reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 7970 OC: 1 GHz a WindForce 3X

26.1.2012, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 7970 OC: 1 GHz a WindForce 3X
V dnešní recenzi se podíváme na zbrusu novou grafickou kartu Gigabyte Radeon HD 7970 edice OverClock s jádrem taktovaným na 1 GHz, která se pyšní chladičem WindForce 3X a slibuje podstatně nižší teploty a hlučnost.
Gigabyte Radeon HD 7970 OC je vybaven chladičem WindForce 3X, který známe již z několika předchozích modelů včetně GeForce GTX 580.





Tento chladič nikdy nezklamal a vždy patřil k tomu lepšímu, co lze na grafické kartě najít. Prozatím nevíme, jaké přesně bude příslušenství karty, neboť dorazila zcela "holá", ale zřejmě se bude jednat o běžný standard v oblasti redukcí a utilit. Plné verze her zde raději neočekávejme.










Konstrukce chladiče WindForce 3X


Chladič samotný vyniká tím, že ve 2D "točí" zhruba 660 RPM a je tedy velmi tichý. Subjektivně je o chloupek tišší než referenční model. Perfektní jsou i teploty jádra, kde Gigabyte dosáhl v klidu na 30 stupňů. To je o zhruba 5 stupňů méně než verze referenční, jak ostatně uvidíme i v grafech. Stejně dobré výsledky jsem čekal také v zátěži, tedy při hraní her, kde teplota vystoupala při hraní Metra 2033 The Last Refuge na 71 stupňů. Berme zde také v úvahu, že tato teplota platí pro nadstandardní takt GPU na 1 GHz. Standardní takty edice Overclock byly stanoveny na 1 GHz pro jádro a 5500 MHz (efektivně) pro paměti GDDR5.





Overclocking ukazuje, že hodnoty minule testované karty nebyly žádnou náhodou. Bez zvednutí voltáže na jádru šla karta bez problému přetaktovat na maxima poskytované ovladači Catalyst, což znamenalo 1125 MHz pro jádro a 6300 MHz pro paměti (default BIOS). Zvyšování voltáže a frekvence nad rámec standardu je již možné, ovšem je zde předpoklad toho, že víte, co vlastně děláte. Při mírně zvýšené voltáži jádra (1.2V), lze snadno dosáhnout na 1175 MHz, což je o 250 MHz více, než je standardem u referenční verze. Paměti po měly svou hranici okolo 6750 MHz (1.64 V), což je také poměrně velký úspěch. Lze předpokládat, že edice Super OverClock z dílen Gigabyte půjde se svými takty ještě výrazně výše, než má současná verze OverClock. Možnosti GPU k tomu přímo vybízejí.





Dodatečné napájení je zde klasicky řešeno pomocí 6+8 pinového konektoru. Zajímavostí je spotřeba karty na zvýšených frekvencích, která se od standardní referenční verze příliš neliší. Pro uživatele je dobrá zpráva v tom, že pokud investují 300 Kč do lepší teplovodivé pasty, pak si mohou výrazně pomoci.



reklama