reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Goldmax Storm: 15,4" v herním provedení

14.8.2009, Jan Vítek, recenze
Goldmax Storm: 15,4" v herním provedení
Dnes je na řadě notebook Goldmax Storm, což je vyloženě herní systém s 15,4" obrazovkou a především výkonným hardwarem. V České a Slovenské republice je prodáván společností Goldmax Laptops, která je zde jediným oficiálním distributorem Eurocom Corporation, jež se zasadila o prosazení notebooků označovaných jako Desktop Replacement, tedy náhrada za desktopy.

Zavřený notebook


Celý notebook je už na první pohled evidentně odlišný od normálních modelů a ukazuje to především svou výškou, kvůli níž vypadá mohutně. Ovšem to mají za následek především zadní vysoké nožky, jež jsou tu kvůli tomu, aby vzduch dobře proudil ke spodnímu nasávání čerstvého vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Tělo se pak skládá z kombinace černých a stříbrných plastů, které jsou doplněny pláty z broušeného hliníku. Černá a stříbrná barva se vždy dobře doplňují a broušený hliník dodává vzhledu ještě celou dávku elegance, takže na první pohled nevypadá tento notebook vůbec špatně. Uvidíme ale, co zjistíme po podrobnějším prozkoumání.

Vrchní víko notebooku je téměř celé pokryto rovným hliníkovým plechem s vybroušeným povrchem, aby nebyl příliš hladký. Otisky prstů na něm však stejně ulpí celkem dobře a pak se kvůli broušení nečistí zrovna snadno. Okraje víka jsou obehnány lesklým kovovým proužkem, jenž je součástí právě onoho černě eloxovaného hliníku a až pak jsou samotné hrany vyrobeny z matného stříbrného plastu. Z nějakého důvodu je u přední hrany použit proužek z lesklého černého plastu a co se týče celkové pevnosti víka, tu bych označil za velmi dobrou, k čemuž jistě napomohl právě použitý hliník. Právě kvůli němu je ale také víko poměrně těžké.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část notebooku se skládá pouze z černého zdrsnělého plastu a najdeme na ní zadní vyvýšenou část s gumovými nožkami, aby notebook byl držen ve výšce nad stolem či jiným povrchem a neucpaly se jeho spodní nasávací průduchy. Setkáme se tu s jedním velkým odšroubovatelným panelem přidržovaným sedmi malými křížovými šroubky. V něm je jeden malý panýlek, jehož si ale všímat nebudeme a přeskočíme doprava, kde se nad optickou mechanikou nachází baterie. Ta notebook asi moc dlouho naživu neudrží, ale aspoň něco. Ukáže se také štítek se základními informacemi jako se sériovým číslem, nebo se zde dozvíme, že kompletace byla provedena v Kanadě.


- klikněte pro zvětšení -

Porty a jiné prvky se u tohoto notebooku nachází na všech čtyřech hranách, takže se nedá říci, že by některá z nich byla jimi přímo ucpaná. My začneme nejdříve napravo, kde je vepředu záslepka kryjící slot pro karty Express Card 54 i 34 a pod ním je čtečka karet MS/ MS PRO/ MS DUO/ MMC/ MSMMC/ SD/ Mini SD. Dále to jsou dva porty USB 2.0, mezi nimiž výrobce ponechal dostatek místa, pak dlouho nic a nakonec vedle sebe konektory RJ-45 a RJ-11 pro Ethernet a telefonní linku.


- klikněte pro zvětšení -

Levá strana je nesrovnatelně chudší, protože do ní výrobce umístil pouze optickou mechaniku Opticarc DVD-RW AD-750S . Porty by se vedle ní ani nevešly, protože hned za hranou se nachází baterie. Přesuňme se tedy do zadní části.


- klikněte pro zvětšení -

Ta bývá u dnešních notebooků často nevybavená, protože se za ní zasouvá displej. Tento notebook ale není žádné tenké tintítko, takže má vzadu dostatek místa. Hned u levého kloubu displeje to je výdech chlazení, za nímž můžeme vidět měděná žebra, pak je tu konektor DVI-I, jenž se u přenosných počítačů tak často nevidí, následuje dnes již běžnější konektor HDMI a za ním dvojice USB 2.0. Ty jsou posazeny přímo nad sebe. Horní je uzpůsoben tak, aby se do něj dal zasunout i kabel eSATA od externího disku. A pak už je to jen kulatý napájecí konektor a přímo pod kloubem displeje otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec v přední části jsou zcela ve středu umístěny tři konektory audia - první pro sluchátka, druhý pro externí mikrofon a třetí pro S/PDIF (až 7.1 kanálů), pak je tu minikonektor IEEE1394 FireWire a nakonec zcela vpravo sedm malých kontrolek. První zleva ukazuje stav baterie, druhá stav celého počítače, pak zapnuté bezdrátové rozhraní, pokračujeme s kontrolkami Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock a nakonec je tu indikátor práce pevného disku.


Otevřený notebook


Víko notebooku nepřidržuje žádná západka, takže jej pouze popadneme a otevřeme maximálně do úhlu 135 stupňů. Displej je obehnán černým matným plastovým rámem, jenž po stranách nahradí lesklý rám. Nahoře se dočkáme za průhledným panýlkem 2megapixelové webkamery Eyeshot. Dolní rám displeje už nenese logo výrobce, jak tomu bývá zvykem, ale je zcela holý. Klouby displeje jsou malé a řekl bych, že jeho tíhu mají trošku problém udržet. Zvláště v dolní poloze již na to nestačí a nechají displej zaklapnout.


- klikněte pro zvětšení -

Základna notebooku je stejně jako víko displeje krytá broušeným a eloxovaným hliníkovým plechem, takže by se měla vyznačovat zvýšenou pevností. To bohužel neplatí všude. Především nad optickou mechanikou u levého okraje je toto velmi špatné, takže není problém tělo znatelně promáčknout za jeho povrzávání. Jinak je ale v ostatních částech tělo celkem pevné a stejně jako víko má okraje ze stříbrného matného plastu.



Horní část základny v sobě nese veškerá dostupná speciální tlačítka, mezi něž můžeme s jistou dávkou tolerance zařadit i velký Power s modrým podsvícením, jejž najdeme akorát nad klávesou F10. Vedle něj se pak nalevo nachází postupně tlačítko M jako Mode přepínající mezi normálním a tichým režimem. Na to se ještě blíže podíváme, co vlastně s počítačem provádí. Pak je tu W (asi jako WWW) spouštějící výchozí webový prohlížeč a nakonec obligátní obálka pro spuštění poštovního klienta. Postranní perforované části bezpochyby kryjí dva reproduktory.



Klávesnici výrobce umístil doprostřed a nevyužil celý rozsah nabízeného prostoru, což ale nijak nevadí a běžně se s tím u 15,4" notebooků setkáme. Obehnaná je lesklým černým plastem, což se mi sice moc nezamlouvá, ale to bledne před jejím celkovým zpracováním. Opět totiž narážíme na klávesnici, kterou nebudeme muset vůbec mučit, aby se začala celá prohýbat za nepěkných zvuků. Vedle hliníkového obložení toto nepůsobí vůbec dobře a hlavně komfort při psaní je ten tam. Zaráží mě především to, že se s prohýbající klávesnicí setkávám v poslední době až příliš často.



Dále se dočkáme až ve spodní části napravo od touchpadu otvoru s vestavěným mikrofonem a pak už jen onoho touchpadu. Zde, ač měl výrobce pro něj místa více než dost, použil pouze model s plochou, jež je na nativní rozlišení obrazovky 1680 x 1050 dle mého názoru příliš malá. Buď se tedy budete obtížněji strefovat do tlačítek, nebo s menší citlivostí naopak zuřivě přejíždět rukou, abyste se dostali na druhou stranu. Myš je tedy u tohoto notebooku v podstatě nutnost a je dobré, že ji distributor nabízí zdarma. Kvalita touchpadu mi ale přišla dobrá, tlačítka jsou hmatově oddělena od horní plochy a mají příjemný stisk. Mezi nimi nakonec najdeme snímač otisků prstů.



Nakonec se na této stránce zaměříme na to, jak notebook vypadá s odňatým spodním panelem. Ten se dá snadno sejmout s použitím malého křížového šroubováku a pod sebou odhalí všechny důležité komponenty. Na obrázku zcela nahoře to je pevný disk, pod ním napravo pozice pro bezdrátové a jiné moduly, přehlédnout se nedají dvě paměti typu SO-DIMM a také hliníkový chladič čipové sady.


- klikněte pro zvětšení -

Chlazení bylo spácháno naprosto klasicky. Do měděného žebroví vedou dvě tlusté heatpipe - jedna seshora od modulu grafické karty a druhá pak zespoda od procesoru a northbridge. Zajímavé také je, že krycí panel je sice vybaven množstvím průduchů včetně kulatého přímo nad radiálním ventilátorem, ale včetně něj jsou téměř všechny ucpané. Volné byly nechány pouze části po stranách a také kousek nejdále od ventilátoru. Výrobce toto pak asi upravuje vzhledem k použité konfiguraci, aby bylo chlazení co nejúčinnější.
reklama