reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK: bohatá výbava

2.6.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK: bohatá výbava
Mezi základní desky firmy Gigabyte vybavené zbrusu novou čipovou sadou Intel Z97 patří také model Z97X-Gaming G1 WIFI-BK. Jeho název napovídá, že jde o herní model, který má ve výbavě mimo jiné i bezdrátový Wi-Fi modul. Podívejme se na něj.

Pohled na základní desku


Dnes zkoumáme bohatě vybavenou základní desku Z97X-Gaming G1 WIFI-BK, která nabídne rozhraní nad rámec výbavy čipové sady. Jde tedy o desku formátu ATX, která je určen pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell do socketu LGA 1150. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel Z97 a dalších čipů Qualcomm, Renesas či Marvell.



- klikněte pro zvětšení -

Gigabyte ji ladí do černé barvy s červenými či vínovými doplňky, které tvoří pěkný kontrast. Nicméně zvukové kondenzátory firmy Nichicon sloužící zvukovému řešení jsou jasně zelené, stejně jako u desky Gigabyte G1.Sniper Z87. Na spodní straně toho pochopitelně moc není, pouze nezbytný zadní rámeček pod socketem procesoru a také šroubky držící chladič čipové sady. Chladič napájení drží na místě také pomocí šroubků, takže Gigabyte nevyužil jinak obvyklé plastové trny, a to nejspíše z jednoho důvodu. Chladič MOSFETů je totiž vybaven trubicí a 1/2" závity pro našroubování fitinek a připevnění hadiček vodního chlazení. Zde to mimochodem vypadá na osmifázové napájení procesoru.



nahoře žlutá LED cestička oddělující audio obvody - klikněte pro zvětšení -

Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK má tedy velmi slušnou výbavu výbavu, a to včetně 8fázového napájení. Zde máme pod oběma částmi heatsinku osm čipů, které se mi nepodařilo identifikovat.



- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se tedy raději na zadní I/O panel, jenž se snaží zaujmout pozlacenými konektory. Když to vezmeme zleva, máme tu jeden PS/2 pro klávesnici či myš, dva USB 2.0 se žlutým jazýčkem určené především pro externí DAC (viz další kapitola), jeden DVI-I s maximálním rozlišením 1920 x 1200@60 Hz a pak HDMI 1.4a i DisplayPort 1.2, oba s podporou rozlišení až 4096 x 2160 @ 24 Hz, případně 2560 x 1600 @ 60 Hz v případě HDMI a 3840 x 2160 @ 60 Hz u DP. Pak už tu máme hezky pohromadě šest portů USB 3.0, dva RJ-45 gigabitového Ethernetu, z nichž jeden obslouží kontroler od Intelu a druhý Qualcomm Atheros Killer E2201. Výčet zakončuje pět pozlacených audio výstupů a optický S/PDIF. Zadní panel je tedy zaplněn v podstatě bezezbytku.



- klikněte pro zvětšení -

Hlavní chladič MOSFETů tedy může být napojen na systém vodního chlazení, ale jinak by měl na svou práci stačit naprosto bez problémů sám, pokud se nerozhodneme do procesoru vpouštět neslýchané proudy. Vedle toho tu ale máme také menší chladič s nápisem G1 Gaming, který je heatpipe propojen s malým pasivem na čipové sadě. Pod tímto chladičem se nachází čip PLX Technology PEX8747, čili 48linkový PCI Express 3.0 switch pro obsluhu slotů pro grafické karty. Tento čip tedy stojí mezi sloty a procesorem a dokáže zajistit, aby připojené grafické karty pracovaly ve flexibilním režimu x16/x16, x16/x8/x8 či případně x8/x8/x8/x8 při zapojení čtyř karet. Procesor samotný má ale pochopitelně stále jen 16 linek rozhraní PCI Express 3.0.

Napájení desky zajistí klasický 24pinový ATX konektor a 8pinový EPS umístěný mezi chladiči napájecích čipů. Jinak tu najdeme i dodatečný napájecí konektor, a to SATA Power hned vedle hlavního 24pin ATX, který se používá pro posílení napájení slotů PCI Express v případě instalace dvou a více grafických karet.

Pro paměti tu máme čtyři sloty DIMM, jež jsou určeny pro moduly s čipy DDR3/DDR3L, které dohromady mohou poskytnout až 32 GB kapacity ve dvoukanálovém zapojení a i když samotný čipset oficiálně podporuje maximální frekvenci 1600 MHz, deska zvládne i 3200 MHz. A samozřejmě podporuje i Intel XMP, čili různé profily pro snadné nastavení vyšších pracovních frekvencí.



- klikněte pro zvětšení -

U pamětí máme i dvoučíslicový displej pro diagnostiku při případných problémech se startem počítače a pak se u základních desek zabydlela tlačítka pro spuštění počítače, jeho reset a rovněž obnovení BIOSu do továrního nastavení. V případě, že desku provozujeme jen tak na stole, už tak nemusíme zkratovat piny určené pro tlačítka skříně a ani nemusíme hledat a přehazovat jumpery. Příslušná tlačítka zde najdeme hned vedle hlavního napájecího konektoru v samotném rohu desky a poblíž je také sada osmi vývodů (tzv. Voltage Measurement Points), na nichž můžeme měřit aktuální napětí jednotlivých částí procesoru či pamětí.



- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části desky u chladiče čipové sady máme jako obvykle konektory SATA 6 Gbps. Je jich celkem deset a všechny jsou zalomeny, čili naše skříň musí mít na této straně desky alespoň kousek volného prostoru. Nejsou to ale pouze prosté porty SATA, z nichž šest tmavých obsluhuje čipová sada a čtyři světle šedé pak kontrolery Marvell 88SE9172. Mezi těmito konektory najdeme i jeden malý, jenž společně se dvěma porty napravo od něj tvoří jedno rozhraní SATA Express. Slot pro kartu M.2 nebo mSATA tu bohužel nenajdeme

Headery této desky jsou jako obvykle umístěny podél spodního okraje, ovšem ne všechny. Header rozhraní USB 3.0 je totiž výše hned pod hlavním napájecím konektorem. Když se vrátíme zpět dolů a vezmeme to zprava od konektorů SATA, pak to jsou nejdříve piny pro připojení diod, tlačítek a PC Speakeru a přímo nad těmito piny jsou další dva pro vymazání paměti BIOSu. Ty jsou celkem zbytečné, protože stejnou funkci obstará tlačítko v horním rohu základní desky, ale co kdyby přestalo fungovat, nebo nebylo dobře přístupné, že?



- klikněte pro zvětšení -

Pod sloty dále máme celkem tři headery, každý se dvěma rozhraními USB 2.0/1.1 a chybět nemůže samozřejmě také HD Audio. Deska také má i slušnou nabídku ventilátorových konektorů, přičemž ve všech případech jde o čtyřpinové, čili s podporou PWM regulace. Dva jsou umístěny hned vedle spodního okraje DIMM slotů a jde o napájení ventilátorů procesorového chladiče. Pak tu máme celkem čtyři u spodního okraje desky mezi headery a zbývá jeden další je vedle vrchního portu PCI Express x16.

Co se týče jumperů, ty zde nenajdeme, neboť byly nahrazeny lépe ovladatelnými přepínači a zrovna dva najdeme u samotného spodního okraje desky. První přepínač poslouží pro aktivaci režimu dvou BIOSů a pomocí druhého se pak budeme mezi nimi přepínat. Nechybí tu tedy záloha pro případ, že by se něco pokazilo, třeba při aktualizaci BIOSu. Samotné čipy s BIOSy jsou umístěny mezi dvěma spodními sloty PCIe x16 nalevo od baterie.

Rozšiřující sloty pro karty se skládají ze čtyř PCI Express 3.0 x16 se zámky, jež mohou pracovat v konfiguraci x16/x16, x16/x8/x8 či případně x8/x8/x8/x8, ale to pouze díky přepínači PEX8747, jinak tu je stále fyzicky jen 16 linek PCIe 3.0, které nabízí procesor. Mezi těmito sloty máme tři PCI Express 2.0 x1. Pokud budeme mít v systému jednu kartu, využijeme vrchní slot. Druhou grafickou kartu případně zapojíme do třetího slotu seshora a pak už by to mělo být jedno.



- klikněte pro zvětšení -

Prohlídku desky zakončíme zvukovým řešením Creative. Vedle PCI slotů můžete vidět v plechu zapouzdřený čip Sound Core 3D s logem Sound Blaster a hned vedle jsou dva hlavní kondenzátory firmy Nichicon a několik menších, které září svou jasně zelenou barvou. Přímo mezi nimi pak máme jednak dva další přepínače a také slot se švábem, což je vyměnitelný operační zesilovač OP-Amp pro sluchátka, s jehož pomocí si můžeme upravit zvuk. Stačí jej tedy nahradit jiným, ovšem ten si musíte předem koupit, přičemž zde Gigabyte nabízí příslušný GP-OP AMP kit se třemi čipy. Není ale třeba si objednávat celý kit, ale jen jednotlivé čipy, které se dají v českých obchodech bez problémů koupit.

Základním zesilovačem dodávaným s touto deskou je čip Burr-Brown OPA2134PA (specifikace). Logicky by mělo jít o univerzální řešení, přičemž vedle něj Gigabyte v rámci zmíněného kitu nabízí ještě čip Burr-Brown OPA2111KP, jenž má zvuku dodat lehkost a je určen pro instrumentální a tzv. new age hudbu. Linear Technology LT1358CN8 je zaměřen na středy a hodí se všeobecně pro vokály a Analog Devices AD827JNZ je určen pro symfonie či jinou "bohatou" hudbu. Výbava tedy v tomto směru odpovídá desce Gigabyte G1.Sniper Z87 z předchozí generace.

Nezapomeneme ještě na zmíněné dva přepínače umístěné mezi kondenzátory a operačním zesilovačem, jež jsou součástí funkce Gain Boost. Těmi si nastavíme 2,5x či 6x zisk, což se bude hodit třeba u sluchátek s vysokou impedancí.

reklama