reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hercules ProphetView 920DVi – LCD s modrou elegancí

13.3.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Hercules ProphetView 920DVi – LCD s modrou elegancí
K recenzi jsme získali jeden z nejlepších 17-palcových LCD monitorů, Hercules ProphetView 920DVi. Tento displej od známého výrobce grafických karet má elegantní modrý design se stříbrnou základnou a jeho parametry patří určitě k tomu lepšímu, co na dnešním trhu naleznete. Podrobili jsme tento model několikadennímu testování a nyní přinášíme recenzi, jež by měla vyjasnit všechny jeho klady a zápory.
<br>

Specifikace - více než slušné LCD





Pozn.: V manuálu jsou uvedeny záruční podmínky drobným písmem, ale našemu zraku neušly. Záruka na LCD panel Hercules ProphetView 920DVi je 3 roky a nevztahuje se na tyto dva případy: Slábnutí luminiscence podsvětlovacích CCFL lamp a méně než 6 vadných pixelů. Podsvětlovací katody jsou bohužel hlavním faktorem životnosti LCD a těžko říci, jak dlouho vydrží u konkrétního modelu. Zajímavostí je, že monitor nesplňuje specifikaci TCO99 kvůli modrému rámečku.

Nejdříve se podíváme na některé specifikace slovně, na další stránce rozeberu parametry kritické pro LCD, které mohu určitým způsobem otestovat a posoudit subjektivně (doba odezvy, úhel pohledu, kontrast atd.).

Lze říci, že specifikace jsou nadprůměrné. U LCD displejů je zvykem, že avizovanou úhlopříčku splňují mnohem lépe než CRT monitory. Proto si Hercules dovolil v názvosloví použít číslovku 9, která by měla značit podobnou velikost jako u 19" CRT monitoru. Nativní rozlišení je 1280x1024, což znamená počet asi 3,9 milionu barevných sub-pixelů (u námi zapůjčeného panelu nebyl ani jeden vadný pixel). Při snížení rozlišení dochází k interpolaci a výsledný obraz je rozmazaný a nepoužitelný. Rozteč bodů je 0,264x0,264mm, což je na LCD displej poměrně slušné.


Obr. 9 - Záběr zespodu - signální kabel, napájecí konektor a kompozitní vstup
(klikněte pro zvětšení)

Hodnoty horizontální a vertikální frekvence se udávají jen kvůli synchronizaci s grafickou kartou, protože kvůli vlastnostem tekutých krystalů jsou irelevantní. Při našem zapojení přes digitální vstup byly frekvence 64kHz a 60Hz, ostatní uváděné obnovovací frekvence jsou určené pro zapojení přes RGB vstup. Tím narážím na tři možné vstupy - kompozitní, který je určen pro videorekordéry či digitální kamery, vynecháme, ale podíváme se na DVI a RGB, u kterých se liší nastavení OSD.

OSD menu - co a jak nastavit



OSD je zkratka pro On-Screen Display, nebo-li menu na obrazovce. Níže máte obrázek OSD menu, které se objeví při zapojení přes RGB vstup. Nejdříve ale DVI - při digitálním zapojení máte na výběr pouze nastavení jasu, kontrastu a jednotlivých barevných složek. Digitální signál má tu výhodu, že je přesný a nemusíte nic nastavovat ani synchronizovat, navíc nedochází k chybám kvůli délce a rušení datového kabelu.


Obr. 10 - Obrazovkové menu při zapojení přes RGB

U RGB vstupu je situace jiná. Na výběr máte ještě navíc nastavení horizontální a vertikální pozice, ostření, horizontální velikosti obrazu a teploty barev. Synchronizovat obraz s grafickou kartou ale není problém a pomoci vám může i automatické nastavení. Lze nastavit i teplotu barev na chladných 9300K, teplých 6500K či ručně pomocí RGB posuvníků. OSD menu je v pěti světových jazycích a graficky velice názorné.

Pozn.: Na další straně si můžete přečíst praktické zkušenosti, ověření doby odezvy, kontrastu, pozorovacích úhlů a další.
reklama