reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní dvojka od Revoltecu

19.3.2007, Michal Učeň, recenze
Herní dvojka od Revoltecu
Společnost Revoltec patří mezi výrobce, kteří se snaží překvapit různými inovacemi hned v několika oblastech počítačového hardwaru a příslušenství. Nedávno přibyla i novinka v podobě dvou produktů pro hráče, konkrétně klávesnice Revoltec Fightboard Advanced a myš Revoltec FightMouse Advanced, které se na vzkvétajícím poli herních doplňků snaží uchytit zejména novými funkcemi a překvapivě i kvalitou zpracování.
Klávesnice je celá z kvalitního černého plastu s jemným vzorkem na lesklé ploše okolo kláves. Výrobce mě velice překvapil tím, že ikdyž se tímto odvětvím přímo nezabývá, výsledek skloubení dobrých materiálů, bezchybného opracování a samozřejmě dobrého designu je vynikající. Líbí se mi také, že klávesnice na první pohled nepůsobí vůbec jako herní, nasvěduje tomu jen trošku nezvyklý tvar a funkční klávesy po stranách.



V balení je dodávána podložka pod ruce, což zpříjemňuje delší používání. Její šířka mě však neuspokojila zejména na levé straně, kde mi z ní při podstavení klávesnice nožkami sjížděla ruka. Pravděpodobně je to dáno povrchem, který mohl být trochu více protiskluzový.



Po výměně tlačítek za herní se prakticky nic nezmění, jenom jsou zvýrazněné herní klávesy díky světle šedé barvě, která činí v kontrastu s černým okolím zajímavý vzhled.


- Klikněte pro zvětšení -

Klávesnice má celkem běžný profil, na následujících fotografiích je také dobře vidět lesklý povrch okolo kláves. Naštěstí je materiál tmavý s karbonovým vzorkem, takže otisky prstů a šmouhy nejsou příliš vidět.


- Klikněte pro zvětšení -

Pro porovnání je tu ještě fotografie klávesnice s vyklopenými podstavnými nožkami. Na první pohled téměř neznatelný rozdíl je v praktickém použití užitečný, zejména pokud máte raději šikmý sklon klávesnice.



Spodní strana je celkem nezajímavá, v horních rozích jsou podstavné nožky, dole dvě drážky pro předložku pod ruce a dvě gumové nožky.



Klávesy mají klasický zdvih a jsou z běžného plastu, jejich odpor je dostačující a stisk měkký a tichý. Rozložení má podobu klasického QWERTY, přičemž díky výměně kláves si můžete prohodit podle libosti i problematické Y a Z.



Dobrého ztvárnění se dočkal mezerník, který je ve hrách hodně používaný a tak dostal příjemně drsný povrch, který při stisku dodává jistotu.



Velikosti kláves jsou běžné a jejich rozmístění relativně standardní, problémy mi činilo umístění tlačítka Delete hned nad špikami, takže jsem se občas překlepl a nechtěně něco umazal.



Na obou stranách nalezneme po pěti funkčních tlačítkách, která se dají přednastavit v ovládacím programu. Osobně se mi zdá reálně využitelná vždy jen jedna část, podle toho, zda-li je uživatel pravák nebo levák. Pokud totiž držíte v jedné ruce myš, pak je druhá ruka přirozeně na šipkách nebo herních klávesách a tak je jakékoliv přebíhání na druhý konec klávesnice spíše zdržením.




Na horní liště je několik pevně nastavených multimediálních tlačítek. Hned vlevo jsou dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti.



Ve středu klávesnice je hlavní panel se sedmi tlačítky, která se starají o spuštění prohlížeče, pohyb mezi stránkami, zastavení načítání stránky, vyhledávání, spuštění e-mailového klienta a zamknutí klávesy Windows. Poslední jmenovaná funkce je svým způsobem nová, jedná se o vypnutí tlačítka pro otevření nabídky Start, která bývá tradičně na většině klávesnic mezi klávesami CTRL a ALT. Při hrách dochází občas k nechtěnému stlačení a tím velice nežádaného jevu přepnutí do operačního systému, což může mít ve hře "katastrofální" následky. Výrobce ale mohl zamknout i tlačítko zobrazení voleb mezi druhým CTRL a ALT, které sice není nebezpečně blízko herním klávesám, ale i tak je můžeme omylem stisknout a narušit hru.



Napravo od centrálního panelu je ještě tlačítko pro úplně ztišení(funkce Mute) a funkční tlačítko FN. To má na svoji funkci dost špatné umístění a pokud vezmeme v úvahu, že se s ním mají aktivovat funkční klávesy F11 až F20, pak je v rychlejších hrách téměř nepoužitelné. Přechod na druhou variantu funkčních tlačítek je ale formou přepínání a tak se i tato funkce dá ve vyjímečných případech využít. Pod logem výrobce jsou ještě indikace aktivovaných nastavení jako je zmíněné přepnutí FN, zamknutí tlačítka Windows, NumLock, CapsLock a ScrollLock.

reklama