reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX

30.12.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX
Základní deska Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je na našem serveru první testovanou deskou pro procesory Skylake, která má formát Micro ATX. Co nám nabídne a proč nese logo Heroes of the Storm? Na to se hned podíváme.

Závěrem


Základní deska Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je u nás prvním testovaným modelem s paticí LGA 1151, který je formátu Micro ATX. Hodí se tak pro menší sestavy ve skříních Mini Tower a sama o sobě má oproti velkým deskám formátu ATX v podstatě jen dvě nevýhody, které přímo vyplývají z jejích menších rozměrů. Jednak má namísto sedmi slotů jen čtyři a pak tu nebylo dost místa pro dva nebo i více slotů M.2 pro moderní SSD. To ale řadě uživatelů nemusí vadit a namísto toho raději ocení možnost desku nacpat do malé skříně. Pokud by ale někdo očekával, že taková deska bude oproti srovnatelnému modelu formátu ATX i levnější, pak bude asi zklamán.


- klikněte pro zvětšení -

Velice blízko k ní má nedávno testovaný model Gigabyte Z170X-Gaming 3, jehož výbava také zahrnuje sedmifázové napájení, tři PCI Express 3.0 x16, USB 3.1 řízené kontrolerem Alpine Ridge, síťovku Killer E2201, zvukový kodek Realtek ALC 1150 a bonusový herní bundle. Tato deska má navíc dva sloty M.2 a navíc dva sloty PCI Express 3.0 x1, a přitom stojí o cca 600 Kč méně. Zde si tak trošku platíme i za to, že na trhu je velice malá konkurence mezi deskami tohoto formátu s čipsetem Z170.

Výbava Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je tedy slušná, ale také si ji řádně zaplatíme. Osobně bych tedy doporučoval si před koupí projít její nabídku a přesvědčit se, že ji skutečně využijeme. V tomto případě se Gigabyte chlubí především rychlým kontrolerem Intel Alpine Ridge, který je využit pro rozhraní USB 3.1 a oproti jiným řešením dokáže využít rozhraní PCI Expres 3.0, což navyšuje celkovou propustnost na 16 Gb/s. To je jedna věc, ale pak ještě musíme vědět, jak takovou propustnost využít, což dnes ještě není jen tak samozřejmé. Může jít v podstatě jen o připojení nějakého rychlého úložného zařízení. Stejně tak každý nebude potřebovat tři grafické sloty, tři rozhraní SATA Express nebo vyměnitelný operační zesilovač sluchátek, ale co zase může přijít vhod, jsou dva BIOSy.

Co je zde naprosto stejné jako na desce Gigabyte Z170X-Gaming 3, je nabídka i rozložení portů na zadním I/O panelu (až na pozlacené audio konektory a port HDMI). Tudíž i zde máme vzadu jen šest klasických USB portů (plus jeden typu C) a na headerech jsou čtyři USB 2.0 plus další čtyři USB 3.0. Rozmístění zadních portů tedy mohlo být vymyšleno lépe, třeba i na úkor obrazových rozhraní, které tu máme tři.


Plusy


+ USB 3.1 včetně typu C s kontrolerem Intel
+ 32Gb/s M.2 pro rychlé SSD
+ Podpora až třech karet v CrossFire, dvou v SLI


Minusy


- Otázka využití třech SATA Express a třech obrazových výstupů
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení desky Z170MX-Gaming 5 děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 4800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku Gigabyte Z170MX-Gaming 5?
V anketě šlo hlasovat od 30.12.2015 do 30.12.2016. Počet hlasujících: 4
Výborná75 %
Průměrná25 %
Špatná0 %
reklama