Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GP2X – Herní konzole pro masy

30.4.2007, Pavel Bureš, recenze
GP2X – Herní konzole pro masy
Do testu nám byla zapůjčena kapesní herní konzole GP2X, která zaujme zejména nízkou cenou. Zvídavějším čtenářům neunikne, že je konzole založena na operačním systému Linux, díky čemuž mají uživatelé k dispozici několik desítek kvalitních her a programů, které byly upraveny pro chod na GP2X. Komu se vyplatí do linuxové konzole investovat a kdo by se měl naopak porozhlédnout po sice dražší, ale časem osvědčené Sony PSP?
Ve čtvrtém díle naší recenze se dostáváme k tomu hlavnímu, co od herní konzole člověk očekává. Ke hrám. Několik více či méně povedených her obsahuje GP2X již v základu, desítky dalších si můžete stáhnut a několik opravdu povedených lze také zakoupit. Ale pěkně popořadě.

V paměti herní konzole naleznete celkem pět her – FloboPuyo, Noiz2sa, PaybackDemo, Supertux a Vektar. Pokud vám zmíněný Supertux zní povědomě, pak vězte, že jde o hru dostupnou také pro stolní počítače s operačním systémem Linux i Windows.


FloboPuyo


Jde o variaci desítkami let prověřeného tetrisu. Obrazovka je rozdělena na dvě části, v jedné je vaše herní pole, v druhé to soupeřova. Z horní části obrazovky postupně padají dvojice barevných hracích kamenů. Vaším úkolem je uspořádat je tak, aby byly v horizontálním či vertikálním směru vedle sebe alespoň čtyři kuličky stejné barvy. Pokud se vám to povede, skupina kuliček zmizí. Pro potrápení křemíkového spoluhráče můžete použít např. průhlednou kuličku, která ho trochu zdrží. Na výběr máte ze tří stupňů obtížnosti. Grafika je povedená a veselá.





Noiz2sa


Noiz2sa je vesmírnou akcí od japonského vývojáře Kenta Cho. Aplikace nás nenadchne propracovanou grafikou, přesto jde o velmi návykovou hru, od které se nebudete chtít odtrhnout ani na minutu. Cílem hry je proletět s vaší lodí celou trasu, vyhýbat se nepřátelským plavidlům a jejich střelám. Oproti jiným střílečkám je Noiz2san zajímavá v tom, že nepřátelské stroje jen tupě nestřílejí, ale pálí tam, kde se nacházíte.




PaybackDemo


Mojí nejoblíbenější hrou z pětice dodávaných aplikací se bez diskusí stal PaybackDemo. Jde o hru ve stylu GTA 2 – na scénu se díváte z ptačí perspektivy a vaším úkolem je plnit pokyny šéfa – ukrást pro něj auta, vyzvednout důležitou osobu a dopravit na zadané místo atp. Po hrací ploše se postavička představující hrdinu může sice pohybovat pěšky, ale jízda automobilem je pohodlnější a také rychlejší. Na výběr je několik vozů od malého sporťáku po dlouhý autobus, který oceníte při prorážení policejních zátarasů. Během hry můžete získat několik zbraní, kromě obvyklé pistole to jsou i granáty schopné nadělat paseku nejen z aut v okolí, ale také z vás. Důležitou složkou hry je policie, která je ve srovnání se strážci zákona z herní série GTA velmi laxní a je třeba zabít docela velké množství lidí, aby si vás vůbec začali všímat. A pokud si myslíte, že jako pětinásobný vrah budete během několika minut obklíčen desítkou policejních vozů a následně zatčen, jste na omylu. Útěky před policisty nejsou příliš obtížné, přituhovat začne teprve v okamžiku, kdy při hledání vhodného úkrytu přejedete dalších "pár" chodců. U hry jsem strávil více jak 4 hodiny a za tu dobu mě neomrzela.




Vektar


Majitelé vesmírných stříleček by měli nyní zpozornět. Krom toho, že je Vektar první komerční hrou pro konzoli GP2X jde současně o futuristicky laděnou vesmírnou střílečku.




SuperTux


Super Mario upravený pro linuxové nadšence, tak je někdy označována téměř kultovní hra SuperTux. Jakožto tučňák se s partnerkou povalujte vedle svého nově postaveného iglú a znaven prací, na chvíli si zdřímnete. Jenže čert (v tomto případě spíš zlý tučňák) nikdy nespí a vaši milou vám ukrade. Nezbývá nic jiného než se vydat na strastiplné putování polární krajinou a doufat, že se k paní Tučňákové dostanete včas.

SuperTux je klasickou skákačkou, takže nejčastěji budete používat joystick. Zpočátku budete neozbrojeni a k zabíjení nepřátel, nejčastěji chodících kulatých potvor, budete muset vymyslet nějaký jiný způsob. Na kulaté nepřátele je možno skočit, pochodující kostky ledu tímto způsobem však nezničíte, neb se odrazí od nejbližší stěny a zabijí vás. SuperTux je vybaven velkou zásobou levelů a potěšující je, že je k dispozici český překlad pro PC verzi.



GP2X si však asi nekoupíte kvůli několika vestavěným hrám. K dispozici jsou předělávky generacemi ověřených her typu Doom a také emulátory mnoha operačních systémů a zařízení (Gameboy, Atari atp.). Několik emulátorů jsme vyzkoušeli a ve srovnání s těmi pro kapesní počítače musíme konstatovat, že běží s mnohem menšími problémy, tzn. jsou stabilnější. Odkazy na portály o hrách pro GP2X najdete mj. na Wikipedii, a to v češtině a také v angličtině.