reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse

8.3.2007, Michal Učeň, recenze
Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse
Jste majitelem notebooku a často cestujete? Nenávidíte věčné balení myši a touchpad je pro vás příliš pomalý? Vaše problémy může vyřešit bezdrátová myš s přenášením a nabíjením v PCMCIA slotu - HP Bluetooth PC Card Mouse.
Kapitoly článku:
  1. Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse
  2. Ergonomie a zpracování
  3. Praxe a zhodnocení
Určitě míváte podobný problém - jedete někam na služební cestu, chcete si zkrátit chvilku při cestování vlakem nebo si zapsat poznámky na přednášce. Notebook nebo PDA je k tomuto účelu asi tou nejlepší volbou. PDA dnes necháme být a zaměříme se na stále častěji používané notebooky. Asi největším problémem je používání na nezvyklých místech (na která se bezesporu s notebookem dostanete), máme sice k dispozici zabudovaný touchpad nebo trackpoint, ale pohodlné při delší práci to rozhodně není. Výrobci se tak snaží dělat speciální verze myší, které mají menší rozměry a lépe se uskladní do brašny. Většina uživatelů ale stejně musí v často stísněných podmínkách složitě zapojovat myš do USB portu a nosit ji v brašně namáčklou vedle notebooku. Nejen že to nevypadá esteticky, ale osobně mně už z rolování kabelu a huštění myši vedle notebooku naskakuje husí kůže.

Hewlett-Packard přišel s myší, která může tyto problémy ukončit a konečně nabídnout alternativu, která se dá využít v praxi. Musíme to ale upřesnit. S tímto nápadem totiž původně přišla celkem neznámá firma Newton Peripherals, která se zaměřuje na specialitky tohoto druhu. Myš má původní název MoGo Mouse BT a pravděpodobně ji lze koupit i pod tímto názvem a s trochu odlišným designem. Hewlett-Packard pravděpodobně odkoupil licenci a nechává si dělat tuhle myšku na zakázku jako doplněk ke svým notebookům.


Balení


Balení je tentokrát velmi prosté. Jednoduchá papírová krabice bez potisku jen s jednoduchým logem výrobce toho asi moc nenapoví. Možná je to způsobeno tím, že Hewlett-Packard běžně myši nevyrábí a tato krabice bývá součástí strohých balení notebooků.



Pro doplnění přikládám i fotografii originálního balení od výrobce Newton Peripherals, které je podstatně estetičtější.



Po otevření krabice se objeví velmi dobře uložená myška ve vlastním „rámečku“ z papíru, navíc je zabalená v ochranném obalu, takže se o poškození při neopatrném zacházení při dopravě nemusíte obávat.



V balení naleznete ještě CD s ovladači, podrobnosti k záruce, která je jako u většiny produktů HP celosvětová, a uživatelskou příručku ve dvaadvaceti světových jazycích. Popis v manuálu je velmi podrobný a prakticky vystihuje i nejčastější možné problémy při instalaci a zapojování prostřednictvím Bluetooth. Jak jste si určitě všimli, v balení chybí Bluetooth adaptér, což někoho potěší a na druhou stranu si myš u některých uživatelů připíše velké mínus. Samozřejmě záleží na tom, jestli máte Bluetooth integrované v notebooku. Pokud ano, pak jste určitě rádi, že nebude muset zabírat jeden z USB portů a dávat stále pozor na adaptér, aby se při hrubší manipulaci nepoškodil. V případě, že Bluetooth na notebooku nemáte, budete muset dokoupit nějaký adaptér, který z už tak drahé myšky udělá poněkud luxusní produkt.




Instalace


Popis instalace naleznete celkem dobře popsaný v návodu, nicméně si ho nastíníme i zde, protože si díky němu rozebereme i některé funkce a vlastnosti myši. Prvním krokem je bezpochyby nabití baterie, která je samozřejmě integrovaná uvnitř a nelze ji vyjmout nebo vyměnit. Nabíjení probíhá jednoduše uvnitř notebooku v PCMCIA slotu, kam se celá myš až po okraj zasune. Tento způsob nabíjení jasně naznačuje, že uživatelé jiných zařízení bez PCMCIA slotu myš používat nemohou. Pravděpodobně byste ale ke stolnímu počítači zvolili klasickou myš a k PDA se polohovací zařízení moc nepoužívají.



Po zasunutí do slotu se rozsvítí červená dioda indikující nabíjení. Jakmile bude baterie plně nabita, signalizace změní barvu na zelenou a myš můžete pohodlně používat dalších pár hodin. Konkrétní dobu výdrže jsem z časových důvodů u testu nezjistil, ale odhaduji ji na několik hodin až jeden den. Napětí baterie je 4,2 V s kapacitou 165 mAh.



Energii jsme tedy vyřídili a teď už zbývá myš propojit s počítačem. Zapínání zajišťuje vyklopení podstavné nožky, která má také za účel vylepšit tvar myši do ergonomické podoby.



Po zapnutí je ještě snímač neaktivní a pouze jednou problikne. Nastává trochu složitější propojení s počítačem pomocí Bluetooth, které je také hlavní negativní vlastností myši. Nejde ani tak o bezdrátové spojení, které je u zaměření myši téměř samozřejmostí, ale o neustálé obnovování komunikace. Po vložení CD s ovladači musíte stisknout pomocí nějaké šikovné pomůcky (kancelářská sponka apod.) tlačítko "Connect" ze spodní části myši po dobu přibližně dvou sekund.



Následně se indikační dioda zbarví do modra a začne přerušovaně blikat, což znamená, že myš vyhledává spojení. Pak se automaticky spustí instalace nového zařízení, při které je nutné vyhledat ovladače na CD. Po úspěšné instalaci ještě nemáme vyhráno, musíme totiž zařízení ještě spárovat dohromady.



Pro spojení musíte spustit program, kterým je zajišťováno propojení zařízení prostřednictvím technologie Bluetooth. V našem případě šlo o software BlueSoleil, k propojení stačí i základní software integrovaný v operačním systému. Nejprve je potřeba zařízení vyhledat a posléze navázat spojení, kde je také nutné zadat předdefinovaný PIN "0000". Pak už dojde k propojení, dále musíte ještě (alespoň v BlueSoleil) propojení aktivovat. Pak už naskočí senzor a myš vesele funguje - tedy alespoň zatím - k tomu se však dostaneme v poslední části.



ModelHewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse
Rozměry8,6 (délka) x 5,4 (šířka) x 0,5 (výška) cm
Hmotnost41 gramů
MateriálPlast
Počet tlačítek2 + BT reset
Typ snímačeOptický
Rozlišení500 DPI
Rychlost snímání6000 fps
Napájeníintegrovaná baterie 165 mAh, 4,2 V
Způsob propojení s PCBluetooth 1.1 a 1.2 kompatibilní
Dosahcca 10 m
reklama