reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hercules ProphetView 920DVi – LCD s modrou elegancí

13.3.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Hercules ProphetView 920DVi – LCD s modrou elegancí
K recenzi jsme získali jeden z nejlepších 17-palcových LCD monitorů, Hercules ProphetView 920DVi. Tento displej od známého výrobce grafických karet má elegantní modrý design se stříbrnou základnou a jeho parametry patří určitě k tomu lepšímu, co na dnešním trhu naleznete. Podrobili jsme tento model několikadennímu testování a nyní přinášíme recenzi, jež by měla vyjasnit všechny jeho klady a zápory.

Praktické zkušenosti - tleskám



Úvodem bych rád podotknul, že bohužel nevlastním tak kvalitní digitální fotoaparát, aby bylo možné s ním dokumentovat kvalitu obrazu, dělat snímky barevných obrazců či kontrastu černé barvy, takže se musíte spolehnout na můj subjektivní popis. K testům vlastností monitoru jsme použili grafickou kartu Matrox G550, operační systém Windows XP Prof. a následující software:
  • MicroDVD Player 1.2
  • Hercules ProphetView Tester
  • Matter CheckScreen 1.2
  • Passmark MonitorTest 2.1
  • Giants: Citizen Kabuto
  • Quake III Arena

MicroDVD Player je můj oblíbený přehrávač, na kterém lze poměrně jasno otestovat schopnosti monitoru v přehrávání videa. Následují tři monitorové benchmarky, v nichž lze ověřit jednolitost a jas jednotlivých barev, vadné pixely, dobu odezvy (bílé pohybující se obrazce na černé ploše), kontrast černé barvy, barevné odstíny atd. Nakonec jsem vybral dvě rychlejší 3D akce, hru Giants, která překypuje barvami, a Quake III, klasická střílečka s množstvím tmavých míst.


Obr. 11 - Základní obrazovka programu ProphetView Tester
(klikněte pro zvětšení)

S digitálním vstupem naštěstí odpadají všechny problémy se špatným nastavením barev, geometrie obrazu apod. Nyní se již můžeme vrhnout na testování jednotlivých aspektů monitoru Hercules ProphetView 920DVi:

    1. Barvy. Pod pojem barvy se toho vejde opravdu dost. Každý výrobce LCD panelů avizuje 32-bitovou hloubku barev, ale žádný displej nedokáže všech 16,7 milionu barev zobrazit. U tohoto monitoru nejsem s barvami úplně spokojen, protože ve spektru jsou částečně potlačovány doplňkové barvy a při změnách kontrastu se také moc velké škály barev nedočkáte. Rozpětí jasu mezi nejtmavším a nejsvětlejším odstínem je naopak velice slušné, ať už jde o červenou či odstíny šedi. Zobrazení základních barev je velmi věrohodné, barvy jsou zářivé. Hra Giants vypadala i na tomto panelu skvěle. 4/5

    2. Kontrast. Kontrastní poměr vyjadřuje u LCD monitorů schopnost zobrazit co nejtmavší černou (bílá je zářivá ve většině případů). Kontrast u monitoru ProphetView 920DVi je 350:1, dnes průměrná hodnota. S tmavostí černé nejsem úplně spokojen, ale opět v porovnání s jinými LCD panely je Hercules nadprůměrný. Ve hře Quake III Arena nebyla černá zobrazena tak, jak bych si ji představoval. Skutečnou černou uvidíte pouze při vypnutém monitoru. Svou roli ale také hraje tmavě modrý rámeček. 3/5

    3. Úhel pohledu. Toto je u LCD panelů jedna kritická hodnota, která je dána molekulární stavbou tekutých krystalů. Nechci přeměřovat udávané úhly, ale popíšu subjektivní dojmy. Sedíte-li před monitorem na židli a máte-li ho správně natočení, nejsou s úhlem pohledu prakticky žádné potíže. Pokud se díváte ze strany s hlavou cca půl metru od středu, jde barva dožluta, ale obraz je vidět ze všech úhlů. Seshora je pak obraz světlý, zespodu tmavý a ve velkém úhlu přechází do negativu. To jsou ale obvyklé situace.
    Problém s úhlem pohledu nastává při určitých barevných odstínech. V některých menu Windows a u určitých barev přehrávaného videa je i při relativně malých změnách úhlu pohledu vidět jakási distorze barev. Znamená to, že z jednolité barvy vidíte několik rozptýlených podobných barev. Není to častý jev, ale musíte s ním počítat. 4/5

Pozn.: Dokončení praktických zkušeností (jas a doba odezvy), závěr a shrnutí kladů a záporů naleznete na poslední stránce.
reklama