reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce 6600GT s unikátním chlazením

1.12.2005, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GeForce 6600GT s unikátním chlazením
Nedávno jsem se v aktualitě věnoval této grafické kartě a vyjádřil pochybnosti o chlazení, jež by mělo být účinnější, než klasické s ventilátorem. Asi jsem popudil někoho z Gigabytu, že nám kartu poslati. Pro ně sebevědomý tah, pro nás zajímavé preview.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte GeForce 6600GT s unikátním chlazením
  2. Teplotní testy, příslušenství a závěr
Karta byla testována na této sestavě

Procesor: AMD Athlon FX55 (13*200)
Základní deska: DFI LanParty-UT nF4 Ultra-D
Operační paměť: Mushkin 2*512 DDR400
Zdroj: Power Man FSP300-60BT
Pevný disk: Seagate 7200.8 250GB
Operační systém: Windows XP SP2



Kartu, abych využil nápadu jejího chlazení, jsem pochopitelně nemohl testovat na stole. Sestava byla proto napěchována ve skříni od stejného výrobce, jako grafická karta – Gigabyte 3D Aurora – celohliníková skříň s jedním 12cm nasávacím ventilátorem vepředu a dvěma vysávacími 12cm ventilátory vzadu. Všechny tři se otáčejí neměnnou rychlostí 1000RPM. Test probíhal ve všech případech při okolní teplotě 22° (plus/mínus 1°C)


Kartu jsem se rozhodl otestovat celkem na čtyři různé způsoby. První test znamenal výchozí nastavení taktů jádra a pamětí, tedy 300/800MHz, respektive 500/800MHz v 3D aplikacích. Sledoval jsem teplotu jak ve 2D, tedy při 300MHz IDLE režimu, tak při plném výkonu na 500MHz, po dvacetinásobném projetí testu Nature, součásti 3DMarku03. Chlazení rovněž napomáhala skříň a její dva 12cm vysávací ventilátory, takže výchozí podmínky pro test jsme měli nepoměrně lepší, než když chlazení testoval Gigabyte.


Základní takt - ventilátory zapnuty
IDLE
33°C
LOAD
53°C

A také se to projevilo. Teploty v IDLE režimu nestouply nad 33°C a po téměř půlhodinové zátěži nestouply nad 53°C. To je jistě velmi dobrý výsledek, ovšem také za velmi dobrých podmínek.Zkusil jsem na kartu ještě úplný test 3DMarku03, abych měl nějakou hodnotu k porovnání a výsledkem byla číslice 7598.


Maximální přetaktování - ventilátory zapnuty
LOAD
57°C


Dalším logickým krokem bylo ozkoušení maximálních možných taktů GPU a pamětí, k čemuž mi výtečně posloužila utilita přímo ze softwarové nabídky Gigabytu – V-Tuner2. Metodou pokus omyl, nebo spíše pokus zásek jsem se dostal na maximální stabilní hranici 563/877MHz a to jsou poměrně slušné hodnoty. Navíc, teplota v zátěži se zvedla jen o 4° na 57°C a to je pořád hluboko v normě. Pokoušel jsem se také sledovat teplotu pamětí. Sice jen dotykem, ale přesto mohu říci, že paměti nebyly ani v zátěži vůbec teplé, takže je zcela v pořádku, že na nich nejsou zbytečně instalovány pasivní chladiče.


Základní takt - ventilátory vypnuty
IDLE
40°C
LOAD
72°C

Zbývalo kartu ještě trošku teplotně potrápit. Zvolil jsem k tomu dva možné způsoby. Nejdříve jsem zkusil vypnout oba odsávací ventilátory, takže skříň zůstala větrána pouze s pomocí 8cm větráčku ve zdroji. Teploty se ihned zvedly v klidu na 40°C a při zátěži dokonce 72°C. Tady se teprve ukazuje, jak je důležité mít pořádně větranou skříň.


Základní takt - ventilátory zapnuty
IDLE
38°C
LOAD
64°C


Druhý způsob, jak přiškrtit chlazení, byl trošku škodolibý – zalepil jsem otvory, kterými má ze zadní strany přes část chlazení grafiky proudit do skříně vzduch. Ovšem vysávací ventilátory jsem zase zapnul. Výsledkem byly teploty 38°C v klidu a 64°C při zátěži, což znamená, že větraná skříň odvádí v důsledku nepoměrně více práce, než samotné chlazení. Ale tomu se také nedá upřít jistá efektivita, když jeho zalepením oproti prvnímu případu teplota stoupla v klidu o 5°C a při zátěži dokonce o 11°C.



Součástí balení je také modul s video konektory. Na jeho spodní straně je samolepící podložka, takže ho můžete celkem pohodlně připevnit třeba k počítačové skříni. Dle mého názoru by ale mohl být přívodní kabel delší (měří cca 20cm).


Závěr



Gigabyte stvořil velmi zajímavou inovaci v pasivním chlazení. Rozdíl mezi chlazením při normálních podmínkách a efektivitě při zalepenými průduchy chladiče dokazují, že tento způsob skutečně funguje. Ovšem, z grafu je také naprosto jasné, že ještě důležitější je pořádně odvětraná skříň, o což se v tomto případě staraly dva 120mm ventilátory na 1000RPM.



Gigabyte nám tedy nabízí pasivní chlazení se slušným výkonem, jež se může směle postavit větráčkovým řešením.

Výkonné pasivní chlazení
Kratší kablík k video modulu
Bezhlučný provoz
Ikona Odkaz na databázi
Slušné možnosti přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 5200,- Kč s DPH


Verze 128MB 6600GT - NX66T128D-SP  už je na trhu dostupná. Koncová cena je 4720,- Kč s DPH.
Verze 256MB 6600GT - NX66T256DE by měla být u nás dle Gigabytu dostupná někdy v polovině prosince a cena by měla být cca 5200,- Kč s DPH.


Za zapůjčení děkujeme společnosti Gigabyte

reklama