reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce 6600GT s unikátním chlazením

1.12.2005, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GeForce 6600GT s unikátním chlazením
Nedávno jsem se v aktualitě věnoval této grafické kartě a vyjádřil pochybnosti o chlazení, jež by mělo být účinnější, než klasické s ventilátorem. Asi jsem popudil někoho z Gigabytu, že nám kartu poslati. Pro ně sebevědomý tah, pro nás zajímavé preview.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte GeForce 6600GT s unikátním chlazením
  2. Teplotní testy, příslušenství a závěr
Karta dorazila v klasickém retailovém balení, dobře chránícím samotnou kartu, uloženou hluboko v pěnovém materiálu. Krabice s poutavým designem skrývá vedle grafické karty ještě nezbytný manuál vyvedený v angličtině a čínštině, instalační CD s ovladači, utilitami a CyberLink PowerDVD 6, redukci DVI – D-Sub a modul s video konektory.



Přibližme si teď GPU, jež je mozkem celé karty. Jde o čip nVidia 6600GT, současný mainstream, s kódovým názvem NV43. Vyráběn je 110nm procesem a obsahuje 146 milionů tranzistorů ve Flip-Chip (FC) obalu. Podporuje až 256MB paměti (DDR/GDDR2/GDDR3). Se základní deskou komunikuje hlavně přes PCI Express rozhraní, jehož řadič je integrovaný přímo v čipu. Obsahuje 8 pixel pipeline a 3 vertex pipeline, odpovídající specifikacím shaderů verze 3.0. Samozřejmostí už jsou 2 RAMDACy pracující na 400MHz a podpora TV-out a TV-in.




Tato karta pracuje přes rozhraní PCI Express x16, obsahuje 256MB DDR2 pamětí značky Infineon a mezi firemní výbavu patří podpora V-Tuneru 2, který má pomoci při snahách o přetaktování. Co se týče výstupů, přítomen je jeden DVI konektor, jeden D-Sub a speciální kulatý konektor vedoucí k samostatnému modulu.




Ovšem to nejdůležitější, kvůli čemuž kartu vůbec dnes testujeme, je unikátní pasivní chlazení Silent Pipe II. To se papírově chlubí vysokou efektivitou a je předmětem tohoto článku ukázat, zda oprávněně. Chlazení má celkem tři části. Hlavní část přiložená na GPU je vyrobená z mědi o rozměrech 66*61 (š*v) a 13 žeber je vysokých 7mm a 1mm tlustých. Do masivu jsou zapuštěny dvě heatpipe rozvádějící teplo do přídavných pasivů na přední a zadní straně. Již na první pohled je vidět, že toto uzpůsobení zabírá rovnou dvě záslepky, ale to již dnes není nic výjimečného a jestli to má své opodstatnění, se hned dozvíme.





Chladicí modul u záslepky na přední straně je hlavní devízou tohoto chlazení, jež dle slov Gigabytu využívá rozdílu teplot uvnitř a vně počítačové skříně, skrz otvory nasává vzduch a tím se ochlazuje. Modul má rozměry 62*72*20 (š*v*h). Tvoří ho hliníková žebra s tloušťkou 0,4mm, která jsou nalisována a pro jistotu ještě přiletována na heatpipe. Tunýlků pro průchod vzduchu je celkem 19 a široké jsou 3mm – nejsou tedy příliš blízko u sebe, aby byl pro dobrý účinek nutný silný proud vzduchu.




Druhá heatpipe vede na druhou stranu desky, kde je umístěn další chladič, jenž má za úkol emitovat teplo směrem kolmo vzhůru. Je složen z kombinace mědi i hliníku. Měď je zde přítomna hlavně kvůli rozvodu tepla předaného heatpipe k hliníkovým žebrům. Ta jsou vyrobena podobně, jako u dolního chladiče; jsou 0,4mm tlustá a je jich celkem 28 (nepočítaje dvě měděná okrajová žebra).




Na zadní straně je však ještě jeden měděný plech, coby zadní štítek přidržující hlavní měděný masiv na místě. K PCB je přitisknutý přes pěnovou hmotu, aby nepoškodil SMD součástky a skrz ni tedy také nějaké malé množství tepla odvede. Pokoušel jsem se chlazení ještě rozmontovat, ovšem i po uvolnění zadních šroubků na svém místě drží jak přibité. I když, hřebíky jsem nenašel.




Gigabyte tedy princip svého nápadu popisuje jako technologii, jež využívá teplotního rozdílu okolního vzduchu a vzduchu uvnitř počítačové skříně, vytvářejícího přirozený tok vzduchu směrem dovnitř. Gigabyte tím asi myslí stoupající teplý vzduch uvnitř skříně, který vytváří podtlak a tím nutí čerstvý vzduch proudit odspodu právě přes nachystaná žebra. Ovšem řekl bych, že se neméně spoléhá také na podtlak vytvářený zadními ventilátory. Proto bude myslím zajímavé sledovat teplotu v uzavřené skříni, větrané pouze zdrojem.




Podíváme se ještě na obrázky z obalu karty – hlavně poněkud hrubě udělaný graf, podle kterého je chlazení schopné udržet teplotu jádra pod 70°C při zátěži v komoře s 35°C uvnitř a jedním odsávacím ventilátorem na 1200RPM. Bohužel už nepíšou, o jakou velikost se jednalo. Ještě se mrkneme na použité paměti - 2.5 ns DDR2 čipy Infineon taktované na 800MHz.


reklama