reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky

4.11.2009, Jan Vítek, recenze
Gigabyte T1028X a M1022M: speciální netbooky
Tématem dnešní recenze jsou netbooky Gigabyte, přičemž nejde o další ze záplavy variací na stejné téma. Je sice pravda, že hardwarová výbava nás asi nenadchne, ale zde je především o zpracování s otočným displejem, respektive s dokovací stanicí.
Jak jsem již tedy podotkl na začátku článku, kouzlo netbooků Gigabyte T1028X a M1022M nespočívá v jejich hardwarové výbavě z hlediska komponent a jejich výkonu, ale spíše v tom, že se snaží nabídnout něco speciálního, co jinde nenajdeme. Tím něčím je otočný displej modelu T1028X s dotykovou vrstvou a vysokým rozlišením 1366 x 768 pixelů a dokovací stanice u modelu M1022M s připravenými porty, díky níž si vysloužil přezdívku Booktop (netbook + nettop).


Gigabyte T1028X

Technické specifikace obou modelů odpovídají doporučením Microsoftu, a tak z tohoto hlediska nemůžeme očekávat nic, co by nás jen trochu zaujalo nad rámec povinnosti. Jedná se o klasiku - 10,1palcová úhlopříčka, procesor Intel Atom N280, starší čipová sada Intel 945GSE s integrovaným jádrem Intel GMA 950, 1 GB paměti DDR2-533 MHz a 160GB pevný disk.


Gigabyte M1022M

Zpracování je na slušné úrovni, což znamená, že nezaznamenáme žádný podstatný problém. Těla obou netbooků jsou pevná plasty dobře slícované, klávesnice využívají téměř bezezbytku veškerý dostupný prostor, i když to u 10" přístroje stále dle mého názoru není dost. Ovšem u modelu M1022M by se mohla méně prohýbat. Dočkáme se také zvláštně zpracovaného touchpadu s funkcí Multi-Touch, která funguje spolehlivě a je užitečná.

Otočný displej u T1028X a dotyková vrstva pracují rovněž bez problémů, pouze mi vadilo, že pokud netbook přeměníme na malý tablet PC, pak panel nedrží na těle pevně bez naklánění. Dokovací stanice u M1022M ale pracuje spolehlivě a leckomu může být skutečně užitečná, protože stačí mít doma připraven k ní připojený monitor, klávesnici a myš, přinést si netbook a jedním pohybem si z něj vytvořit (trošku pomalejší) plnohodnotný desktop. Velmi rád bych zde ale viděl také digitální obrazové rozhraní, tak snad příště.

Oba počítače tedy rozhodně mají co nabídnout a dokáží vykouknout z řady stále stejných netbooků, které dnes vyrábí kde kdo. Proto by si mohly najít své zákazníky i přes to, že jejich hardwarová výbava spadá do šedého průměru.


Otočný dotykový displej u T1028X
Prohýbací klávesnice u M1022M
Dokovací stanice u M1022M
Displej T1028X nesedí v poloze tabletu pevně
Slušná cena
Ikona Odkaz na databázi
Multi-Touch touchpad
Ikona Odkaz na databázi
Dobrá výdrž na baterie a nízká hlučnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 13 000 Kč s DPH (T1028X) a 11 000 Kč s DPH (M1022M)


Za zapůjčení netbooků Gigabyte děkujeme společnosti 100MEGA Distribution



Stále aktuální cena Gigabyte T1028X v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte T1028X poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Stále aktuální cena Gigabyte M1022M v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte M1022M poskytuje server Heureka.cz



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

As I have already stated before, the magic of netbooks Gigabyte T1028X and M1022M does not lie in their hardware equipment and overall performance, but in their special features that one cannot find anywhere else. These special features are T1028X's swivel display with touchscreen and high resolution of 1366 x 768 pixels which is able to change this netbook into a small tablet PC and also docking station with ports offered by M1022M. That is why this netbook is also called booktop (netbook + nettop).

Technical specifications of both models are nearly the same and they reflect Microsoft's recommendations. Therefore we can find here normal components such as Intel Atom N280, 10,1" LCD screen, old chipset Intel 945GSE with integrated graphics core Intel GMA 950, 1 GB of DDR2-533MHz memory and 160GB hard drive by Western Digital (T1028X) or Fujitsu (M1022M).

The overall design appears to be well done which means that there are no substantial problems. Both netbook have firm and well-built chassis, their keyboards utilise almost the whole available space, even though that is in my opinion in case of 10 inch netbooks still not enough. Also the keyboard of M1022M does not have much solid base. Next, there is a bit odd touchpad with buttons on its sides and also a useful Multi-Touch function.

Swivel display of T1028X and touchscreen work well despite one problem. If we turn this netbook into a small tablet PC, the display is not stable in its position and tilts a bit. On the other hand, the docking station of M1022M works fine. Users may just put it next to their display, keyboard and mouse, bring their netbook and just in a second turn it into (a bit slow) normal desktop computer. What I miss here the most is a digital graphics output, maybe next time.

Both computers are certainly competitive in today's market, because they offer something that others do not. That is why they should find their way to people's homes even though their performance and hardware components are rather boring.
reklama