reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-G1975X - první vlaštovka s i975X

8.2.2006, Karel Polívka, recenze
Gigabyte GA-G1975X - první vlaštovka s i975X
Nový high-endový čipset i975X byl uveden teprve nedávno. Dnes se podíváme na první základní desku na něm postavenou. Jde o Gigabyte GA-G1975X, což je zároveň první zástupce nové série desek G1-Turbo pro hard-core nadšence a ladiče výkonu.
Pohled na vůbec první základní desku s čipsetem i975X máme za sebou. Gigabyte jejím uvedením ještě před oficiálním vypuštěním i975X předstihl konkurenci a aby toho nebylo málo, vybavil desku způsobem, že na ni najdeme několik nestandardních prvků dosud známých z řešení jiných výrobců. Jmenujme např. integrované audio v podobě čipu Creative CA0106 (SB Live! 24-bit) známé již z některých modelů MSI, displej zobrazující POST kódy typický pro EPoX a windtunely sloužící k chlazení desky pojmenované jako Turbo-jet, jejichž inspiraci lze hledat u vybraných modelů z produkce Abitu. A právě poslední jmenovaná vlastnost je nejzajímavější, jelikož tímto modelem Gigabyte odstartoval novou sérii desek s o značením G1-Turbo zaměřující se na maximální výkon a možnosti ladění. Dnes zkoumaná deska ukázala, že se Gigabyte hodlá vydat obdobnou cestou jako Abit se svou sérií Fatal1ty, a tak budeme mít co do činění s nestandardním provedením (hlavně pokud jde o chlazení) a obsáhlými možnosti ladění výkonu, což znamená i vyšší cenu.

Bohužel to, co na první pohled tuto desku distancuje od jiných produktů (Turbo-jet), se ukázalo být největší slabinou. Čtveřice 40mm ventilátorů generuje značné množství hluku a deska získává spíše zaporné body, protože obdobnou práci by zvládl i vhodně zvolený chladič procesoru s rozměrným nízkootáčkovým ventilátorem foukajícím směrem k základní desce. Samozřejmostí jsou již pro vybavenější desky Gigabyte typické vlastnosti, jako Dual BIOS nebo funkce M.I.B.2, C.I.A.2 a R.G.B., týkající se výkonu (včetně nastavení Top Performance mající svou aktivací na svědomí mírné navýšení celkového výkonu automatickou optimalizací v několika blíže nespecifikovaných směrech - bohužel podrobnější informace k dispozici nejsou, ale z dřívějších testů je jisté, že nejde o pouhé zvýšení frekvence FSB).

Co zde ale oproti dosavadním high-endovým modelům tohoto výrobce chybí, je rozšiřující napájecí modul U-Plus D.P.S. Je tedy otázkou, zda od jeho nasazování bude Gigabyte ustupovat, nebo se to týká jen této desky, či celé série G1-Turbo. Jasné ale je, že jeho umístění bylo nepraktické a znesnadňovalo montáž některých rozměrnějších chladičů, což rozhodně vítané není. Možná se nakonec dočkáme jen jiného zpracování. Kromě zmíněného integrovaného audia zde nalezneme i rozhraní FireWire 400, gigabitový LAN adaptér a přidavný diskový řadič PATA133 s jedním kanálem. Zajímavostí je, že po updatu BIOSu na verzi F2 jsou již hned po vstupu do nastavení BIOSu přístupné všechny funkce a není tedy nutné pokaždé aplikovat kombinaci Ctrl + F1. Doufám, že se toho bude Gigabyte držet i nadále.



Díky čipové sadě i975X lze použít režim CrossFire od ATi, naproti podpora SLI od nVidie zde není. Diskutabilní je rozmístění jednotlivých slotů, jelikož jediné dva PCI sloty jsou hned pod primárním slotem PCI x16 a v případě osazení grafickou kartou s chladičem přes dvě pozice je tak možné použít pouze jeden. Pro mnoho uživatelů to může být zápor, kvůli kterému tuto desku zavrhnou (stačí mít grafickou kartu s rozměrnějším chladičem, zvukovou kartu a např. TV tuner a už je problém). Zajímavé je zpracování dalších slotů rozhraní PCIe, které jsou "otevřené" a opodál na desce mají umístěné upevňovací packy pro případ použití karet původně určených pro slot PCIe x16. V neposlední řadě je díky čipové sadě i975X zaručena podpora nejnovějších procesorů Intelu s 65nm jádrem včetně Pentia XE 955 (jehož podporu např. i955X postrádá).

Pokud jde o otázku možností přetaktování, tak se doslova nabízí srovnání s dříve testovaným modelem GA-8I955X Royal, který v tomto ohledu opravdu vynikal. V případě konkrétních čísel bylo možné mezi oběma deskami zpozorovat mírné odchylky pokud jde o jednotlivá napětí. To se podepsalo na mírných odchylkách v možnostech přetaktování odpovídajícím svou měrou právě odlišným hodnotám napětí. Rozdíly byly ale opravdu malé, díky čemuž je možné konstatovat, že jsou obě desky v tomto směru na srovnatelné úrovni. Z hlediska přetaktování pamětí měl v některých případech mírně navrch model GA-G1975X (a to právě díky vyššímu napětí při nastavení na hodnotu 2.1V než v případě GA-8I955X Royal) a v případě možností přetaktování našeho procesoru Pentium 4 630 na tom byl zase mírně lépe model GA-8I955X Royal, což může být zásluhou přídavného napájecího modulu U-Plus D.P.S., jelikož takový rozdíl ve stabilitě při přetaktování se u této desky projevoval v případech s jeho osazením a posléze bez něj.

Po výkonnostní stránce jsme si desku srovnali s předchůdkyní s čipovou sadou i955X (oproti které obsahuje i975X pokročilejší optimalizace paměťového subsystému - o čemž se z nějakého mě neznámého důvodu moc nemluví) a také s deskami postavenými na konkurenčních čipsetech od nVidie v podobě nForce4 SLI Intel Edition a nForce4 SLI x16. Máme tu tak porovnání rozdílných čipových sad, a proto jsme se stali v některých případech svědky již znatelných rozdílů, které nelze charakterizovat jen jako rozdíly v rámci chyb v měření. Obecně se čipovým sadám nForce4 vedlo v tomto směru o něco lépe, než těm intelovským (zejména pokud jde o výkon paměťového subsystému a diskového řadiče rozhraní Serial ATA - tyto skutečnosti jsou ale celkem známé, čili k žádnému překvapení v tomto směru nedošlo). Zajímavý však ale byl v pár případech velký rozdíl mezi i955X a i975X (ve prospěch i975X) - jednalo se konkrétně o Far Cry, 3DMark2001SE (v obou testovaných nastaveních) a Everest - test rychlosti zápisu operační paměti.

Jde o důstojného nástupce základní desky GA-8I955X Royal z hlediska výkonu i výbavy, možnosti přetaktování jsou na srovnatelné úrovni, ale z hlediska provozu jde v případě GA-G1975X o krok nesprávným směrem. Čtveřice mrňavých ventilátorů je něco, za co byl měl Gigabyte u takto jinak velice povedené základní desky dostat "za uši". Argument, že to je určené pro hráče, kteří jejich hluk "přebijou" zvuky počítačových her, zkrátka neberu - ani oni přece netráví u počítače veškerý čas pouze hraním. Cena je vzhledem k cílové skupině oproti modelu GA-8I955X Royal u nás o cca 500 Kč vyšší a pokud neodradí hlučnost a počet/umístění PCI slotů, může se stát zajímavou alternativou zejména díky podpoře ATi CrossFire a Pentia XE 955.


Čipová sada i975X (SB ICH7R)
Vyšší cena
Nadstandardní výbava
Hlučný provoz (čtyři 40mm ventilátory)
Displej zobrazující POST kódy
Omezení v použitelnosti PCI slotů
Podpora DDR2 na frekvenci 888 MHz (při FSB 1066)
Koncepce chladicího systému Turbo-jet
Výkon a možnosti přetaktování
Absence podpory režimu SLI (prozatím)
Podpora ATi CrossFire a Pentia XE 955
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 5 618 Kč bez DPH (CzechComputer)


Za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-G1975X děkujeme společnosti Gigabyte




Za zapůjčení zkladních desek MSI P4N SLI i Asus P5N32-SLI Deluxe a také pamětí
Corsair TWIN2X2048-6400PRO (2x1024MB) děkujeme společnosti LEVI International


reklama