Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX

30.12.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX
Základní deska Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je na našem serveru první testovanou deskou pro procesory Skylake, která má formát Micro ATX. Co nám nabídne a proč nese logo Heroes of the Storm? Na to se hned podíváme.

Pohled na základní desku


Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je základní deska formátu Micro ATX s rozměry 244 x 244 mm, takže jde o model, který budeme moci umístit i do malých skříní typu Mini Tower. Dnes si přitom můžeme vytvořit výkonnou herní sestavu i na desce formátu Mini ITX, takže není důvod, proč by se jejím základem nemohla stát i takováto deska. Ve skutečnosti nám nabídne v podstatě to samé co modely plných ATX rozměrů, pouze bude mít namísto sedmi slotů čtyři, což ale může být pro řadu uživatelů problém. V tomto případě je deska spojena s hrou Heroes of the Storm, ale na rozdíl od desek série World of Tanks to není zdůrazněno na chladiči čipové sady. Tam najdeme jen logo rodiny G1 Gaming.

Deska je vybavena celkem třemi sloty PCI Express 3.0 x16, z nichž jsou všechny obložené kovovým plechem, ale pouze dva nahoře jsou napojeny přímo na procesor (x16/- nebo x8/x8). Zbylý slot je napojen na čipovou sadu, takže využije maximálně 4 linky PCI Express 3.0. Gigabyte mluví o možnosti zapojit až tři karty do režimu CrossFire, ale to je spíše jen teoretická možnost i vzhledem k tomu, že druhý a třetí slot jsou těsně u sebe. Zbylý slot je PCI Express 3.0 x1, který u herní sestavy bude nejspíše nevyužitelný, neboť je hned pod hlavním PCI Express x16. Nic nám ale nebrání tomu, abychom využili další sloty plné šířky i pro karty s rozhraním x1, x4 nebo x8.


- klikněte pro zvětšení -

Deska má moderní patici LGA 1151 pro procesory Skylake a je vybavena v rámci čipové sady Intel Z170 Express, přičemž nabízí přídavný kontroler Intel pro dvě rozhraní USB 3.1, a to známý Intel DSL6540, tedy Alpine Ridge. Ten na deskách vyšší třídy obsluhuje také rozhraní Thunderbolt, ale s tím se tu nesetkáme, tedy pokud si od firmy Gigabyte nedokoupíme speciální kartu, pro kterou je na desce připraven konektor.


- klikněte pro zvětšení -

Na opačné straně desky můžete vidět LED cestičku opticky oddělující audio oblast od zbytku desky, ale to už je standardní vlastnost nových modelů. Je také patrné, že všechny chladiče na desce můžeme snadno odejmout, neboť drží jen s pomocí plastových trnů, na něž si stačí vzít malé kleště. Pod nimi najdeme dvojice neidentifikovaných MOSFETů. Procesor využívá 7fázové napájení, čili deska má těchto MOSFETů celkem 14 a také 7 cívek v hranatých pouzdrech. Takovýto systém napájení je na moderních deskách pro Skylake veskrze průměrný.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní I/O panel nabízí celkově šest portů USB typu A plus jeden C, což by nemuselo každému stačit. Gigabyte sem vměstnal celkem dva porty USB 2.0 se žlutou barvou, tři modré USB 3.0 a pak tu máme červený USB 3.1 s propustností 10 Gb/s, vedle nějž je oboustranný USB 3.1 typu C. Pro klávesnici, nebo myš může posloužit také jeden PS/2, mezi obrazové výstupy patří HDMI 1.4, DVI-D a D-Sub, čili celkem tři obrazová rozhraní. Ta zabírají celkem dost prostoru a namísto některého z nich mohly být v nabídce další porty USB. Však těžko si někdo bude kupovat takovouto desku, aby ji provozoval bez samostatné grafické karty. Zbývá síťový konektor RJ-45 gigabitového Ethernetu a audio konektory v počtu pěti 3,5 jacků a jednoho optického S/PDIF. Ještě je třeba dodat, že port HDMI a audio konektory jsou pozlacené.



- klikněte pro zvětšení -

Procesorový socket je obklopen cívkami, kondenzátory a MOSFETy schovanými pod chladičem, které tvoří jeho 7fázové napájení. Chladič procesoru má k dispozici jako obvykle dva 4pinové konektory, přičemž bílý je hlavní a černý sekundární, který může posloužit třeba pro druhý ventilátor na chladiči nebo pro vodní pumpu. Tyto konektory jsou velice příhodně blízko u sebe, díky čemuž máme trošku usnadněnou správu kabeláže. Ono je vždy lepší vést kabely od desky ze stejného místa. Poblíž vedle 8pinového napájecího konektoru EPS máme ještě jeden konektor (SYSFAN 1), který je ideální pro zapojení zadního ventilátoru ve skříni. Další se nachází hned vedle 24pinového ATX konektoru a poslední u spodního okraje desky. Tyto tak mohou napájet přední, boční, spodní nebo horní ventilátory.

Ihned pod procesorovým socketem si zabral konektor M.2 s propustností až 32 Gb/s, do nějž můžeme umístit 42mm, 60mm nebo 80mm kartu. Čip Turbo B-Clock, který zajistí možnost nastavit frekvenci Base Clock (BCLK) v rozsahu 90 MHz až 500 MHz, byl odsunut až pod první slot PCI Express x16. Jde o důležitou součást desek, a to zvláště poté, co se objevila možnost pomocí BCLK snadno taktovat i procesory Skylake s uzamčeným násobičem. Turbo B-Clock je uzavřen v lesklém kovovém pouzdru stejně jako audio kodek Realtek ALC 1150 a ethernetový kontroler Killer E2201.


- klikněte pro zvětšení -

Paměťové sloty jsou určeny pro moduly DDR4 DIMM s kapacitou až 64 GB a pracovní frekvencí 3466 MHz po přetaktování. Pak tu najdeme 24pinový ATX konektor a vedle něj také dva headery pro čtyři porty rozhraní USB 3.0, z nichž jeden u řady skříní ani nebudeme moci využít. Pokud tedy o další USB 3.0 nechcete přijít, budete muset investovat do předního modulu do 5,25" nebo externí 3,5" pozice, ovšem zpravidla levněji vyjde prostá záslepka se dvěma porty. V samotném rohu desku je ještě třípinové tlačítko OC_TURBO, k němuž manuál nemá komentář. Funkce OC TURBO ale na jiných deskách slouží k automatickému přetaktování procesoru.


- klikněte pro zvětšení -

Tato deska není vybavena ani jedním samostatným konektorem SATA, neboť všech šest tvoří konektory SATA Express. Můžeme je ale samozřejmě využít i jako šest prostých SATA 6 Gbps. Tak to ostatně dopadne v drtivé většině případů, neboť dnes máme pro rozhraní SATA Express stále nemnoho způsobů využití. Slot M.2 se sem vešel jeden a vedle rozhraní SATA 6 Gbps je vybaven čtyřmi linkami PCI Express 3.0 pro moderní SSD, třeba Samsung SSD 950 Pro.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní hrana desky je jako obvykle osazena různými headery. Když to vezmeme zleva, hned narazíme jako obvykle na audio oblast a pak můžete u spodního okraje vidět audio headery pro zmíněnou speciální kartu s rozhraním Thunderbolt, pak sériový port, Trusted Platform Module, dále dva USB 2.0 headery (respektive čtyři porty USB 2.0), jeden z ventilátorových konektorů a nakonec nezbytné výstupy pro tlačítka, LED a podobně, nad nimiž jsou dva kontakty pro reset BIOSu. Ty zde nejsou jako obvykle označené popiskem CLR_CMOS, ale díky jejich poloze je snadno najdeme.


- klikněte pro zvětšení -

Systém audia zahrnuje operační zesilovač TI Burr Brown OPA2134PA, poblíž nějž máme DIP přepínač. Ten pracuje jednoduše, pokud má vše vypnuté, pak má zvuk pro hlavní linkový výstup na zadním panelu 2,5násobný zisk a pokud vše zapneme, zisk je 6násobný. Do audio systému patří ještě dvoupinový header pro digitální S/PDIF a nezbytné výstupy pro přední audio konektory. Zbývá poukázat na kodel Realtek ALC1150 skrytý v kovovém pouzdru Amp-Up Audio a také na celkem 11 kondenzátorů od Nichiconu. Nahoře zase můžete vidět pouzdro síťového kontroleru Killer E2201.