reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7: řádný základ pro Coffee Lake

17.10.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7: řádný základ pro Coffee Lake
Gigabyte si stejně jako jiní výrobci desek připravil nové modely pro Coffee Lake a my se z této nabídky dnes podíváme na model Z370 AORUS Gaming 7. Ten bude patřit v celkové nabídce mezi ty dražší, a tedy i lépe vybavené modely.

Speciální výbava

 
Každý výrobce značkových základních desek se dnes snaží od ostatních odlišit, i když to v důsledku vypadá tak, že všichni se snaží odlišit stejnými způsoby, takže v podstatě dělají to samé. Podívejme se ale na to, co má ve výbavě tato konkrétní deska. 
 

Ta jednak láká na rozhraní USB 3.1 s propustností 10 Gb/s, které už je k dispozici jednak na zadních portech typu C a A a potom je pro nové skříně připraven i header pro další port C, který tak budeme mít k dispozici na čele skříně a ne někde ukrytý vzadu, kde je dnes v podstatě zbytečný. 
 
 
Pak nám Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 slibuje kvalitní audio s odstupem signálu od šumu 121 dB kombinující kodek Realtek ALC1220 a DAC ESS SABRE 9018 využívající vysoce kvalitní audio kondenzátory WIMA, jež zde částečně nahrazují obvyklé "zlaté" audio kondenzátory Nichicon. Tento hardware bude pracovat pod softwarovým enginem Sound BlasterX 720°. 

Co se týče sítě, k dispozici máme kombinaci Killer E2500 Gaming Network + Intel Gigabit LAN, takže si budeme moci vybrat, které z těchto řešení využijeme jako hlavní pro připojení do sítě. Je ale zřejmé, že kvůli odlišným čipům nepůjde tyto sítě spojit a využít třeba v rámci Port Aggregation pro zdvojnásobení propustnosti. 
 
 
Stejně jako starší modely má i tento řadu různě posázených teplotních čidel, jež můžeme využít pro řízení skříňových ventilátorů (další dvě máme přiloženy v příslušenství na kabelech). Pro ty pak má deska celkem osm napájecích konektorů, a to ve všech případech čtyřpinových s podporou PWM a v případě těch pro vodní pumpy tu je posílené napájení pro až 3 A, čili celkově 36 W. To všechno můžeme ovládat pomocí již známého systému Smart Fan 5. 
 
 
Vylepšení se dočkal systém RGB Fusion, který zde v základu nabízí RGB diody u napájecích obvodů, mezi paměťovými sloty, ve slotech PCIe x16, v chladiči čipové sady a také v proužku u hlavního napájecího konektoru. Především ale máme možnost ovládat až 300 RGB diod, které mohou být uspořádány v poli, což znamená i různé grafické efekty, které nejlépe ukáže animace na stránkách výrobce. Samozřejmě ale zbývá i možnost využít klasické RGB LED pásky. 
 
 
Moderní desky, také už více než kdy jindy podporují SSD v podobě karet M.2 a v našem případě to jsou dvě 110mm a jedna 80mm, přičemž všechny mají k dispozici čtyři linky PCIe 3.0, o které se však musí v některých případech podělit, a to především s vedlejšími sloty PCIe. Vedle toho je tato deska samozřejmě připravena i na SSD řady Optane od Intelu.
 
 
Gigabyte zde také rozšířil "armování" dlouhých slotů PCI Express i na sloty DIMM. Ty jsou tak rovněž opláštěné a firma sděluje, že se deska při zasunování pamětí díky tomu nebude prohýbat. Je ale otázka, jak mají opláštěné sloty zabránit tomu, aby se deska pod tlakem prohýbala. Při instalaci modulů se ale nikdy netlačí pouze na střed slotu, spíše naopak se tlačí na jeho okraje. 

reklama