reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte SkyVision: obraz letí vzduchem

27.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Gigabyte SkyVision: obraz letí vzduchem
Každý z vás jistě někdy nadával na "kabelsalát" pod, za, či vedle televize nebo monitoru. Dnešní technologie však umí vzduchem přenášet spoustu dat, tak proč by neměl jít i obraz? A právě to umí SkyVision.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte SkyVision: obraz letí vzduchem
  2. Testy kvality obrazu, signálu a inputlag
  3. Hodnocení a závěr

Kvalita obrazu


Nejprve se podíváme na to nejdůležitější. Kvalita obrazu. A už jen fakt, že se na kvalitu obrazu zaměřujeme, asi napoví, že nebude 100% jako u klasického kabelu. Je to zkrátka dáno tím, že WiFi signál nemá takovou propustnost, aby dokázal posílat 3,7 Gb/s vzduchem. Zhruba takový datový tok má totiž obraz s rozlišením 1920x1200@60Hz. Ano, SkyVision má maximální rozlišení jen 1920x1080@60Hz, ale to je už drobnost.

Na webu výrobce se dočteme, že přenos je realizován jako nekomprimovaný. S tím však nemohu souhlasit. Komprese zde nějaká být zkrátka musí, a je to také vidět na obraze. Pokud si pustíte nějaké video, tak si jí nevšimnete, ale při běžné práci v operačním systému, kde je spousta kontrastních ploch a čar, se již komprese objeví. Pokud je obraz statický, tak to vidět prakticky není, ale při přepnutí stejného obrazu z kabelového připojení na SkyVision je vidět lehké rozostření. Pro text to není zrovna dvakrát ideální. Také přejetí kurzorem myši přes nějaký text či ikonku má za následek drobné zachvění obrazu v okolí kurzoru. Zkrátka komprese tu nějaká je.

Kolem kurzoru se projevuje komprese jako známé JPG artefakty. Kurzor má tedy při pohybu kolem sebe takové "smetí" a zamést toto smetí je prakticky nemožné.

Pokud tedy očekáváte, že si pomocí SkyVision zapojíte natrvalo monitor, tak vás musím odradit. Na grafiku či psaní textu to zkrátka není. Na druhou stranu je ztráta kvality obrazu docela malá a pro televizi naprosto dostačuje a asi si jí ani nevšimnete.


Test signálu


Výrobce udává dosah 10 m při přímé viditelnosti. Jakákoli zeď či objekt znamená zhoršení signálu. Někdy se také stane, že na spodní hraně obrazu se zhorší kvalita natolik, že se zcela rozpadne. Nejčastěji se to stávalo v případě, kdy byl vysílač zapojen ke stolnímu PC, které má větší rušení než notebook. Zkrátka jakákoli i drobná odchylka od ideálu je potrestána zhoršením kvality. Ale nebojte, pokud budete používat zařízení k notebooku a televizi, tak se s tímto jevem nesetkáte.




Při špatném spárování vznikají chyby


A nyní se podíváme na test kvality signálu, který byl proveden na monitoru a notebooku. Při vzdálenosti do 9 m byl signál naprosto vždy zcela v pořádku. Pokud mezi notebookem a monitorem jen projdete, tak se signál nezhorší. Pokud se postaví jeden člověk mezi signál, tak to také ještě nevadí, ale dvě osoby už mají za následek buď zhoršení kvality nebo občasné vypadnutí obrazu. Zeď jako taková signálu už vadí docela hodně. Pokud je to do cca 3,5 m plus jedna příčka (v mém případě cihelná 150 mm) tak je signál ještě v pořádku. Ale už jsem musel lehce elaborovat a první připojení neproběhlo ve 100% kvalitě. Ono vůbec připojení je takové zvláštní. Pokud se oba konce spárují s obrazovou chybou (například onen rozpadlý spodní okraj obrazu), tak už nemá smysl se zařízením cokoli dělat. Obraz bude mít stále stejnou kvalitu. Musíte zkrátka obě zařízení spárovat znovu, a tím odstranit tuto chybu.


Překážka
Vzdálenost
Obraz
Žádná
2 m
Bez chyb
Žádná
5 m
Bez chyb
Žádná
9 m
Bez chyb
Žádná
10 m
Občasné chyby
Stojící osoba
0-6 m
Bez chyb
Stojící osoba
6-10 m
Vypadávání obrazu
Zděná příčka 15cm
0-3,5 m
Bez chyb (ale hodně citlivé na polohu vysílače/přijímače)
Zděná příčka 15cm
4 a více metrů
Chyby v obraze a vypadávání
Dřevěný strop + omítky
0-5m
Bez chyb (ale hodně citlivé na polohu vysílače/přijímače)
Dřevěný strop + omítky
5 a více metrů
Chyby v obraze a vypadávání


Test inputlagu


Specifikace uvádějí hodnotu inputlagu pod 1 ms. A opravdu tomu tak je a naměřený inputlag se pohyboval pod 1 ms. V průměru byl 0,95 ms. Ano, jen o pět setin méně než 1 ms, ale to na věci nic nemění. Zkrátka inputlag bude prakticky pouze na straně monitoru či televize. Rozhodně vám to herní zážitek nezkazí., a právě na hry a sledování videa je toto zařízení určeno primárně.




Inputlag samotného monitoru (10 ms na dílek)




Inputlag monitoru a SkyVision (10 ms na dílek)


Jak vidíte, tak inputlag je u samotného monitoru sice velký, ale prakticky stejně velký je i s použitím SkyVision. Nemusíte mít tedy obavy. Inputlag je pouze v rukou monitoru či televize a SkyVision jej neprodlouží. V tomto ohledu je tedy zařízení zcela perfektní a nelze mu nic vytknout.


Spotřeba


A protože je potřeba zapojit oba konce do USB resp. zásuvky, tak je nutné se podívat na spotřebu. Vysílač má spotřebu zcela minimální, naměřená byla 0,8 W při rozlišení 1920x1080. Přijímač je na tom trošku hůř, avšak stále velmi dobře. 2,8 W je stále velmi malá spotřeba a na rodinném rozpočtu se to asi neprojeví. Nemusíte se tedy bát nechat SkyVision zapojený stále v televizi resp. v zásuvce.
reklama