reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické monitory: co nabízí?

19.11.2012, Pavel Kovač, recenze
Grafické monitory: co nabízí?
Když se řekne grafický monitor, všichni si nejspíše představíte EIZO nebo NEC. A máte samozřejmě pravdu. Víte ale, co se vlastně skrývá za označením "grafický monitor"? Nejde totiž jen o prosté kalibrování barev. Je toho mnohem víc.

sRGB vs AdobeRGB


Ve většině recenzí se dočtete, jak velký prostor zabírá daný monitor. Tedy v těch recenzích, které mají alespoň nějakou vypovídající hodnotu. Existují lidé, kteří mají jako modlu barevný prostor sRGB a v mnohém mají i pravdu. Barevný prostor sRGB je nejpoužívanější a valná většina konzumního obsahu je tvořena právě pro tento prostor. Dovolím si tvrdit, že spousta vývojářů her ani barevný prostor neřeší a zkrátka tvoří textury v sRGB a ani o tom vlastně nevědí. Tím se samozřejmě nechci nikoho dotknout, ale nedělejme si iluze. Tak proč vlastně řešit barevný prostor? Proč se vyrábějí monitory např. s AdobeRGB?





Pokud se podíváte na předchozí obrázek, asi každý identifikuje ony dva trojúhelníky. Větší - červený je barevný prostor AdobeRGB. Menší - zelený je sRGB. Ale co je ta podivnost mezi? Jde o U.S. Sheetfed Coated v2. Kdo tento prostor, resp. profil od firmy Adobe nezná, tak vězte, že jde o jeden ze standardů pro tiskařský průmysl. Zhruba takto velký barevný prostor se používá u profi tiskovin. Asi těžko bude mít takto velký barevný prostor vaše inkoustová tiskárna, ale v profi řešeních je zkrátka běžný. No a nyní se ještě jednou podívejte na trojúhelníky sRGB (zelený) a AdobeRGB (červený). AdobeRGB má tak velký prostor, že je schopný pokrýt onen U.S. Sheetfed Coated v2. To znamená, že pouze na monitoru s prostorem AdobeRGB uvidíte to, co vytisknete. Na Monitoru s prostorem sRGB nemáte šanci.





Nejde jen o tiskoviny. U nich je potřeba AdobeRGB docela zřejmá, ale jde také o simulaci dalších prostorů. Např. pokud si vybavíte celou firmu produkty určité značky (třeba tablet, nebo telefon), a ty mají barevný prostor větší než sRGB. A nyní je třeba zaměstnancům poslat obrázek. Opět jej odladíte pouze na monitoru s prostorem AdobeRGB. Chápu, že tato situace je docela netradiční, ale stát se může. Můžete však řešit daleko triviálnější problém. Máte určitou skupinu zákazníků, která z velké části používá jeden telefon. Pokud znáte jeho barevný prostor, můžete si na monitoru s AdobeRGB odladit jeho barvy tak, jak je uvidí i váš zákazník. Opět je to profi přístup, ale o tom profesionální monitory jsou.

Spousta grafických monitorů má přímo v OSD menu možnost nastavit barevný prostor sRGB. resp. AdobeRGB. Nové monitory však často mají i simulaci dalších barevných prostorů. Buď jej mají přímo v sobě, nebo se pomocí přiloženého softwaru změří prostor tabletu, a ten se poté zavede do monitoru a jeho OSD. Díky hardwarové kalibraci je to možné a hlavně velmi pohodlné. A ptáte se, jak se měří barevný prostor např. tabletu? Jednoduše. Software vytvoří na lokální síti webový server. Na telefonu zadáte patřičnou adresu a o zbytek se již postará software a s ním propojená webová stránka. Jednoduché a účelné. Je to další aspekt, za který je potřeba zkrátka trochu zaplatit. Vývoj softwaru.

Pokud však budete pouze konzument a nebo si jen hrajete s domácími fotkami, je téměř lepší pracovat pouze s sRGB monitorem. Nemusíte totiž řešit žádné profily a správu barev. Vše funguje takříkajíc po zastrčení kabelu do monitoru. Na druhou stranu profi monitor vám toto také umožní, a to s daleko větší přesností.


reklama