reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hercules Radeon 9800 SE v provedení All-In-Wonder

6.11.2003, Martin Štěpánek, recenze
Hercules Radeon 9800 SE v provedení All-In-Wonder
Čím dál více se setkávám s dotazy na televizní tunery, respektive, který je lepší. Dnes přináším recenzi, která se věnuje grafické kartě Hercules All-In-Wonder Radeon, ta splňuje hlavní požadavek a ještě přidává solidní 3D výkon.
Jakmile spustíme program TV player poprvé, průvodce nás automaticky provede základním nastavením a sám naladí stanice s nejsilnějším příjmem. Hned na poprvé to bylo 10 stanic (z celkových 35 u naší kabelovky, kvalita obrazu u naladěných programů nebyla zlá, ale šla ještě trochu manuálně doladit). Program vypadá na první pohled velmi jednoduše, možná až příliš, chvíli mi trvalo než jsem se zorientoval a našel všechny potřebné možnosti.

Testováno na LCD monitoru Neovo F-419. Bohužel nešlo obraz típnout programem Hypersnap ani klávesou print-sreen, pokud jsem tak učinil výsledkem bylo pouze prázdné černé okno na místě TV programu. Proto jsou obrázky pořízené digitálním fotoaparátem.


Pohled na přehrávač
(klikněte pro zvětšení)

Takto vypadá základní možnost přehrávání. Po dalším stisknutí ikony se obraz může roztáhnout do celoobrazového režimu. Zajímavější volbou je klávesa F5 - ThruView, která umožňuje vidět skrz okno s televizí. Tuto možnost nalezneme i u DVD přehrávače.


ThruView, pohled skrz televizi
(klikněte pro zvětšení)

Klávesou F6 pak lze přepnout do zobrazení TV na pracovní ploše. Tím je tapeta pracovní plochy nahrazena televizí.



Video na pracovní ploše
(klikněte pro zvětšení)



Video na pracovní ploše
(klikněte pro zvětšení)

S těmito možnostmi zobrazení se u klasických přídavných TV karet nesetkáme.



Možnost nastavení TV - záznam

Celkové možnosti nastavení se trochu složitěji hledají, ale po chvilce každý najde vše potřebné. Pokud se vám nechce volit nastavení, můžete využít některou nabídku z velkého množství přednastavených profilů. Ale ať již vyberete cokoliv, vždy se zobrazí, jaká délka záznamu se na pevný disk vleze.

Zde jsem nasnímal průvodce nastavení záznamu (klikněte pro zvětšení):


Dá se také nastavit kvalita záznamu, a to výstupní formát (na výběr je ATI VCR, MPEG, MPEG2 a AVI), ale také kvalita zvuku (44.100kHz/22.050kHz, 16bit, stereo/mono), rozlišení (od 176x174 až po 720x576) a velikost výstupního souboru. Na výběr je i variabilní datový tok a nastavení kódování zvuku.




V dalším nastavení se volí úroveň VideoSoap (vyčištění obrazu od ruchů) a také algoritmy, které se pro čištění mají použít.



Poslední nabídka umožňuje nastavit velikost výstupního souboru. Volby začínají klasickou floppy disketou (1,44MB), jdou přes CD (650, 700 a 800MB) a končí u DVD.

Pokud bych mohl celkově zhodnotit TV tuner, jeho kvalitu a ovládání, jedná se o velmi dobrý produkt. Kvalitou zvuku je na úrovní Pinnacle PCTV Pro, zvuk je čistý bez zbytečného rušení a jiných nepříjemností. Kvalita obrazu také patří k tomu lepšímu. Jakmile se programy mírně ručně doladí, není problém sledovat ve fullscreen i na 19" LCD. Osobně mi obraz na Radeonu AIW přišel ve srovnání s Leadtek WinFast TV 2000 XP a již zmiňovaným Pinnaclem vyhlazenější.

Program, který se stará o televizní tuner po grafické stránce za Pinnaclem zaostává, ovšem po stránkce funkční jsou oba téměř vyrovnané. Přepínání programů bylo na All-in-Wonder otázkou sekundy. Jen názvy TV programů jsem musel dopsat ručně, jelikož automaticky byly rozeznány jen některé kanály (MTV, Eurosport , CT1 a CT2).
reklama