reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 ION2: malý a moderní

8.12.2010, Jan Vítek, recenze
HAL3000 ION2: malý a moderní
Společnost 100MEGA nedávno ohlásila příchod svého nového nettopu HAL3000 ION2, z jehož názvu je jasné, že je vybaven grafickým řešením NVIDIA ION2. Hodit se bude jistě také rozhraní USB 3.0, Bluetooth 3.0 nebo integrované Wi-Fi 802.11n.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí počítače a také jeho hlučnost. Ta je tvořena jednak pevným diskem, s čímž můžeme zde těžko něco dělat, teda leda dát pozor, aby počítač nepřenášel své vibrace třeba do desky stolu. A pak tu jsou dva 60mm ventilátory řízené pomocí PWM regulace. Ta se nastavuje v BIOSu, kde ji najdeme pod názvem QFan. Jediné, co se dá dělat, je ji zapnout nebo vypnout, což znamená 2000 RPM, respektive 5300 RPM bez regulace.

Pochopitelně se tedy vyplatí mít QFan zaplý, protože pak je počítač ještě tichý, i když k neslyšnosti má daleko. V zátěži se také hlučnost nijak nezvyšuje, a to ani tehdy, když teploty procesoru překračují 90 °C. Maximum pro procesor je ale přes 120 °C, takže se ještě nic neděje a také těchto teplot v reálném provozu jen tak nedosáhneme. Osobně by mě ale zajímalo, při jakých teplotách hodlá funkce QFan zareagovat zvýšením otáček.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
53 °C
91 °C
GPU
57 °C
82 °C
HDD
35 °C
40 °C

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé se postaral Prime95. Hodnoty v zátěži nejsou nijak nízké, ale dle specifikací daných komponent ještě bezpečné.


Spotřeba a zátěž při přehrávání filmů


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž při sledování filmů z DVD i pevného disku. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
25,5 W
36,5 W

Ve vypnutém stavu si počítač dle měřáku Voltcraft Energy Check 3000 nebere vůbec nic, ovšem nějaký malý odběr, který měřák neukáže, zde být může. V absolutním klidu má pak počítač celkem nízkou spotřebu 25,5 W, která se po vytížení jednoho jádra a grafického čipu zvedne na 36,5 W. Maximální spotřeba s plně vytíženým procesorem a GPU je pak 41 W, takže zde máme u 65W adaptéru ještě slušnou rezervu.

Co se týče zátěže při přehrávání filmů, pak jsme si vyzkoušeli jednak video v DVD kvalitě uložené na pevném disku disku i film přímo z DVD disku a pak film v rozlišení 720p. Se zapnutou hardwarovou akcelerací ve VLC Media Player potřeboval počítač k přehrání filmu v DVD kvalitě z pevného disku kolem 30 W, což se při přehrávání z DVD disku zvýšilo asi o 1,5 W. Film v kvalitě 720p také nečinil žádné problémy s nároky ani spotřebou, která činila něco málo přes 32 W.


reklama