reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 GTX 780: konzole, třeste se!

29.5.2013, Pavel Kovač, recenze
HAL3000 GTX 780: konzole, třeste se!
Je vůbec možné porovnávat sestavené počítače s novými konzolemi? Na pomoc jim přichází novinka v podobě GeForce Experience, která z běžného PC dokáže z hlediska přístupu k hraní vytvořit stroj velmi podobný konzoli. Stojíme tak na prahu skonu herních konzolí?

HAL3000 GTX 780


Tak zní název nového herního počítače od 100MEGA Distribution, který by měl být v prodeji od 3.6.2013. Sice jsme jeho specifikace oznámili již před pár dny, ale pro připomenutí si je uvedeme ještě jednou.




HAL3000 GTX 780 (klikněte pro zvětšení)


Specifikace počítače HAL3000 GTX 780
Základní deska
MSI Z77A-G45 Gaming s čipovou sadou Intel Z77, LGA 1155, ATX
Procesor
Intel Core i5 3570K přetaktovaný na 4,2 GHz
Chlazení
Zalman LQ315 (vodní chlazení)
Operační paměť
TEAM Xtreem Vulcan DDR3 16 GB (2 x 8 GB), 1600 MHz
Grafická karta
EVGA GeForce GTX 780, GDDR5 3072 MB, 2x DVI, 1x DP, 1x HDMI
SSD disk
Intel 520 Series SSD, 240 GB
Pevný disk
WD Caviar Black 3TB, 7200 rpm, 64MB cache
Optická mechanika
Asus BR3D (Blu-ray)
Skříň
Zalman MS800 Plus (Mid tower)
Zdroj
Seasonic 650W, 80Gold Plus, modulární
Operační systém
Windows 8 64bit
Součást konfigurace


Cena sestavy je stanovena na 52 690 Kč s DPH, za hubičku tedy není. Ovšem komponenty jsou opravdu slušné. Pokud si projdete e-shopy a dané komponenty byste si nechali poslat, vyjdou vás na cca 49 700 Kč. Rozdíl v ceně je tedy méně než 3 000 Kč. Co za tyto 3 000 Kč dostanete? V první řadě je to servis, který vám v případě poškozeného procesoru, RAMky apod. umožní rychlou výměnu a ušetří vám cestu/dopravu do obchodu. To pro mnohé znamená docela nepříjemnou záležitost. Stání ve frontě na reklamaci, cesta co zabere čas a následné čekání na vyřízení reklamace.

Dále to je ověření komponent. Pokud si je totiž objednáte po částech, nikdy nevíte, zda nebude náhodou špatná operační paměť, nebo třeba poškrábaná skříň. Samozřejmě můžete vše v klidu reklamovat a nakonec dostanete stejný výsledek. Také je vysoká šance, že si takovým kolečkem vůbec procházet nemusíte a vše bude fungovat hned po zapojení, ovšem zde vyvstává další otázka. Zapojení a instalace.

Pokud si sestavíte daný počítač, strávíte s touto činností alespoň den. Samozřejmě můžete mít vše za 2 hodiny hotové, ale stejně musíte projít následnými testy stability, a ty už urychlit nejdou. A nyní se zeptám: kolik stojí váš čas? Jsou opravdu 3 000 Kč tolik, že je neobětujete za plný servis a pohodlí, které navíc můžete ve výsledku věnovat své práci a ony peníze vlastně téměř do koruny vydělat?

Samozřejmě se tím připravíte o ono "pomazlení se" s novými komponentami a pocit, že jde skutečně o váš počítač. To jsou věci, které vám hotová sestava nikdy nedá. Všichni to víme a ten, kdo se nechce připravit o toto vzrušení z nového počítače, co si "vyrobil" sám, jistě hotovou sestavu nekoupí. Pro něj ovšem také sestava není určena. A není pro něj určen žádný sestavený počítač. A je to tak správně. Ovšem pro ty, co nechtějí nic řešit a chtějí "jen dobrý počítač", mohou být hotové sestavy ideální.



Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)

Nyní se ovšem podíváme na samotnou sestavu jako takovou. Komponenty jsou dány, a tak nás bude zajímat spíš provedení. V prvé řadě to je modulární zdroj, který zkrátka do herní sestavy patří. Díky tomu je ve skříni pěkný pořádek. Kabely jsou samozřejmě taženy mezi bočnicí a tray plechem, k sobě svázány a nikde neplandají. To je sice dnes standard, ale i tak potěší. Nepoužité kabely dostanete v krabičce spolu s ostatním příslušenstvím, manuály a CD.



Konektory a zadní panel (klikněte pro zvětšení)

Na procesoru je umístěn vodní chladič, ke kterému mám asi největší výtku, jelikož je docela hlučný. Není to dáno jeho ventilátorem na radiátoru, ale proudem kapaliny v hadičkách. Nevím, zda je to vada konkrétního kusu, ale ono ševelení až bublání je slyšitelné i přes 5 zabudovaných ventilátorů. Ve výsledku by tedy mohl být počítač tišší, pokud by byl vybaven klasickým vzduchovým chlazením. Pak by ale rozhodně nebyl průzor v prosklené bočnici tak atraktivní.



Průhledná bočnice (klikněte pro zvětšení)

Pokud odkryjete průhlednou bočnici, uvidíte slušný pořádek v kabelech. Ve spodní části je umístěn 80mm ventilátor, který chladí pevný disk a SSD. Hned kousek od něj je další, který ofukuje grafickou kartu a pomáhá jejímu chlazení. Jejich otáčky jsou naštěstí natolik nízké, že nevydávají téměř žádný hluk. Daleko větší hluk putuje z grafické karty a z dvou 120mm ventilátorů (jeden na výměníku a jeden v horní části skříně pro "odčerpávání" teplého vzduchu).




Otevřená bočnice (klikněte pro zvětšení)

Horní ventilátor navíc v zapnutém stavu modře svítí a skrz horní mřížku proniká lehce světlo. Kolem RAM jsou umístěny čtyři LED se stejně modrou barvou. Naopak GeForce GTX 780 svítí svým nápisem zeleně, což je zcela v souladu s NVIDIA grafikou. Je tedy jen trochu škoda, že jsou použity dvě barvy LED. Na druhou stranu, vybrat základní desku a chladič, aby svítily zeleně a současně byly adekvátní k dané sestavě, je více problematické, než by se mohlo na první pohled zdát.





Když už je řeč o chlazení, podíváme se i na teploty sestavy. Budou to asi jediná čísla v celé recenzi dnešní sestavy HAL3000. A proč? Upřímně, koho dnes zajímá výkon procesoru v programu Cinebench, když si kupuje herní sestavu? Opravdu je pro vás důležité, jestli je disk o 3 % pomalejší či rychlejší než konkurence? A výkon grafické karty? O tom jsme si již něco napsali. Za 2 měsíce by naše naměřená čísla vlastně ani neplatila, protože nové ovladače mohou celou situaci dost změnit. Ve výsledku stačí informace, že je výkon GTX 780 na cca 90 % výkonu GTX Titan.


CPU (i5 3570K)
Teplota
V klidu
31°C
V zátěži
63°C
 
GPU (GTX 780)
Teplota
V klidu
29°C
V zátěži
79°C
 
GPU (GTX 780)
Otáčky ventilátoru
V klidu
2078
V zátěži
1098
 


Jak vidíte, teploty jsou vzhledem k vodnímu chlazení docela slušné. Bohužel hluk celého počítače je adekvátní i jeho grafickému výkonu. To znamená, že pokud začnete hrát hru, počítač uslyšíte, a to i přes zvuk hry. Samozřejmě pokud nedbáte na své okolí a hru si pustíte pořádně nahlas, je zvuk PC přehlušen. Přesto jsem očekával od celé sestavy z tohoto hlediska přece jen trochu více. Je to však asi jediná výtka, která kazí jinak skvělý dojem. Hodně hlasité je samotné vodní chlazení, které trochu bublá. Možná bych si na to po nějaké době zvykl, ale to na faktu nic nemění.





Na horní straně skříně si můžete regulovat otáčky 3 ventilátorů. Rozsah regulace sice není extrémně velký a na hluk počítače nemá ani tak moc vliv, ale za teploty v parných letních dnech to už může být jiné. V našem případě, kdy zrovna vládlo chladnější jarní počasí, to na teploty vliv nemělo.

Vedle otočného ovladače na ventilátory jsou USB 2.0 a USB 3.0 konektory. Nad nimi je konektor na sluchátka a mikrofon. Tlačítko Power je modře podsvícené a Reset má nápis jen vytlačen. Zde tedy není nic překvapivého. Skříň bez USB 3.0 by byla dnes opravdu velké mínus.





Optická mechanika je logicky umístěna nahoře. To, jestli ji vůbec v dnešní době využijete, je čistě na vás. Ovšem její absence u high-endového PC by byla velkým mínusem.




Zdroj (klikněte pro zvětšení)


Zdroj je umístěn již tradičně dole a jeho chlazení je vlastně zcela samostatné. Skříň je vybavena prachovým filtrem pro zdroj. Ten je ovšem hodně hrubý a ve výsledku asi moc nepomůže.


Koncepce HAL3000


A jaký je tedy koncept samotného HAL3000? Jednoduchost v instalaci a provozu. Zkrátka si koupíte počítač, kde nic neřešíte a vše funguje. To HAL3000 splňuje. Postavíte si jej vedle stolu, zapojíte monitor, klávesnici, myš a reproduktory a máte vystaráno. Ve výsledku s tímto počítačem musíte udělat přesně to stejné jako s konzolí. Hned po prvním spuštění je připraven k provozu a stejně stabilně a spolehlivě jako konzole i funguje.




Co se týče kvality provedení, musíme se samozřejmě smířit s faktem, že je počítač sestaven z běžných komponent, které si můžete koupit i vy. Konzole mají své vlastní šasi a mohou si dovolit třeba atraktivnější design. Ale je tento design pro vás opravdu tak důležitý? To je jen na vás. Navíc se stále jedná o počítač, který umí prakticky vše, a ne o jednoúčelové zařízení jako konzole.






A proč má tedy dnešní počítač ambice konkurovat konzolím? Vysvětluje to následující obrázek.





Není to jen o službách jako je GeForce Experience a sestavení herního počítače. Také herní služby v tomto ohledu hrají velkou roli. Bez nich by bylo totiž instalování a shánění her dnes o poznání komplikovanější. Stále bychom chodili do obchodů a domů nosili placky s hrami, co se instalují každá do vlastní složky. Každá hra by měla svůj systém zabezpečení a každá by se snažila nainstalovat nový podpůrný software. Zkrátka přesně to, co bylo pravidlem ne zrovna v dobách dávno minulých. Vzpomínáte na to peklo, kdy jste si domů přinesli hru na disketách a jedna z nich byla vadná? Postupně se tento sport přeměnil v jednoduchou instalaci přes Steam či jinou online službu. V tomto ohledu vlastně konzole (tedy ty z minulé generace) jsou oproti počítačům i pozadu.

Co si myslíte o dnešních herních počítačích? Mají nárok konkurovat konzolím a mají vůbec konzole nějakou světlou budoucnost? Vyjádřete se v diskuzi.


HAL3000 GTX 780: hodnocení sestavy


Nemá smysl hodnotit komponenty jako takové. Ty jsou totiž zvoleny dobře a počítači zkrátka nic nechybí. Navíc existuje mnoho variant, a tak si vlastně máte z čeho vybírat. To, jestli byste osadili jinou základní desku, je samozřejmě vaše právo, ale opět: sestava je pro běžné uživatelé, co neřeší, zda je základní deska od MSI nebo Gigabyte. Trochu otázka zůstává nad použitím vodního chladiče, který je docela hlučný a ve výsledku by podobnou práci zastal i "obyčejný vzduchový" chladič. Samozřejmě průhled prosklenou bočnicí by pak už nebyl tak atraktivní.





Celkové zpracování sestavy je velmi dobré. Navíc pokud si uvědomíte, že vlastně přidáváte pouze necelé 3 000 Kč k samotným komponentám za sestavení, oživení, zahoření a přetaktování sestavy, je cena více než lákavá. Kabely jsou vedeny tam, kde mají být, ventilátory mají nízké otáčky a nehlučí. Zkrátka v sestavě není žádná "bota", u které byste se chytali za hlavu. Design je stejně jako u všeho otázkou osobních preferencí a není na mě, abych jej hodnotil. Jen poukáži na černý lesklý plast, který se rychle zašpiní otisky prstů.

Pokud hledáte sestavu primárně na hraní her a nechcete si ji sestavovat sami, je HAL3000 GTX 780 dobrou volbou. Je ovšem otázka, zda jste ochotni investovat tolik peněz do herního počítače. Největší položkou je samozřejmě grafická karta GeForce GTX 780 a větší SSD disk. Ale pokud chcete high-endový počítač, musíte se zkrátka připravit na vyšší cenu.
reklama