reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming: střed pro Coffee Lake

24.10.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming: střed pro Coffee Lake
Základní deska Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming se uplatnila v naší recenzi šestijádrového Core i5 generace Coffee Lake a nyní je čas podívat se přímo na ni. Jde o desku střední třídy vhodnou i pro sestavy se dvěma grafikami. 

Speciální výbava

 
V porovnání s takovým modelem Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 je výbava této desky slabší, což je pochopitelné, když je dnes zkoumaná deska i podstatně levnější. Postrádá tak například výkonný DAC, jaký má sedmičková verze, dvě gigabitové LAN, tlačítka pro zapnutí/reset přímo na desce, debugovací číslicový displej, atp. 

Mít to vše k dispozici je sice hezké, ale otázka je, zda to v praxi opravdu je patrné. Dá se říci, že ušetřené cca dva tisíce investované třeba do grafické karty se projeví na celkovém dojmu z výsledného počítače daleko více, ovšem na druhou stranu, rozdíl v ceně mezi těmito deskami je vzhledem k jejich výbavě opodstatněný a záleží na každém zákazníkovi, zda danou výbavu navíc využije. 
 
 
V každém případě, výrobci základních desek by si dnes mohli všímat také jedné skupiny lidí, a to takových, jimž je podsvícení pomocí barevných LED naprosto volné. Otázka je, kolik by se tím vůbec dalo ušetřit, neboť jde v podstatě jen o několik diod a pár konektorů pro LED pásky. Tak či tak, z LED podsvícení se stala v podstatě nedílná součást herních desek, jichž je v nabídce firem Asus, Gigabyte, MSI, ASRock a dalších uz naprostá většina. A my se tomu tak už jen těžko vyhneme. 
 
 
Zvukový systém desky je založen na široce používaném kodeku Realtek ALC1220, vedle nějž Gigabyte použil po boku obvyklých kondenzátorů Nichicon také kvalitnější kondenzátory WIMA. Ty můžeme na desce snadno identifikovat díky jejich červenému zbarvení a obdélníkovému tvaru. Vedle toho je tu i sluchátkový zesilovač, který už není třeba nastavovat jumperem. Sám má detekovat impedanci připojených sluchátek a dle toho se zařídit. 
 
 
Co je tu daleko více užitečné než RGB LED je systém Smart Fan 5, který se fyzicky skládá z několika tepelných senzorů, jež můžeme provázat s celkem šesti ventilátorovými konektory s podporou PWM. Žádný z nich nemá posílené napájení pro opravdu výkonné pumpy, jako u desky Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7, kde jsou k dispozici pro zátěž až 36 W. Na druhou stranu nechybí funkce Fan Stop, aby bylo možné zvolené ventilátory zcela vypnout. 
 
Nakonec můžeme zmínit kovem opláštěné hlavní sloty PCIe 3.0 x16 i paměťové sloty DIMM, ochranu proti elektrostatickým výbojům, intelovskou LAN s cFosSpeed (řízení provozu na síti) a chybět nemůže podpora SSD řady Optane. 

reklama