reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.10.2011, Petr Štefek, recenze
GeForce GT520 není žádnou novinkou, ale jen málokdo ve svých recenzích nakoukl pod pokličku technologie této grafické karty a jejích schopností v akceleraci videa. My si dnes srovnáme použité GPU s konkurenčními čipy.
Ftelf | 7.10.201115:59
Asi jsem debil, ale HTPC sestavu s idle spotrebou 89W si muze postavit jen idiot.
Odpovědět1  0
zarovka80 (1) | 5.10.201110:43
Nechápu autor píše:­"Pro HTPC si totiž naprostá většina z nás vybere pasivně chlazenou kartu s minimálním odběrem. Tuto variantu Gigabyte také nabízí ­(stejně jako jiní výrobci­), ale stále zde zůstává problém s akcelerací videa, kterou snad vyřeší některé další ovladače.­"

Tak proč ho peskujete za výběr karty ...
Na naměření je jedno jestli je s pasivním, nebo aktivním chlazením, jde tu o GPU.

Jinak pěkné jsou tyhle:
GIGA GV­-N520SL­-1GI
http:­/­/tinyurl.com­/3pdyx7m
ASUS ENGT520 SILENT­/DI­/1GD3­(LP­)
http:­/­/tinyurl.com­/3tr7ecb
Odpovědět0  0
vitis | 4.10.201114:38
Zdravím, minulý týden jsem koupil zde v diskuzi zmiňovanou pasivní GT520 od Asusu. Jenže se mi přes HDMI nepodařilo dostat full HD. Nejvýše mě karta pustila na 1280 horizontálně ­(tj. 1280×720, 1280×768 atd.­), stejně tak je tomu na notebooku. Nechtěl jsem kupovat Radeona proto, že řady 4000 a 5000 mají problém s ovladačem zvuku a info jestli už to v řadě 6000 funguje v pohodě jsem nenašel. Kartu GT520 jdu dnes vracet. Má někdo něco osvědčeného k receiveru Pioneer VSX­-521 nebo podobnému? Psal jsem už na hodně míst, ale nikde jsem nedostal žádnou odpověď.

Díky za tipy a rady
Odpovědět0  0
Kotuc (1) | 4.10.201117:03
zvuk z mojej ATI HD5450 cez HDMI funguje bez problemov s ovladacom od realteku ­"ATI HDMI Audio Device"
Odpovědět0  0
pho (6) | 4.10.20119:25
Teda tehle recenzi absolutne nerozumim. Pise se o HTPC, pritom testovaci sestava je jako kanon na vrabce, ale to jen na okraj :­)
Nerozumim tomu, proc se testuji:
- Relativne narocne hry, kdyz HTPC neni primarne urceno k hrani
- Test dekodovani videa zcela chybi ­(nebo byl integrovan v ramci toho syntetickeho testu? Pokud ano, neni o tom ani zminka ­- pise se pouze o konverzi, pod cimz si predstavuju praci s videem, ne schopnost dekodovani­)
- V ramci syntetickeho benchmarku se pise o praci s videem. Ja na HTPC video rozhodne strihat nechci ­(a to same predpokladam o 95% dalsich majitelu HTPC, tze pro me zcela neadekvatni hodnotici kriterium.

Za me tedy zcela nic nerikajici recenze, ze ktere se neda absolutne nic vycist, natoz si udelat jakekoliv zavery. Pro kartu, ktera ma na HTPC kralovat, bych cekal daleko podrobnejsi a vychytanejsi recenzi.
Odpovědět1  0
pho (6) | 4.10.20119:29
a jeste jedno rypnuti ­- do htpc bych si spise vybral tu pasivni verzi od asusu...
Odpovědět1  0
dzandra (17) | 4.10.201111:26
tak já teda moc recenzí nikdy nenapsal, ale v jednom souhlasím stopro. do htpc bych raději viděl recenzi s pasivem
Odpovědět1  0
Petr Štefek (1098) | 4.10.201120:18
ad testovací sestava ­- pracuje se na tom, aby byla k dispozici deska s D525, která je pro htpc dostačující.

ad­) hry ­- testujeme vzdy, nekoho to zajima, oresto, ze karta neni na hry

ad­) HQV Benchmark ­- je to sada nekolika desitek testu a kazda sada je ohodnocena body ­- teoreticky by se dala dloouha tabulka s jednotlivymi vycty ­- vidim, ze to neni jasne, zkusim do dalsiho clanku integrovat popis jednotlivych testovacich sad

ad­) testy videa ­- castecne zodpovezeno viz HQV a castecne by rad testoval zatizeni procesoru, coz je u ­"delo­" sestavy bezpredmetne.

Kdyz to tedy shrnu, tak pro HTPC je relevantni skore HQV. Zavery se daji udelat snadno ­- v momentu kdy karta nezvlada, co by mela, tak je to zaver jasny:­).

Dulezite u HTPC jsou jen tri veci: kvalita akcelerace videa, chlazeni a spotreba ­(plus cena karty­).
Odpovědět1  0
pho (6) | 5.10.20119:38
pod posledni vetu se podepisu. proto mi tu chybi srozumitelne vysledky. HQV skoer, o kteremzto sw navic pisete, ze pro bezneho smrtelnika neni pristupny, nikomu nic nerekne.
Docela me to mrzi, protoze na tuhle kartu jsem si docela brousil zuby, pricemz napr. na serveru XBMC pasivni verzi od Asusu hodnoti velmi vysoko...
Odpovědět0  0
Tralalák | 5.10.201112:19
Tak zhodou okolností už cca. dva týždne mám grafickú kartu EVGA GeForce GT520 ­(veľmi podobná tejto tu­) + paralélne aj Asus GeForce GT430. V testovacej zostave ­(VIA Nano X2­) som pri prehrávaní HD videa nepostrehol rozdiel medzi GeForce GT520 a GeForce GT430. Na prevod videi som použil Badaboom ako aj CUDA encoder H.264 v MediaCoderu a musím povedať, že GPU dosahovalo u oboch kariet lešie výsledky ako pri CPU.
Takže by ma docela zaujímalo v čo spočívali ­"problémy s akcelerací videa­"?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.