Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GMC G-50: jednoduchost sama

19.6.2006, Jan Vítek, recenze
GMC G-50: jednoduchost sama
Přihlašujeme se s recenzí skříně od korejského výrobce GMC, s nímž jsme se na našich stránkách ještě nesetkali. GM Corporation byla založena teprve nedávno, v roce 1996, a zabývá se především výrobou počítačových skříní a napájecích zdrojů. Z této nabídky tu tedy dnes máme model G-50, který zaujme především vnějším zpracováním.
Kapitoly článku:
  1. GMC G-50: jednoduchost sama
  2. Pohled dovnitř a teplotní testy
  3. Závěrečné hodnocení
Interiér skříně je velice jednoduchý, že bych si jednodušší ani nedokázal představit. Tvoří jej plech, coby tray pro základní desku, ale i s pozicí pro zdroj. Výrobce již sám do šesti závitů našrouboval distanční sloupky, aby jste se s nimi nemuseli zlobit. Pozice pro zdroj je tvořena prostým vykousnutím traye, z čehož je vidět, že ani s výškou skříně to GMC nepřehnal. Zdroj je tak od základní desky vzdálen pouze několik milimetrů, což při použití rozměrných chladičů procesorů může vadit.


Zadní porty jsou opatřeny nasouvacími záslepkami z lehkého kovu a nad nimi máme jednu nevyužitou pozici pro ventilátor, jednu zabranou a jednoduchý štítek pro základní desku, jenž je součástí skříně. Dá se však lehce vylomit a nahradit vlastním.




Vepředu pokračuje trend jednoduchosti, coby jednolitá šachta táhnoucí se odshora dolů a zahrnující místo pro čtyři 5,25“ zařízení, dvě externí 3,5“ zařízení a pět interních. Nejsou zde využity žádné rychloupínací mechanismy, takže zde opět musíme do práce povolat křížový šroubovák.






Uvnitř také vidíme umístěný 120mm ventilátor, na který se ovšem nepodíváme, protože se mi nepodařilo přední panel odstranit. Ono by to samozřejmě šlo, ale to bych riskoval poškození jeho plastových pacek. Ventilátor se napájí z peripheral power konektoru, z něhož si bere 12V, které putují přes potenciometr do třípinového konektoru a přes ten se již připojuje ventilátor.





Zapojení předního ventilátoru

G-50 je tedy velice jednoduše zpracovaná skříň, čímž ale instalace nijak netrpí. Při té jsem nezaznamenal vůbec žádné problémy. Vše pěkně sedí, závity jsou protažené a čisté, bočnice se také nasazují pohodlně, prostě vše v pořádku až na jednu věc, kterou jsem již ale několikrát zmiňoval – velikost. Skříň je vyrobena stylem ani milimetr navíc, takže byste při nadstandardních velikostech komponent, jako chladič CPU, mohli narazit. Navzájem si také mohou vadit karty a pevné disky, což se dnes řeší otočením jejich šachet o 90°, ale u tohoto způsobu zase trpívá chlazení.






Chlazením se budeme zabývat také teď. Do útrob jsem nainstaloval naši obvyklou sestavu v následujícím složení:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W



Budeme tedy sledovat, jak schopně skříň dokáže zajistit odvod teplého vzduchu a přívod čerstvého ke klíčovým komponentám. Vzhledem k její největší nevýhodě v tomto směru – zadním 80mm ventilátorům – od ní nejdou očekávat zázraky. O zátěž se postaraly programy Prime95, 3DMark03 (Nature test) a h2benchw.



Předem se ještě zmíním o ventilátorech. Ty, ač nepodobné svými velikostmi, se vyluzovanými zvuky z motorku v podstatě nelišily – oba se projevovaly celkem silným klapáním, což přes slabý aerodynamický hluk především u zadního 80mm vyniklo. Přední regulovaný navíc trpěl tím, že se na nižší nastavení otáček nedokázal sám roztočit a pískal. To byla také jediná vada na kráse systému regulace.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35°C
56,5°C
Chipset
38°C
57°C
GPU
59°C
85°C
HDD
N/A
43°C

Testy jsem se rozhodl provést celkem dva a to v konfiguraci s dodávanými dvěma ventilátory a následně i poté, co jsem do systému k původnímu ventilátoru (2100RPM) přidal Papst 8412NGLE (1500RPM). Je třeba si také uvědomit, že se na výsledcích podepsalo i teplé počasí, které ovlivnilo teplotu okolního vzduchu – 24,5°C.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
34°C
54,5°C
Chipset
38°C
55,5°C
GPU
59°C
83°C
HDD
N/A
42,5°C

Z výsledků můžeme použít především rozdíly, aby bylo poznat, jestli se instalace dalšího ventilátoru vyplatí. Rozdíly se u procesoru, grafické karty a čipové sady projevily poklesem o 1,5-2°C, což sice není mnoho, ale potěší. Naopak téměř žádný rozdíl nebyl u teplot pevného disku, což je pochopitelné, protože o ten se stará přední 120mm ventilátor, nastavený na poloviční otáčky. Nutno také podotknout, že se mi subjektivně zdál proud vzduchu zepředu vzhledem k otáčkám poměrně slabý.