reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GT430: muší váha s DirectX 11

20.12.2010, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GT430: muší váha s DirectX 11
GeForce GT430 je nejlevnější grafickou kartou s podporou DirectX 11 z dílen Nvidie. Svým založením se hodí pro velmi levné počítače nebo HTPC, kde se převážně přehrávají filmy různých formátů. Kromě jiného se podíváme také na její výkony v oblíbených hrách.
GeForce GT430 je slabá karta a ani OC verze od společnosti Gigabyte tomu nijak zvlášť zásadně nepomůže. Co vás zaujme na první pohled, je dvojice malých větráků, které mají za úkol ofukovat pasiv chladiče.



Toto řešení se mi zdá být poněkud nešťastné a kompletně pasivní chlazení by této kartě slušelo více. Naštěstí jiní výrobci tuto potřebu chápou lépe (například Zotac). Gigabyte je tak poměrně jasně diskvalifikován se svou GT430 z boje o zajímavou kartu pro HTPC.



OC verze v podání GeForce GT430 z dílen Gigabyte znamená pouze 30 MHz navíc v případě grafického jádra. To pracuje na rovných 730 MHz a paměti na standardních 900 MHz (1800 MHz efektivně). Opět mám sklon mentorovat. Chladič pryč a spokojit se určitě se standardními takty, neboť verze OC s přírůstkem 30 MHz je úsměvná. Přetaktování je bezpředmětné v tomto případě, ale dosáhl jsem stabilně na 790 MHz pro jádro a rovné 2 GHz pro paměti. Pokud chcete taktovat a hrát hry, tak jsou k tomu určeny zcela jiné akcelerátory.



Výstupy jsou v duchu nudné tradice, takže najdeme DVI-D, HDMI a D-Sub (VGA). HDMI je pro nasazení v HTPC jistě přínosem, ale důvody, proč tuto kartu vynechat ze seznamu favoritů, jsem předestřel již výše. Pro moderní kancelářskou či pracovní stanici nebo domácí počítač bych naopak uvítal DisplayPort.
reklama