reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky

4.11.2009, Jan Vítek, recenze
Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky
Tématem dnešní recenze jsou netbooky Gigabyte, přičemž nejde o další ze záplavy variací na stejné téma. Je sice pravda, že hardwarová výbava nás asi nenadchne, ale zde je především o zpracování s otočným displejem, respektive s dokovací stanicí.

Pohled na netbook Gigabyte M1022M


Netbook Gigabyte M1022M je v mnoha ohledech podobný přechozímu modelu, ovšem pochopitelně se musí v lecčem i lišit vzhledem k tomu, že zde není otočná obrazovka. Díky tomu je ale i podstatně tenčí, přesněji o jeden centimetr, takže 3 cm.



Tato verze je zbarvená bíle a černě, přičemž bílé části mají perleťový nádech. Také tolik nezvýrazňují otisky prstů, i když je povrch také hladký. Víko displeje je jinak velmi podobné jako u modelu T1028X, takže zaoblené po stranách, dostatečně pevné a také má na sobě logo výrobce, tentokrát se stříbrnou barvou.


- klikněte pro zvětšení -

Rozložení prvků a odšroubovatelných panelů je zde v podstatě stejné, takže můžeme odhadovat, že výchozí hardware a především základní deska se nezměnila. V přední hraně však nevidíme reproduktory a je otázkou, kde se tyto nachází. V zadní části je pak podlouhlá baterie s mírně větší kapacitou oproti T1028X (7800 mAh vs. 7650 mAh).



Pravá hrana přístroje odhalí také nejdříve čtečku karet 4-in-1 pro typy MMC/SD/MS/MS Pro a pod ní je úzký 34mm slot pro Express Card. Dále se nachází všechny tři dostupné porty USB 2.0, jež jsou ale díky dokovací stanici doplněny o další tři. Pak už je nabídka nezměněná, tedy Ethernetový konektor a napájecí konektor.



Levá hrana nese v sobě nejdříve speciální konektor pro dokovací stanici, před nímž je malý kulatý otvor, do nějž zapadně vodicí hrot. Dále je tu výdech chlazení s jemnou mřížkou a nakonec VGA výstup s otvorem pro zámky Kensington.



Přední hrana odhalí audio konektory pro sluchátka a mikrofon, vedle nich máme ještě integrovaný mikrofon a na pravé straně šestero kontrolek. Ty značí stav rozhraní WWAN, Bluetooth a WLAN, pak práci pevného disku, stav baterie a nakonec stav počítače.



Zadní část netbooku ukáže především zasunutou baterii a postranní klouby se stříbrně lesklou povrchovou úpravou.


Otevřený netbook


Klouby displeje odvádí velmi dobrou práci, takže ten se po nastavení ani nehne. Navíc je možné jej otevřít až do úhlu cca 150 °, což se zdá být více než dostatečné. Vnitřek displeje, i když nese stejnou 1,3megapixelovou webkameru, je zpracován moderněji než displej Gigabyte T1028X. Jak můžeme sami vidět z odrazu pozadí, jeho povrch tvoří s rámečkem jednolitou plochu, takže tu nejsou žádné vystupující okraje, které zvyšují jeho tloušťku.


- klikněte pro zvětšení -

Horní část základny je téměř holá, protože je z velké části tvořena rozměrnou baterií. Pouze po stranách zbylo místo na kontrolky Num Lock a Caps Lock (všechny LED kontrolky zde jsou modré), respektive na pravé straně pro tlačítko Power. To je zde tedy v klasické poloze, neboť není důvod je cpát někam jinam.



Do dokovací stanice se netbook zasouvá pohodlně a lehce, až jsem při zkoušce nanečisto skoro ani nerozeznal, zda se přístroj vůbec setkal s konektorem správným způsobem. Takovým způsobem si tedy z přenosného přístroje můžeme snadno stvořit domácí nettop a sám Gigabyte tento přístroj nazývá jako Booktop. Většina portů přitom zůstane přístupná z horní hrany a zamezí se přístup pouze k D-Sub, ale ten je samozřejmě v samotné stanici, takže zde naprosto bez problémů.



Klávesnice svými rozměry a rozložením odpovídá té u předchozího netbooku, pouze má zde bílé zbarvení a bohužel se citelně více prohýbá. To ovšem nezáleží vůbec na ní, ale na tom, jakou má pod sebou oporu, protože sama o sobě nemá šanci tlaku odolávat.



Pak už nás nic nepřekvapí, protože touchpad byl zpracován naprosto stejně, má tedy také postranní tlačítka a schopnost rozeznávat použití až třech prstů a vykonat dle toho odpovídající příkaz. A nakonec má ještě speciální funkci pravé tlačítko stejně jako u druhého netbooku. To, když u vypnutého netbooku stiskneme, tak se nám ukáže na předních LED přibližná úroveň nabití baterie.



Pokud se mrkneme pod trojici panelů v základně netbooku, pak najdeme ty samé komponenty - 160GB pevný disk (tentokrát ale od Fujitsu a ne od Western Digital), pak Wi-Fi rozhraní s jedním dalším připraveným portem a nakonec 1 GB paměti DDR2 s čipy Transcend. Toť vše.

reklama