reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Poseidon: ocelový bůh moře

3.4.2006, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Poseidon: ocelový bůh moře
Před 14 dny jsme přinesli pohled na novinku od Gigabyte – skříň Triton. Na trh byly ovšem uvedeny dvě tyto novinky, tudíž by byla škoda se nepodívat i na variantu se jménem Poseidon, která oproti Tritonu nabízí lepší výbavu, ovšem také za vyšší cenu.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte Poseidon: ocelový bůh moře
  2. Teplotní testy a závěr
Testovací sestavu jsem instaloval ve stejném složení, jako u recenze Tritonu a navíc i okolní teplota byla shodná – 21°C.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Quantum Fireball LM 15GB 7200RPM
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ALCY 450W

Pro zajištění zátěže procesoru, čipové sady a grafické karty jsem použil aplikace Prime 95 a test Nature z 3D Marku 2003. Testy proběhly celkem tři, se zapnutými oběma ventilátory (oba 1000RPM), poté s předním ventilátorem vypnutým a nakonec s odvětráváním pouze za pomocí napájecího zdroje. Ovšem vzhledem k zanedbatelným rozdílům mezi výsledky prvního a druhého testu si ukážeme dvě tabulky. Přední ventilátor je tedy opravdu určen pouze pro chlazení pevných disků a pokud je tedy chladit nepotřebujete, můžete s klidem nechat tento ventilátor vypnutý. Jím tlačený vzduch je totiž ihned zablokován a rozptýlen


2x 120mm @ 1000RPM
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
48°C
GPU
50°C
76°C
Chipset
35°C
49°C

Při plném chladicím výkonu skříně tu máme měřitelný rozdíl mezi Poseidonem a Tritonem především u hodnot grafické karty. U ní má Poseidon navrch, což se projevilo poklesem teploty o 3°C, jak v klidu, tak při zátěži. Tento výsledek tak můžeme přičíst perforované bočnici, přes kterou jde velká část nasávaného vzduchu. U procesoru byl pokles o něco nižší - pohyboval se někde mezi jedním a dvěma °C, což sice není dechberoucí výsledek, ovšem i tak potěší.


Ventilátory vypnuté
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35°C
56°C
GPU
62°C
90°C
Chipset
40°C
55°C

Při vypnutých ventilátorech jsem žádnou významnou změnu v teplotách neočekával a také jsem se jí nedočkal. Teploty měřených komponent jsou v této konfiguraci u obou skříní prakticky shodné, což je pochopitelné, poněvadž tu nemohou konstrukční rozdíly mezi oběma skříněmi vyniknout. Jasně je také vidět, že dnes je výhoda kvalitního odvětrávání teplého vzduchu velmi podstatná, však rozdíly v teplotách grafické karty hovoří za vše.



Nová řada skříní Gigabyte Triton a Poseidon jsou tedy kvalitní a líbivé výrobky, které navíc dokáží promluvit i svou příznivou cenou. Skříně vynikají především dobře zpracovaným hliníkovým panelem, dobrým odvětráváním vzduchu a přístupným košem pro pevné disky. Nevýhody jsou také jasné. Řadí se mezi ně především prohýbající se dno, fakt, že koš pro pevné disky příliš blokuje vzduch z předního ventilátoru a nemožnost využití externího 3,5" koše pro pevné disky.

Pokud váháte mezi modely Triton a Poseidon, poté se můžete rozhodovat podle výhod Poseidonu v podobě bočního perforovaného panelu, jenž napomáhá k chlazení a dá se vyměnit za dodávané plexisklo a možnosti světelného efektu na předním panelu skříně. S pomocí těchto prvků si můžete skříň do jisté míry přizpůsobit svým představám. Nevýhodou je zvýšená cena. Ta činí u Tritonu 1685 Kč s DPH a za vylepšený Poseidon zaplatíme 1968Kč s DPH, tedy rozdíl necelých 300 Kč a to se mi zdá adekvátní. Osobně mi navíc Poseidon připadá vlivem jinak zpracované bočnice elegantnější.


Přední panel s podsvícením
Prohýbající se dno a kroutící se bočnice
Slušné chladicí schopnosti
Umístění koše pro HDD
2x 120mm ventilátory
Do externích 3,5" pozic nelze umístit HDD
Perforovaný panel v bočnici + plexisklo
Ikona Odkaz na databázi
Elegantní vzhled
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1968 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte Poseidon poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Gigabyte Poseidon děkujeme firmě Gigabyte



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama