reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 NUC: česká konkurence

23.4.2014, Jan Vítek, recenze
HAL3000 NUC: česká konkurence
Dnes se podíváme na další minipočítač, tentokrát z produkce HAL3000. Těšit se můžeme na nízkou spotřebu a díky využití skříně Akasa Newton i na pasivní chlazení, a tedy absolutně bezhlučný provoz.

Hardwarová výbava


Procesor Intel Celeron 847 vyráběný ještě 32nm procesem patří do generace Sandy Bridge, a tak už dnes není žádný přeborník, ale to nebyl ani v roce 2011, kdy přišel na trh. Do TDP 17 W se tak dnes vejdou už jiné kalibry, ale aspoň tomu také odpovídá cena celé základní desky a potažmo PC.





Celeron 847 je dvoujádrový procesor bez podpory Hyper-threadingu a také bez Turbo Boost, čili jeho základní frekvence 1,1 GHz je zároveň i konečnou. Podporovány jsou paměti DDR3-1333 MHz a dále i základní virtualizace Intel VT-X, ale již ne pokročilá VT-d nebo technologie vPro. Rovněž tu nenajdeme akceleraci AES nebo TXT pro zabezpečení. Je to tedy procesor určený pro běžný počítač do domácnosti, jehož majitel bude potřebovat výkon tak akorát na kancelářské aplikace, internetový prohlížeč, apod. Ovšem i na to už jeho výkon v některých případech nemusí stačit.





Základní deska s označením Intel DCP847SKE je vybavena příslušnou čipovou sadou, kterou nám CPU-Z sice neidentifikuje, ale dle specifikací jde o Intel QS77. Sběrnice PCI Express pro grafické rozhraní pochopitelně využita není.





Paměti DDR3 si uživatel u NUC typu barebone musí zajistit sám, ovšem HAL3000 NUC nám již nabídne 4GB modul SO-DIMM Team Group zvládající až 1600 MHz, ovšem zde využijeme maximálně 1333 MHz, a to s časováním 9-9-9-24 1T. Pevný disk a ani klasické SSD zde není a namísto toho dostaneme 60GB mSATA SSD Kingston SSDNow mS200 (SMS200S360G). U něj výrobce uvádí rychlost čtení a zápisu až 550 a 520 MB/s, což platí i pro naši 60GB verzi.





Nakonec se podívejme na screenshot GPU-Z, čili informace o grafickém jádru Intel HD Graphics (GT1). Můžeme se dočíst o 6 unifikovaných shaderech a klidové frekvenci 350 MHz, která se dokáže v zátěži vyšplhat na 800 MHz.


BIOS


Deska nabídne normální Intel Visual BIOS, kde můžeme pracovat s myší. Nastavit si v něm můžeme ovládání ventilátoru a jeho reakce na různé teploty procesoru, což je zrovna v tomto případě bezpředmětné. Co se týče výkonu, nelze upravit v podstatě nic. U procesoru si můžeme pouze snížit výkon tím, že aktivujeme pouze jedno jádro, grafické jádro nenabízí žádné volby, a tak je možné pouze změnit časování pamětí.

V ostatních ohledech nám BIOS nabídne vše, na co jsme zvyklí, ale proto nebylo potřeba do něj ani vstupovat a něco zkoušet nastavit jinak. Pro bootování je zde jen jedno možné zařízení, tedy SSD, a všechny potřebné součásti systému byly zapnuty.

reklama