Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z87X-UD5H: dobře vybavená deska

13.11.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z87X-UD5H: dobře vybavená deska
Dnes se podíváme na základní desku Gigabyte Z87X-UD5H, která je určena pro procesory Haswell. Jedná se jeden z lepších modelů Gigabyte s čipovou sadou Intel Z87 a technologiemi Ultra Durable 5 Plus.

Ultra Durable 5 Plus a to ostatní


Technologie Ultra Durable doprovázejí základní desky Gigabyte již dlouhá léta od doby, co výrobci začali zdůrazňovat, že právě jejich modely jsou nejstabilnější a vydrží pracovat co nejdéle. Ultra Durable se tak týká především použitých součástek, jako jsou cívky, kondenzátory, MOSFETy, ale zdaleka nejde pouze o to. Gigabyte Z87X-UD5H je vybavena již 5. verzí Ultra Durable, navíc s označením 5 Plus. Co to všechno znamená?

Ultra Durable 5 jsme se již věnovali ve starším článku, ovšem nyní je tu již Ultra Durable 5 Plus týkající se základních desek GIGABYTE 8 Series. Zajistit má vyšší výkon, efektivnější provoz s nižšími teplotami a jako obvykle i dlouhou životnost desky.

Jako první výhodu můžeme zmínit PWM kontrolery a integrované obvody PowIRstage od International Rectifier, které digitálně řídí napájení procesoru a mají při tom být velmi přesné a bez většího zahřívání. Toto řešení také oproti předchozím dvěma MOSFETům zabere méně místa na desce a snese vyšší proudovou zátěž (až 60 A). Více je toto objasněno v uvedeném článku o Ultra Durable 5.





Základní deska Gigabyte Z87X-UD5H je vybavena čipy PowIRstage 3553M, ne 3550 jako u desek Ultra Durable 5, což jsem si ověřil po sundání jejich chladiče. Rozdíl je ten, že maximální proudová zátěž není 60A, ale 40A a stejné to má být na deskách 8 Series s označeními UD3H, UD4H a Z87X-OC. Můžeme tedy říci, že čipy PowIRstage jsou u designu Ultra Durable 5 kvalitnější než u Ultra Durable 5 Plus, nicméně faktem je, že procesory Haswell mají již integrovaný regulátor napětí, čili deska do nich má dodávat až 3 V namísto cca 1,2 V jako u Ivy Bridge, čili PowIRstage 3553 by se v našem případě měly snadno vyrovnat čipům 3550.

UEFI DualBIOS je další výhodou, přičemž jde o známou nabídku dvou BIOSů a dvou paměťových čipů, v nichž jsou uloženy. Jeden je hlavní a druhý záložní pro případ, že by byl hlavní poškozen třeba při jeho aktualizaci nebo po napadení virem.





Ultra USB3+ znamená nabídku celkem 10 portů USB 3.0, z nichž je každý opatřen vlastní pojistkou, která nemá za úkol chránit jej, ale ostatní. Případný zkrat by tak měl přinejhorším ovlivnit pouze jej a ostatní porty a připojená rozhraní mají být ochráněna. Porty LAN a USB jsou chráněny i proti elektrostatickému výboji pomocí speciálních filtrů.

Procesorovému socketu nejblíže jsou tzv. Durable Black Solid Caps, čili kondenzátory s pevným dielektrikem od Nippon Chemi-Con, které jsou schopny pracovat až 10000 hodin při teplotě 105 °C, což jsou podmínky, jež by pro ně rozhodně neměly být připraveny neustále.





Samotný procesorový socket LGA 1150 je u této základní desky pozlacen, respektive to platí pro jeho kontakty. To prostě a jednoduše znamená, že procesor v socketu by se měl vždy těšit z kvalitního kontaktu a kontakty socketu nemají korodovat. Jako obvykle tu pak máme měděné vrstvy - 2X Copper PCB. Ty mají mít dvojnásobnou tloušťku než obvykle, čili 0,07 mm, což má přispět k lepšímu odvodu tepla, lepšímu přetaktování, zvýšené energetické efektivitě, snížené citlivosti na elektromagnetické rušení a o odolnost proti vlhkosti se má postarat PCB ze skelných vláken.





Vestavěný sluchátkový zesilovač pro přední výstup a zadní line-out dokáže rozezvučet sluchátka s impedancí až 600 ohmů, takže můžeme přímo na desku či přední výstup napojený na její headery připojit i velký herní headset.





GIGABYTE On/Off Charge 2 má být na nových deskách série 8 vylepšen. Podporuje jej výstup na výše zobrazeném headeru s červeným pozadím a jde o možnost rychlého dobíjení mobilních zařízení i z vypnutého počítače. HyperDuo Technology je zase specialita kontroleru Marvell 88SE9230. My už víme, že ten je u této desky využit pro další čtyři rozhraní SATA 6 Gbps a kromě zapojení disků či SSD do pole RAID dokáže také využít dohromady HDD a SSD, které poslouží jako vyrovnávací paměť právě pro disk.

To bychom nejdůležitější specialitky desky Gigabyte Z87X-UD5H.