reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

High-End i955X podruhé: Gigabyte GA-81955X Royal

1.9.2005, Karel Polívka, recenze
High-End i955X podruhé: Gigabyte GA-81955X Royal
Premiéru základní desky postavené na současném High-Endu Intelu i955X jsme si odbyli již minule. To nám ale nebrání podívat se na další kousek od jiného výrobce. Dnešním modelem se stane Gigabyte GA-81955X Royal (předem prozradím, že na výbavě se zde rozhodně nešetří a nebudou samozřejmě chybět firemní speciality v podobě Dual BIOSu a přídavného napájecího modulu U-Plus D.P.S.).
Jak je již u základních desek Gigabyte zvykem, i zde se hned po vstupu setkáte pouze s částečným výpisem všech možností, které tento BIOS nabízí. Pro zpřístupnění všech položek je nutné stisknout kombinaci kláves Crtl + F1.






Předešlé dva obrázky ukazují stav před a po stisku Ctrl + F1. V samotném hlavním menu tedy přibude položka Top Performance (jaký má vliv na výkon si ukážeme v části věnované testům).


- Advanced BIOS Features - "Standard" -


- Advanced BIOS Features - "Ctrl + F1" -

První položka v pořadí, na kterou jsme se podívali, nese označení Advanced BIOS Features a i zde se můžeme setkat s obsahovými restrikcemi. Myslím, že nemusím ani podotýkat, že zde standardně skryté položky jsou ve výchozím stavu skryty poněkud nelogicky. Úplně nejníže naleznete automatickou indikaci nainstalovaných paměťových modulů z hlediska podpory ECC (jelikož čipová sada i955X má tuto podporu zahrnutou).


- Integrated Peripherals -


- Integrated Peripherals -

Deska na sobě obsahuje množství přídavných čipů, díky čemuž je i nabídka obsahující možnosti jejich voleb dost obsáhlá. Naleznete zde tedy konfiguraci řadiče rozhraní USB 2.0 a IEEE1394b (FireWire 800), integrovaného audia, dvou gigabitových adaptérů (oba připojené přes PCIe) a diskových řadičů (položka Onboard H/W SATA zastupuje přídavný diskový řadič SATA2 od Silicon Image a Onboard H/W GigaRAID zastupuje přídavný diskový řadič PATA133 od iTE).


- Power Management Setup -


- PnP/PCI Configurations -


- PC Health Status -

Nejzajímavější je vždy položka obsahující možnosti ladění výkonu. Zde se tyto možnosti skrývají v hlavní nabídce pod označením MB Intelligent Tweaker (M.I.T.).


- MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) - "standard" -

Pokud jde o možnosti přetaktování, tak si není na co stěžovat. Vedle dnes již standardního nastavování frekvence FSB po 1 MHz krocích můžete uzamknout frekvenci sběrnice PCIe (standard je 100 MHz), měnit děličku pro rychlost pamětí (škoda, že zde není zobrazována reálná momentální frekvence procesoru a pamětí, jelikož s tím se lze u jiných desek setkat a přijde to kolikrát opravdu vhod, protože pak není nutné si přepočítávat, kolik že to při zvoleném poměru vlastně bude) a měnit napětí procesoru, sběrnice PCIe a pamětí.


- MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) - "Ctrl + F1" -



- MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) - "Ctrl + F1" -

Opět se zde však setkáváme (bez odkrytí pomocí Ctrl + F1) s obsahovými restrikcemi, které spočívají v utajení položek umožňujících ladění paměťového subsystému a aktivaci funkce M.I.B.2. (Memory Intelligent Booster 2), která spočívá v optimalizaci práce s některými konkrétními paměťovými moduly. Následuje obrázek s výpisem nabízených kombinací. Námi použité paměťové moduly však do tohoto výběru nespadají, proto pro průběh testů nebyla tato funkce aktivní.



C.I.A.2 (CPU Intelligent Accelerator 2) je vlastně funkce automatického přetaktování systému v závislosti na momentální zátěži. Na následujícím obrázku jsou znázorněny jednotlivé volby (respektive jednotlivé rychlostní stupně zastupující procentuální nárůst frekvence při zátěži). Každé nastavení funguje ve dvou režimech podle míry zátěže.



V hlavním menu se můžete prostřednictvím klávesy F8 dostat do Dual BIOS Utility v1.34, kde máte k dispozici potřebná nastavení, která se týkají právě duálního BIOSu a kam nejspíše zavítáte až v případě problému. Součástí je i flashovací utilita, která spolupracuje s klasickou disketou, což nemusí být každému zrovna podle jeho gusta.



Systém byl osazen procesorem Pentium 4 Extreme Edition 3.4 GHz a paměťmi pracujícími na rychlosti až 667MHz, takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci.


Tuning paměti
CAS latency (Tcl)
3, 4, 5, 6, auto
RAS# to CAS# Delay
2, 3, 4, 5, 6, auto
RAS# Precharge
2, 3, 4, 5, 6, auto
Precharge Delay (tRAS)
auto, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Refresh Mode Select
auto, 7.8 us, 15.6 us
System Memory Multiplier
auto, 2.00, 2.66, 3.33, 3.00, 4.00, 1.50, 2.0-, 2.50
Nastavení napětí
DIMM Overvoltage Control
Normal, + 0.1V až + 0.6 V (po 0.1 krocích)
PCIe Overvoltage Control
Normal, + 0.05V až + 0.35 V (po 0.05 krocích)
FSB Overvoltage Control
Normal, + 0.05V až + 0.35 V (po 0.05 krocích)
CPU Voltage Control
0.8375 - 1.6 V (po 0.0125 krocích)
Nastavení frekvencí
FSB
100 - 600 MHz (po 1MHz krocích)
PCI Express
Auto, 90 - 150 MHz (po 1MHz krocích)
reklama