reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK: bohatá výbava

2.6.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK: bohatá výbava
Mezi základní desky firmy Gigabyte vybavené zbrusu novou čipovou sadou Intel Z97 patří také model Z97X-Gaming G1 WIFI-BK. Jeho název napovídá, že jde o herní model, který má ve výbavě mimo jiné i bezdrátový Wi-Fi modul. Podívejme se na něj.
Obvykle se Gigabyte u svých desek chlubí technologiemi Ultra Durable, ovšem zde nabízená Ultra Durable ustupuje do pozadí a Gigabyte se omezuje toliko na logo "Insist on Ultra Durable". Slibuje nám kvalitní kondenzátory Durable Black Solid Caps od Nichiconu či Chemi-Conu s výdrží přinejmenším 10 tisíc hodin, pozlacené kontakty v socketu LGA 1150 a také stabilitu systému, na níž byla testována po dobu 7 dnů v továrně výrobce, stejně jako jiné desky z BLACK EDITION.
 


My se raději podívejme na jiné vlastnosti této základní desky, která nenabízí ty nejkvalitnější komponenty schované pod Ultra Durable. Snaží se přesvědčit něčím jiným a především širokou výbavou.


Síťový provoz


Nejdříve se podívejme na síťové řešení Qualcomm Atheros Killer E2201 s Advanced Stream Detect technology, kterážto funkce louží pro identifikaci síťového provozu a jeho prioritizaci, čili nejvyšší prioritu dostávají packety při hraní po síti, kde je důležitá především odezva a pak má vysokou prioritu také videokomunikace. Do druhé skupiny patří streaming videa a audia a nejnižší prioritu má stahování dat a ostatní provoz. Využít pak můžeme funkci Visual Bandwidth Control, která nám umožní sledovat, jakým způsobem různé aplikace využívají síť a pokud je některá moc náročná, že blokuje ostatní, můžeme ji přiškrtit.



- tři priority síťového provozu -

Vedle síťového řešení od Qualcommu tu však je také další Gb Ethernet, který je realizován čipem od Intelu. Máme tu tedy dvě síťovky, ovšem ty bohužel nepůjde spojit do Link Aggregation, abychom dosáhli přes síť dvojnásobné propustnosti. A aby toho nebylo málo, dostaneme také malou kartu pro rozhraní PCI Express, na níž je malý modul s rozhraním mini PCIe, který zajistí konektivitu Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou pásem 2,4/5 GHz a propustností až 867 Mbps. Nechybí ani Bluetooth 4.0.


Lepší zvuk s možností přizpůsobení


Creative Sound Core 3D je zvukový procesor, který na desce najdeme pod zlatavým plechovým krytem vedle slotů. Slibuje nám vysoký výkon při zpracování zvuku a také technologie schované pod značku Sound Blaster. Jde o Sound Blaster SBX Pro Studio Crystalizer pro vylepšení zvuku obohacením o detaily nebo Sound Blaster SBX Pro Studio Surround zajišťující prostorový zvuk, u nějž máme být schopni rozlišit nejen směr, ale také vzdálenost zdroje zvuku. To vše si pochopitelně můžeme nastavit a upravit pomocí dodávaného softwaru.



- zvukový systém s Creative Sound Core3D -

Na konci předchozí kapitoly jsme se také zmínili o vyměnitelném operačním zesilovači Burr-Brown OPA2134PA, který můžeme nahradit jinými čipy. Ty Gigabyte nabízí zde v rámci sady po třech, přičemž my si je můžeme dle označení sehnat i samostatně. Dopad využití čipu AMP-UP je ukázán v následujícím videu, kde je nejdříve porovnána reprodukce se zapnutou a vypnutou funkcí a následně je ukázána i výměna čipu za jiný.
 

Tím téma zvuku nekončí. Máme tu ještě funkci Gain Boost pro zvýšení zisku 6x nebo 2,5x, abychom mohli přímo ze zvukového výstupu rozezvučit i sluchátka s vysokou impedancí. Kondenzátory Nichicon a pozlacené audio výstupy mají také přispět k lepšímu zvuku, ale my se zastavíme až u funkce USB DAC-Up. Ta se týká rovněž dvou pozlacených portů USB 2.0 na zadním I/O panelu desky.



- USB porty vyhrazené externím DAC -

Gigabyte uvádí, že tento port bude nejvhodnější pro připojení externích DAC, jimž zajistí při napájení velmi nízké rušení bez distorzí, a to díky zvláštnímu izolovanému zdroji napětí tohoto konektoru. Celkově nízké rušení také slibuje onboard zvukovka, a to díky Audio Noise Guard oddělujícího analogové zvukové obvody na desce od digitálních obvodů, což má být na samotné desce i zvýrazněno LED cestičkou hned vedle kondenzátorů, která se po zapnutí počítače rozsvítí zeleně. Tu můžete vidět na fotografii spodní strany desky v předchozí kapitole.


Deska plná grafických karet


Herní základní deska vybavená čtyřmi sloty PCI Express 3.0 x16 může nést také čtyři grafické karty, což je podpořeno i ve specifikacích, které udávají možnost využití režimů 4-way SLI a CrossFireX.





Můžeme si tak s pomocí Z97X-Gaming G1 WIFI-BK vytvořit velmi výkonný systém, k čemuž dostaneme i příslušné propojky a samotná deska je také vybavena PCI switchem PLX Technology PEX8747, který umožní provozovat dvě karty v režimu x16/x16 nebo až čtyři karty v režimu x8/x8/x8/x8, přičem k tomu využívá dynamickou alokaci PCIe linek, neboť samotný procesor jich nabídne celkově pouze 16 a ne 32.


HDMI a DisplayPort - 4K není problém


Výbava této desky zahrnuje také rozhraní DVI-I, HDMI 1.4a a DisplayPort 1.2, přičemž zajímavé je především poslední rozhraní, které umožní připojit displej s rozlišením 4096 x 2160 @ 24 Hz, což HDMI zvládne taky, ale DP má v rukávu ještě 3840 x 2160 @ 60 Hz. Právě na něj tedy budeme moci připojit jeden z nových monitorů, jejichž nativní rozlišení je 4K, neboli Ultra HD.


SATA Express pro moderní SSD


Nakonec tu máme rozhraní, které má zajistit tolik potřebné navýšení rozhraní SATA, jež už dlouhá léta stagnuje a omezuje výkon moderních SSD. Máme tu tedy SATA Express zahrnuté ve specifikacích SATA 3.2, jež má potenciál dosáhnout propustnosti až 1969 MB/s, ovšem v tomto případě to je zatím jen polovina. Ale i 10 Gb/s je slušný posun dopředu a my se můžeme těšit na to, co nám nejbližší budoucnost přinese za nové modely SSD.




reklama