své nabídce dohromady pouze dva modely postavené na čipové sadě i955X. Vedle GA-8I955X Royal se jedná ještě o GA-8I955X Pro, který je poněkud méně vybavenou variací.


Jak je z předešlého obrázku zřejmé, tak nedisponuje přídavným napájecím modulem U-Plus D.P.S. (na PCB základní desky je viditelný neobsazený prostor pro potřebný slot), obsahuje pouze jeden gigabitový LAN adapter (namísto dvou u verze Royal) a nemá přídavný diskový řadič rozhraní Silicon Image Sil3132. Vše ostatní zůstává z hlediska osazení stejné. Pravděpodobně budou i stejné možnosti nastavení ze strany BIOSu (samozřejmě vyjma položek vztahujících se k chybějícím čipům). Možnosti míry přetaktování v porovnání s variantou Royal se však již mohou lišit, bez vyzkoušení nejsem schopen určit. Cenově je ale v současnosti o poznání levnější - cca o 1000,- Kč s DPH.
reklama