reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty do 3 tisíc korun

1.7.2009, Petr Štefek, recenze
Grafické karty do 3 tisíc korun
Minule jsme se podívali na nový Radeon HD 4770, který je papírově jednou z nejlepších low-endových karet na trhu. Nebo byl? Spousta věcí není stejná jako před měsícem, proto se podíváme na menší srovnání, co máme k dispozici a jestli se vyplatí upgradovat ze starších grafických karet na ty současné.
V současné době seženeme slušné grafické karty, na kterých si zahrajeme většinu současných her na plné detaily, již pod hranicí 3 tisíc korun, což bylo před několika lety takřka nemožné. Když jste chtěli herní kartu, tak jste prostě chtě nechtě museli poněkud finančně vykrvácet. Vývoj a ekonomické tlaky v oblasti informačních technologií nikdo nezastaví, a tak dnes máte k dispozici pestrou paletu grafických karet, které se dají pořídit za větší dětské kapesné.

Tento test vznikl z části na přání čtenářů, které zajímaly výkonnostní rozdíly u starších typů grafických karet, takže bylo nutné oprášit starší kousky hardware jako jsou Radeony HD 3800 nebo již velmi dávno testovanou GeForce 9600 GT.

Nedávno jsme testovali Radeon HD 4770, který je vybaven novým grafickým jádrem vyráběným na 40 nm, což je velmi chvályhodné, neboť to poskytuje této kartě výhody v podobě menší spotřeby, větších frekvencí a v neposlední řadě také nižší ceny samotného čipu. Teoreticky píší proto, že kvůli nízké výtěžnosti při výrobě jsou tyto karty často nedostupné, jelikož výrobci karet jednoduše nemají dost grafických jader RV740 do výroby. Smutné, leč velmi pravdivé. Svou cenou okolo 2500 korun by Radeon HD 4770 byl jednou z nejlepších karet na trhu, nebýt toho, že ceny ostatních soupeřů klesly opravdu podstatně dolů.



Není výjimkou, že před nedávném nebylo možné Radeon HD 4850 512 koupit pod 3 tisíce korun. A dnes? Stačí vám dva tisíce čtyři sta korun a kartu si odnášíte domů. Podobná věc postihla i Radeon HD 4830 nebo GeForce 9800 GT. Nová karta to má tedy při současné cenové politice teoreticky spočítané. V tomto článku se podíváme na to, jak si vedou novější i starší grafické karty, které dnes lze sehnat v segmentu mezi 1500 až 3000 korunami. Test odpoví také na otázku, zda se vyplatí investovat do upgradu v případě, že vlastníte starší karty Radeon HD 3850/3870 nebo GeForce 9600GT.
reklama