reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z87X-UD5H: dobře vybavená deska

13.11.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z87X-UD5H: dobře vybavená deska
Dnes se podíváme na základní desku Gigabyte Z87X-UD5H, která je určena pro procesory Haswell. Jedná se jeden z lepších modelů Gigabyte s čipovou sadou Intel Z87 a technologiemi Ultra Durable 5 Plus.

Závěrem


Gigabyte Z87X-UD5H je základní deska určená pro výkonné sestavy, čemuž odpovídá její výbava a také cena. Výrobce u ní použil svůj nejnovější design Ultra Durable 5 Plus a řadu přídavných kontrolerů (viz 3. kapitola). Napájení je osmifázové s doublerem, takže tu máme celkem 16 čipů PowIRstage 3553M a výbava zahrnuje dvě rozhraní gigabitového Ethernetu (Intel), přídavný kontroler pro čtyři SATA 6 Gbps (Marvell), dva FireWire (VIA) a také osm USB 3.0 navíc (Renesas).




- klikněte pro zvětšení -


Za zmínku stojí také celkem 3 sloty PCI Express x16, header pro Trusted Platform Module (TPM), nabídka grafických rozhraní 2x HDMI, DVI a DisplayPort, vývody pro přesné měření různých napětí pomocí multimetru (Voltage Measurement Points - 2. kapitola), tlačítka Power/Reset/Clear CMOS přímo na desce a dle očekávání také hlavní a záložní BIOS. Ten můžeme ovládat i myší, jak ostatně vidíte na screenshotech.

Rozmístění portů a konektorů vidím jako velmi dobře provedené. V souladu s konstrukcí moderních skříní, které umožní vést kabely za trayem základní desky, je drtivá většina portů i headerů umístěna po stranách desky, abychom mohli jejich kabely ihned schovat. A nakonec jsme si vyzkoušeli chlazení, s nímž nebyly žádné problémy, neboť teploty nejsou nijak vysoké.

 

Plusy


+ 16x PowIRstage 3553M pro napájení
+ Bohatá výbava
+ Přehledný BIOS se zálohou
+ Dobré rozmístění konektorů
 
 

Minusy


- Z 6 USB 3.0 v Z87 využívá deska jen dva
 
 
Cena v době testování: cca 5.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení desky Gigabyte Z87X-UD5H děkujeme Gigabyte.

Jak hodnotíte desku Gigabyte Z87X-UD5H?
V anketě šlo hlasovat od 13.11.2013 do 30.10.2014. Počet hlasujících: 10
Výborná80 %
Průměrná20 %
Špatná0 %
reklama