reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-X38-DQ6: Na plný plyn s čipsetem Intel X38

17.10.2007, Petr Popelka, recenze
Gigabyte GA-X38-DQ6: Na plný plyn s čipsetem Intel X38
V dnešní recenzi se podíváme na novinku z dílny společnosti Gigabyte, která je vybavena nejvýkonnějším dektopovým čipsetem současnosti, nesoucí název Intel X38. Tato deska je určena pro ty nejnáročnější uživatele, kteří ocení přítomnost dvou plnohodnotných slotů PCI-E x16 ve verzi 2.0, 8 SATA 3Gbps portů, podporu nejnovějších procesorů atp. Zda je prodejní cena okolo 6 000,- korun včetně DPH přiměřená, to nejlépe posoudíte sami na základě dnešní recenze.
Dostali jsme se až na samý závěr dnešní recenze a čeká nás zhodnocení základní desky Gigabyte GA-X38-DQ6. Tato deska patří jednoznačně do High-End segmentu a to zásluhou nového čipsetu Intel X38, který nabízí podporu Multi-GPU, konkrétně AMD/ATI CrossFire. Deska je vybavena dvěma sloty pro grafickou kartu, což však potenciál čipové sady X38 nevyužívá zcela - již dnes se na trhu pomalu začínají objevovat desky i se třemi sloty PCI-E x16. Díky použitému čipsetu se deska může pyšnit i novým standardem PCI Express 2.0. Naštěstí se během testů neprojevil žádný náznak zpětné nekompatibility s PCI Express 1.1, což je pozitivní zpráva. Desky spadající do High-Endu nepatří mezi úsporný HW, proto asi nikoho nepřekvapí vyšší spotřeba a rovněž i vysoké teploty.

Výše jmenované skutečnosti tvoří jediný znatelný rozdíl oproti dražším deskám s čipsetem Intel P35, který je na trhu již několik měsíců. Provedeme-li velmi jednoduché srovnání, v případě že neuvažujete o systému s více grafickými kartami v režimu CrossFire, je (alespoň pro tuto chvíli) zcela zbytečné pořizovat si desku s čipsetem X38 namísto P35. V testech s jednou grafickou kartou deska podávala výkony, které byly v drtivé většině případů shodné s výkonen ostatních, i mnohem levnějších desek. Výhodu má tato deska jistě do budocna v nové verzi PCI Express sběrnice a stejně tak v podpoře 45nm procesorů, brát ale tuto skutečnost jako rozhodující při výběru nové desky mi nepřijde adekvátní.

To bylo spíše k čipsetu, než k samotné desce. Ta je jako taková provedena opravdu výtečně, ať se to týká návrhu PCB, systému chlazení nebo možnosti ladění BIOSu. Zde hodnotím desku ryze kladně, v tomto ohledu je provedení opravdu výborné. Horší je to s taktováním - mluvíme sice o zbrusu nové desce, přesto jsem čekal poněkud víc. 480 MHz pro FSB dnes zvládnou i desky s čipsetem P35 o poznání levnější, nemluvě pak o nForce 650i/680i. Zde je ještě co dohánět, lze ale jen velmi těžko říct, zda se jedná o problémy BIOSu, o taktovací strop konkrétního kusu desky/čipu a nebo o kombinaci obou těchto faktorů. To ukáže až čas a praktické testy overclockerů. Při prohledávání zahraničních serverů a odborných fór jsem nikde nenarazil na výrazně lepší výsledky přetaktování základní desky Gigabyte GA-X38-DQ6 (ty nejlepší zpravidla kolem 520 MHz) - pokud máte jiné informace, určitě nebudu sám kdo je uvítá v diskuzi pod článkem.

Abych ale nebyl jen negativní, je potřeba říci, že i pro vysoký OC frekvence 480MHz FSB dostačuje i u procesorů s nízkým násobičem. Pochvalu si zaslouží i dělička pamětí, která fungovala na jedničku.



Jaký je tedy finální verdikt? Gigabyte nám představil opravdu velmi dobře navrženou desku, s výbornou výbavou, která je vhodným kandidátem pro náročné, herní PC. Při použití této desky je potřeba zajistit dostatečný "průvan" ve skříni, protože výkon jde vždy ruku v ruce s nadprůměrným tepelným vyzařováním. Zajistit dobrou výměnu vzduchu ve skříni s touto deskou je tedy základ úspěchu. Během testování se deska chovala naprosto korektně a nebyl s ní žádný problém (s taktem do 480 MHz FSB).

Pokud hodláte postavit nové PC založené na výkonném CrossFire systému, může být tato deska přesně tím, na co čekáte. Ti uživatelé, kteří touží po SLI nemají stále jinou možnost, než se poohlédnout po desce s čipsetem nForce 680i (LT). Dle mého názoru je ale v tuto chvíli zcela zbytečné pořídit si tuto desku s úmyslem provozovat ji pouze s jednou grafickou kartou. Až budou desky s tímto čipsetem lépe odladěné, budou podávat lepší výsledky při přetaktování a trochu opadne jejich cena, pak teprve se tato deska může stát zajímavou i jako náhrada za P35 pro systém s jednou grafikou. To vše ale ukáže teprve čas.


Výborně navržené PCB
Pouze průměrné přetaktování
Dva sloty PCI-E 2.0 x16
Vyšší spotřeba i teploty
Bezhlučné, celoměděné chlazení s HP
Vysoká cena
Podpora 1600MHz FSB a 45nm procesorů
Ikona Odkaz na databázi
Výborná výbava i příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 6 000,- CZK včetně DPH

Za zapůjčení všech základních desek děkujeme společnosti T.S.Bohemia



reklama