reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu

4.1.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu
Dnes už se můžeme podívat na zbrusu novou základní desku Gigabyte Z270X-Gaming 5, která je určena především pro procesory Kaby Lake. Ty tu máme rovnou dva, a to modely Core i5-7600K a i7-7700K, jež si také otestujeme.

Intel Kaby Lake


Kaby Lake jsou tu a díky Gigabyte a jejich základní desce Z270X-Gaming 5 jsme si mohli na nejmodernější platformě vyzkoušet výkon Core i5-7600K a Core i7-7700K. Výsledky mluví za vše a dle očekávání tyto procesory přinesly z hlediska výkonu, to na co jsme u Intelu v posledních letech zvyklí, čili mírný pokrok. Dosáhli jsme ale vyšší frekvence při přetaktování, i když se značně vysokými teplotami a z hlediska spotřeby na tom nové procesory nejsou vůbec špatně.



Nová procesorová generace Intelu přinesla očekávané změny a nyní je na tahu AMD a jeho procesory Ryzen, aby ukázaly, co v nich je.




Gigabyte Z270X-Gaming 5


Mírný pokrok se ale netýká pouze procesorů Intel, ale také základních desek s čipsety 200 Series. Gigabyte Z270X-Gaming 5 nese konkrétně Z270 Express, nástupce Z170 Express a oproti němu tu nic moc nového není (viz první kapitola). Co se týče samotné desky, poukázat se dá jednak na mírně lepší výbavu v podobě novějšího audio kodeku Realtek ALC1220ŠŠ, to samé platí pro síťový Killer E2500 a zajímavější už je nabízené rozhraní U.2 pro rychlá 2,5" SSD s možností vytvoření pole RAID s SSD ve slotech M.2. Gigabyte dle očekávání pokračoval ve vylepšování systému podsvícení desky, která nese více RGB diod a také umožní napojit až 2metrový LED pásek, který budeme moci společně s ostatními diodami softwarově ovládat. Za zmínku stojí také systém chlazení s pěti PWM konektory a řadou senzorů, jejichž informace můžeme využít při tvoření chladicích profilů.


- klikněte pro zvětšení -

Na druhou stranu to vypadá, že i nové desky budou stále ve větších počtech nabízet rozhraní SATA Express. Toto rozhraní bylo v podstatě mrtvé už v době svého nástupu na trh, což jen dokazuje zoufalý nedostatek produktů, které na něj můžeme připojit. Tři taková rozhraní na desce Gigabyte Z270X-Gaming 5 tak osobně vidím jako naprostou zbytečnost, která mohla být nahrazena něčím užitečnějším. Stejně tak stálo za úvahu, zda dvě rozdílná síťová rozhraní nenahradit jedním, které by bylo možné spojit v dosažení celkové propustnosti 2 Gb/s, když to dnes nabízí kdejaký NAS.


Plusy


+ RGB LED podsvícení
+ Rozhraní U.2
+ Sound Blaster X-FI MB5+ALC 1220


Minusy


- Síťová rozhraní (Killer a Intel) nejdou spojit do Link Aggregation
- Tři rozhraní SATA Express jsou zbytečná
 
 
Za zapůjčení desky GA-Z270X-Gaming 5 a procesorů Intel Kaby Lake děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 5500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte nové procesory Intel Kaby Lake?
V anketě šlo hlasovat od 4.1.2017 do 21.1.2018. Počet hlasujících: 31
Výborný nástupce Skylake0 %
Adekvátní pokrok16 %
Nepřináší nic nového81 %
Propadák3 %
reklama