reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty v 5 herních peckách

31.12.2008, Petr Štefek, recenze
Grafické karty v 5 herních peckách
Letošní poslední článek nemůže být žádná vata pro vyplnění místa, a tak jsme pro vás připravili srovnání aktuálních grafických karet v posledních herních peckách. Nebudou chybět hry jako S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky nebo Farcry 2, a to vše na posledních ovladačích ForceWare a Catalyst.
Nové ovladače se projevily napříč celým spektrem testovaných grafických karet a výkonnostní výhoda získaná skrze novou sérii ForceWare 180 pro grafické karty Nvidia byla vzápětí stažena novými ovladači Catalyst 8.12, které rovněž v několika hrách přinesly opravdu podstatný nárůst. Aby toho nebylo dost, tak nám během vánočních svátků dorazily do obchodů také 55nm verze GeForce GTX 260. Výkon zůstává stejný, ale potenciál pro přetaktování je mnohem vyšší než v případě starších verzí.

Nejvýkonnější řešení klasicky zůstávají systémy GeForce GTX280/260 SLI, které jsou ovšem také s přehledem nejdražší. Na paty jim ovšem nepříjemně šlape Radeon HD 4870 X2, který je na standardních taktech podobně výkonný a navíc dokáže nabídnout lepší cenu. S nakupováním high-endových řešení vyčkejte do příchodu zbrusu nové GeForce GTX295, která má za úkol rozdrtit Radeon HD 4870 X2. Nutno podotknout, že se jí to podle prvních pre-recenzí docela daří a navíc poskytuje překvapivě i velký potenciál pro přetaktování, které výkon posune o další kus nahoru, a to Radeon neumí.



Na mainstremovém poli je a bude situace velmi podobná i začátkem příštího roku. Vynikající výkony Radeonu HD 4870 1GB jsou potvrzeny i na nových ovladačích nových hrách. Svým výkonem nejen že překonává GeForce GTX 260 (v testu verze se 192 stream procesory), ale jeho výkon často spíše odpovídá mnohem dražší GeForce GTX 280. V ceně okolo 6 tisíc korun je nejlepší kartou, jakou můžete pořídit. Pokud bychom brali v potaz možnosti přetaktování, jsou výhody spíše na straně Nvidie s slušně přetaktovatelného jádra G200 (zvlášť pokud se jedná o 55nm verzi). Koupí Radeonu HD 4870 1GB chybu rozhodně neuděláte, ale méně výkonnou 512MB verzi si dobře rozmyslete, neboť těch pár set ušetřených korun za to opravdu nestojí.

Na nižší cenové příčce opět kraluje AMD s Radeonem HD 4850, který je v obou verzích (512MB i 1024MB) lepší než konkurence v podobě GeForce 9800GTX+. Výhodou řešení AMD je také podpora DirectX 10.1, která se pomalu ale jistě začíná dostávat do her a výkonnostní výhoda je znát (Clear Sky). O další příčku níže se nachází GeForce 9800GT, která je pouze o zrhuba 500 korun levnější než Radeon HD 4850 a její koupě se dnes již přiliš nevyplatí.



Na cenovém dně se potkává Radeon HD 4670 s GeForce 9600GT, které dělí také zhruba 500 korun. Za 2 tisíce je Radeon nejlepší volbou a rozhodně po něm šáhněte raději než po starších Radeonech HD 3800. GeForce 9600GT a její náskok na Radeon HD 4670 je odpovídající té pětisetkoruně, kterou si za ni připlatíte. Pevně doufám, že vám tento článek ulehčí výběr vaší nové grafické karty z nabídky, která je opravdu pestrá a v rámci cenových kategorií téměř neexistují špatné produkty.
reklama