Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.6.2010, Jan Vítek, recenze
Minulý test procesorů se týkal levnějších kousků, a tak jsme se rozhodli nyní přinést naopak test těch nejlepších, ale tím pádem i nejdražších modelů od společnosti AMD i Intel. Představí se tak rovněž nejnovější šestijádrové procesory po boku starších verzí.
Veverkac | 22.9.20102:00
Trochu sem se divil jak se odflakli ctyrjadrovou 965ku. Pokud ste si z nas nedelali srandu, tak ste jednoduse zvedli nasobic a s pravym taktovanim to nemelo vubec nic spolecneho. Timhle testem ste evidentne chteli vysunou na piedestal vsechny ty mnohojadra, at uz Intel nebo AMD. Ja 965ku vlastnim a muzu rict, ze ikdyz nejsem super overclocker a mam s tim zkusenosti tak 6 mesicu tak sem ho podal mnohem vic. Dukaz mam zde
http:­/­/valid.canardpc.com­/show_oc.php?id=1396008
Voltaz neni uplne presna a nejsem si jisty 24hodinovim orthosem ­(nedelal sem ho­), ale myslim si, ze ste tomu pretaktovani moc nedali...
Odpovědět0  0
Jakub Svoboda | 18.7.201012:53
tak si jsem testovla co jste testovali vy to dá rozum ne vy tu jen lžete lidem jestl iVás tu někdo uplatil tak asi jo ARMA 2 na rozlišení co píšete to nedá vůbec tenhle procesor to je taková sračka raději už nic nepište nebo pozvem televizi a ukážete mi ten výkon jo až se strapním fakt hnus výkon máte uvádět po pravdě a NFS ani nemluvě kdybych měl srovnat výkon na hry E8600 tak to nakopne jak nic
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 18.7.201013:04
Zkuste Novu, regionální zpravodajství. S trochou štěstí to pak dotáhneme až k Borhyové.
Odpovědět0  0
Honzaaaa | 28.10.20129:59
Kretéééne :D AMRA 2 mi běží na AMD 64 X2 6000+ ­(kupovano v roce 2007­) hratelně s dohledem 1800 na Vysoké­/Velmi vysoké detaily s rozlišením 1920x1200 tak nevim proč by Phenom to zvládne určitě mnohem lépe.

je rok 2012 a s tímto processorem hraju i dnešní hry jako je BF3, Skyrim, naprosto bez problemu na vysoký detaily!
Odpovědět0  0
Jakub Svoboda | 16.7.20109:31
Chtěl bych vědět kde to měřili jsou tu lháří mám tento procesor grafiku gigabyte a výkon arma dosahuje jen 20fps a to je grafika 5870 a deska nový chipset 890FX a je to nejpomalejší procesor proti E8600 uplně na nic pokud má někdo zkušenosti s tím to nastavováním tak až mi napíše ale pochybuju pomalý řadič na paměti tento rpocesor nedoporučuji vůbec je na nic výkon armě je orpavdu jen 20fps a to jsem testoval na 8GB rámek 1,3ghz ddr3 je ot na nic musím ho vrátit škoda peněz výkon E8600 z taktovaným procesorem 3,96ghz je silnější a rychlejší ve všech směrech takže tahle recenze je lež a pokud ne tak až mi lidi ukáží opak arma 2 20 fpsek fakt hnus jinak deska je gigabyte 890FX­-U5 pomalý AMD!!!
Odpovědět0  0
drk22 (778) | 16.7.201012:53
Hry jsou něco v čem amd procesory obecně tak neztrácejí. Takže v jakém rozlišení, na jaké nastavení na jakých taktech?
Proč se vůbec snažím :0)
Odpovědět0  0
Michal Koláček (53) | 21.6.201020:02
Docela by mě zajímalo srovnání těch nejdražších kousků: i7­-980X a Xeon W3680. Není možnost článek o tohle doplnit?
Odpovědět0  0
Metelka | 14.6.201011:31
Dobrý den, škoda že se ani v jednom testu ­(Hi­-end, levné procesory­)do nabídky nevešel Intel i5­-750, který za cenu okolo 5000 Kč může být zajímavou alternativou oproti procesorům AMD.
Srovnání tohoto procesoru mi tu chybí.
Odpovědět0  0
xyzabcdef | 7.6.201015:50
Souhlasím s ostatními názory zde v diskuzi. Označení ­"Trefa­" pro zmíněný procesor je dosti zavádějící. Jinak díky za test.
Odpovědět0  0
flankerp+ | 4.6.201011:47
Pro tyto procesory by jistě bylo vhodné přiřadit i Cinebench R11.5, který již škáluje mnohem lépe. Problémy s přiřazením jader sem občas měl u R10 také, a to s x6 1090T. Chtělo pak tun spustit několikrát, aby byl ­"optimalizovaný­". R11.5 však škáluje perfektně, i Intel se jím veřejně chlubil.
Trochu mě zaráží hodnoty přetaktování, ruku na srdce, ale s tetsovaným chladičem lze zcela jistě sáhnout s napětími nahoru, tzn bezpečné napětí 24­/7 pro SOI 45nm je až 1.55V, pro SOI L­-K 45nm 1.5V u AMD a pro 45nm H­-K 1.45V a 32nm H­-K 1.4V pro Intel.
Odpovědět0  0
thomas.007 (40) | 2.6.201019:13
Test Highend procesorů je dle mého názoru na skvělé úrovni,konečně vidím to nej od AMD i Intelu. Vše co jsem od testu očekával, tam bylo, za to díky a tleskám :­-­)
Ale hodnocení trefa není asi moc trefné ;­-­)
Musím souhlasit s ostatníma, že ­"Best of test­" by trhači asfaltu od Intelu slušelo více :­-)
Odpovědět0  0
tazzi | 2.6.201017:53
Jura2 to přesně vystih, není co dodat. Chtělo by to možnost bodovat příspěvky, jako na jiných webech, at mají redaktoři možnost vidět odezvu. Třeba by pak ubylo OBRovských demagogů. :­-­)
Odpovědět0  0
Jura2 (184) | 2.6.201016:49
Tak dať Core i7­-980x v cene cca 25 000 Kč, označenie ­"Trefa­" tak to je ale veľmi, veľmi zlý ftip.
Ak už, tak si to oceneie zaslúžil AMD Phenom II X6 1055T za velmi dobrý pomer výkon cena, slušnú spotrebu a perspektívu využitia 6 fyzických jadier.
Core i7­-980x by sme mohli skôr označit ako ­"Najviac predražený aksolútný výkon­". To ho vystihuje presne :­-­).
Odpovědět0  0
Montr | 1.6.201013:35
Neni to nejaky PR clanek na i7­-980X? :­)
Nejdriv ta trefa a pak taky
"Ve výsledku se dal nejlépe přetaktovat procesor Intel Core i7­-980X, a to až na 4133 MHz­"
co podle vas znamena nejlepe? Kdybyste napsal treba na nejvyssi frekvenci tak to beru­(i kdyz to by se dalo cekat kd procesoru co ma nejvissi zakladni frekvenci z testovanych­) ale nejlepe se rozhodne podle tech vasich cisel dal pretaktovat i7­-920 co do pomeru tak to do narustu frekvence.
Odpovědět0  0
Jumperman (45) | 1.6.201010:56
Já osobně mám low­-end AMD Athlon II X3 440 3GHz a nelituju... Mě osobně stačí bohatě... A rozhodně mě nestál přes 20 000,­- :­-­))
Odpovědět0  0
Survivor (52) | 1.6.20109:12
Procesor za 26.026,­- s DPH k dnesnímu dni jako trefa, tak to leda smrtelná trefa pro peněženky! Nejhorší trefa cena­/výkon!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.6.20109:18
1. jde o test hi­-end procesorů, tedy toho nejlepšího, co obě firmy dokáží poskytnout

2. Trefa se jako cena uděluje i produktům, které se jevily jako nejvýkonnější, a to bez ohledu na jejich cenu

3. Core i7­-980X prostě je ze současné nabídky nejvýkonnější a kdyby AMD mělo proti nejlepšímu Intelu co postavit, taky by si to taky nechalo příslušně zaplatit
Odpovědět0  0
boboe (123) | 1.6.20109:56
No, myslím, že tady jsou otazníky u pojmu ­"TREFA­" rozhodně na místě. Kdyby byl ten Intelácký procesor jen o málo dražší nebo měl jen o trochu horší poměr cena­/výkon, asi by nikdo ani nemuknul.

Ale tohle je jako srovnávat nejnadupanějšího Superba s nejnadupanějším Mercedesem. Samozřejmě, že Meďour vyhraje na plné čáře ­- což je při 5x vyšší ceně i pochopitelné.

Nevím, proč místo hodnocení ­"TREFA­" ­(kteréžto i tak nějak evokuje, že je to výhodná koupě­) nepoužijete třeba ­"ABSOLUTE TOP­" nebo ­"KING OF THE HILL­" nebo něco takového. Také tak nějak postrádám kdysi tuším používanou kategorii ­"Výhodná koupě­".
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.6.201010:14
Já se tady prostě nechci hádat o ­"nějaké placce­", která byla udělena procesoru. Samozřejmě, že se to řadě lidem nebude líbit, protože každý chce od procesoru něco jiného a především se budou lidi rozcházet v částce, kterou za CPU hodlají dát.

V testu se 980X vyprofiloval jako ten nejvýkonnější procesor s pokročilými funkcemi a za to dostal ocenění, protože to naše pravidla tak umožňují. Osobně bych pak ještě ocenil i Core i7­-920 a Phenom II 1090T BE, ale to už by byly 3 ze 6 testovaných a to je trošku moc.

A osobně si myslím, že než obrázek TREFY nalepený na krabici 980X je důležitější samotný test a jeho dílčí výsledky.
Odpovědět0  0
boboe (123) | 1.6.201010:25
Recenze ­(pokud možno objektivní­) není jenom o číslech, ale také o jakémsi realistickém zhodnocení, podle kterého si průměrný uživatel může udělat představu o konkrétních produktech ­- a právě proto je udělení placky pomalu to nejdůležitější z celé recenze.

Problém bude možná inkonzistence udělování placek zde na SHW. Já jsem tedy zvyklý, že nejlepší kousek v testu tady dostával placku ­"BEST OF TEST­" ­(což by bylo v tomto případě na místě­), kousek s nejlepším poměrem cena­/výkon ­(nebo z jiného důvodu stál za povšimnutí­) většinou dostával placku ­"TREFA­". Samotný pojem ­"TREFA­" totiž v českém jazyce evokuje výhodnou a rozumnou koupi.

Na druhou stranu, je to váš test, vaše recenze, vaše pravidla. Pokud jste jako autor spokojen s tím, že se vám pod článkem sejdou téměř samé nesouhlasné názory, je to také vaše věc. Pokud máte pocit, že na ­"nějaké udělené placce­" vůbec nezáleží, pak ji tam radši nedávejte.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.6.201010:36
Jestli vám realistické zhodnocení dokáže zprostředkovat ona placka, tak budiž. Jenže u testu takovýchto produktů se jednoduše nestačí podívat na výsledný obrázek oceněného produktu ­(který si to dle mého názoru v tomto případě zaslouží­) a okolní grafy, protože do toho se neschová můj názor jako recenzenta a ostatní vyzdvihnuté produkty; to je až v okolním textu. A tam jasně píšu, proč jsem se rozhodl­/nerozhodl ony placky udělit­/neudělit.

Že má někdo jiný názor, to je v pořádku. Ony se většinou v diskuzi projeví ty nesouhlasné.
Odpovědět0  0
boboe (123) | 1.6.201011:07
Budiž. ještě jednou jsem si prostudoval odkaz http:­/­/www.oxyonline.cz­/svet­-hardware­-udelovana­-oceneni­-d488­/ .
Sice si stále myslím, že tomu vítěznému procesoru by slušela nálepka ­"BEST OF TEST­", ale chápu, že sehnat komisi redaktorů nemusí být úplně jednoduché.

Podmínky pro udělení ­"TREFY­" se dají vykládat různě, a to i tak, že do ně tenhle procák spadne. Ovšem, fakt, že má suverénně nejhorší poměr cena­/výkon, by asi pro většinu lidí trafu neznamenal.

Myslím, že by i ostatní čtenáři uvítaly zprůhlednění hodnocení, že by opravdu nálepka ­"BEST OF TEST­" znamenala z high­-end procesorů ten ­"nejhájendovatější­" bez ohledu na cenu a ­"TREFA­" high­-end procesor za rozumný peníz ­(takový high­-end pro každého, nebo ­"Kdo to koupí, neprohloupí, ...­")

Myslím, že jsme si tak nějak ujasnili své názory a pozice, ze kterých asi ani jeden neustoupíme. Už do nálepek a hodnocení nebudu rýpat ­- tedy až do doby, kdy se v testu grafických karet objeví s nálepkou ­"TREFA­" GTX480 :­)

Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.6.201011:14
Tak to jsem rád :­) Aspoň se můžu naplno věnovat testu SSD.
Odpovědět0  0
drk22 (778) | 14.6.201010:04
Souhlas pojem trefa je podvědomě spojen s ­"výhodná koupě­". Takhle to vypadá, že rozhodování nebylo úplně ­"košér­". Ten procesor je sice nejvýkonnější v segmentu PC ale výhodný není ani omylem. Mimochodem sháněl jsem i7 920 a všude už měli v nabídce jen i7­-930 za stejnou cenu jako 1090T ­(a to nepočítám desku­) Sám jsem na vážkách jestli pořídit 1090T nebo i7­-930... obojí vychází na podpbné peníze.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 1.6.20108:03
.. procesor s nejhorším poměrem cena­/výkon ?!

Nevím no ...
(samo že vím za co to dostal, ale až třeba nějaký kupující bude na nějaké eshopu vybírat a tam bude ­"trefa­" tak nevím jestli z toho pochopí že to znamená čistě jen nejvýkonnější .. :­( )
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 1.6.20108:05
... přitom u AMD získá 3× více muziky za stejné peníze ... ­"trefa­" jak c|p ... ;)
Odpovědět0  0
boboe (123) | 1.6.20109:58
Spíše bych řekl, že u AMD za srovnatelný výkon zaplatíme 3x­-5x méně.

Core i7­-980X samozřejmě výkonově kraluje, ovšem o ­"TREFĚ­" bych tedy rozhodně nemluvil.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.