reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GTX 580: Impérium vrací úder

15.11.2010, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GTX 580: Impérium vrací úder
GeForce GTX 580 se bude snažit napravit pošramocenou pověst grafických karet Nvidia s čipy GF100, které představovaly pár měsíců high-end společnosti. Nový model má ambice být tou Fermi, kterou jsme čekali již před několika měsíci.
Standardní takty GeForce GTX 580 jsou stanoveny na 772 MHz pro jádro a 1002 MHz pro paměti GDDR5, což nejsou frekvence, ze kterých bychom si lidově řečeno "sedli na zadek", ale pokud vezmeme v úvahu velikost čipu a počet jeho tranzistorů, pak se jedná vcelku o velmi slušné takty.



Předchozí model pod označením GeForce GTX 480 měl takty podstatně nižší (700/3694 MHz). GPU-Z nám ukazuje také 512 aktivních CUDA Cores, což není nic jiného než klasické stream procesory. Hlavní nosnou informací je také označení čipu GF110 a 40nm výrobní proces. Stejně jako všechna grafická jádra Nvidie i GF110 podporuje OpenCL, CUDA a PhysX.



MSI AfterBurner je vděčnou utilitou pro přetaktování grafických karet a disponuje také aplikací (Combustor) pro zahoření dosažených frekvencí a je také poněkud sporně využíván pro zjištění spotřeby.

Náš testovací kousek dosáhl při přetaktování na 825 MHz pro jádro a poměrně nevýznamných 4120 MHz pro paměti GDDR5, což je způsobeno spíše řadičem paměťových čipů než paměťovými čipy. V grafech se přesvědčíme, že i takto "malé" přetaktování má na výkon docela podstatný vliv. Dále je nutno podotknout, že chladič zůstává i po přetaktování poměrně tichý (výrazně lepší než u GeForce GTX 480).
reklama